Čoko mafini

Čoko mafini su trenutno kolač koji najčešće pripremam deci. Vole ih oni a volimo i mi. Onako same za sebe ali i uz kafu ili čaj. Nekome je brzinski da umuti i ispeče palačinke a meni da zamesim mafine.

Testo se pravi u činiji, brzo i lako, i gotovo je nemoguće da ne uspeju. Kada nabaviš modlice za mafine sastojke možeš kombinovati do mile volje.

Ako nemaš silikonske kalupe onda je najbolja alternativa papirni kalupi. Mafini su po teksturi kao  mekani hleb tako da nikako nisu pogodni da se peku u  plehu ( zbog lepljenja).

čoko mafini

Ovog puta recept za čoko mafine a već drugi put i neka nova kombinacija.

 

Recepz za Čoko mašine

  • 2 jajeta
  • 100 g  šećera ( ja sam koristila nerafinisani šećer od šećerne trske)
  • 100 ml biljnog mleka
  • 62,5 g maslaca ( rastopljenog)
  • 50 g  otopljene crne čokolade ( min 75% kakao ) ili dodati kao zamenu, sirovi kakao u prahu
  • 85 g brašna ( ražano, integralno speltino ili bilo koje po želji)
  • ½ kesice praška za pecivo ( 1 kašena kašičica)
  • 50 g izlomljene crne čokolade
  • Po želji u mafine možeš dodati suvo grožđe i cimet po ukusu.

PRIPREMA

  1. U dubljoj činiji umuti mikserom jaja i šećer, na najačoj brzini.
  2. Nakon što se umutiš jaja, dodaj im rastopljeni puter, čokoladu i mleko. Sve lagano izmešaj mikserom, na najnižoj brzini.
  3. Isključi mikser. U brašno umešaj prašak za pecivo i dodaj u smesu. Sve lagano izmešaj ručkama miksera ( isključenog miksera) a zatim uključi mikser na najmanju brzinu i sve lagano umututi koliko da se svi sastojci sjedine.
  4. Preostalih 50g čokolade izlomi i dodaj u smesu za mafine i blago izmešaj.
  5. Uključi rernu na 200 stepeni. Napuni kalupe ( najbolje silikonske) do 2/3 površine, smesom za mafine.
  6. Peci u zagrejanoj rerni na 2oo C – 20 minuta.
  7. Nakon pečenja ostaviti mafine u kalupima da se prohlade 10 minuta a onda iz izvaditi i još malo prohladiti na rešetki od šporeta.

Ako koristiš siliknske kalupe nikako nemoj da ih ubacuješ na ugrejanu rešetku rerne. Već hladnu rešetku zajedno sa kalupima staviti zajedno u rernu.

 

 

Čoko mafini

Vreme pripreme ukupno : 30 minuta
Mera za : 12 mafina
Vreme pečenja : 20 minuta

Potrebni sastojci:

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera ( ja sam koristila nerafinisani šećer od šećerne trske)
  • 100 ml biljnog mleka
  • 62,5 g maslaca ( rastopljenog)
  • 50 g otopljene crne čokolade ( min 75% kakao ) ili dodati kao zamenu, sirovi kakao u prahu
  • 185 g brašna ( ražano, integralno speltino ili bilo koje po želji)
  • ½ kesice praška za pecivo ( 1 kašena kašičica)
  • 50 g izlomljene crne čokolade

Priprema:

  1. U dubljoj činiji umuti mikserom jaja i šećer, na najačoj brzini.
  2. Nakon što se umutiš jaja, dodaj im rastopljeni puter, čokoladu i mleko. Sve lagano izmešaj mikserom, na najnižoj brzini.
  3. Isključi mikser. U brašno umešaj prašak za pecivo i dodaj u smesu. Sve lagano izmešaj ručkama miksera ( isključenog miksera) a zatim uključi mikser na najmanju brzinu i sve lagano umututi koliko da se svi sastojci sjedine.
  4. Preostalih 50g čokolade izlomi i dodaj u smesu za mafine i blago izmešaj.
  5. Uključi rernu na 200 stepeni. Napuni kalupe ( najbolje silikonske) do 2/3 površine, smesom za mafine.
  6. Peci u zagrejanoj rerni na 2oo C – 20 minuta.
  7. Nakon pečenja ostaviti mafine u kalupima da se prohlade, 10 minuta , a onda iz izvaditi i još malo prohladiti na rešetki od šporeta

Dodatne Informacije

Ako koristiš siliknske kalupe nikako nemoj da ih ubacuješ na ugrejanu rešetku rerne. Već hladnu rešetku zajedno sa kalupima staviti zajedno u rernu.

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

2 Replies to "Čoko mafini"

Leave a reply

Ili se prijavite sa Facebook nalogom