Potaž od šumskog pileta

Ako do sada niste probali gljivu šumsko pile  onda je sada idealna prilika. Na pijacama je možete najčešće naći tokom meseca maja i početkom juna, a izbija i kasnije, tokom septembra. Obzirom da spade u šumske gljive , potražite je na tezgama prodavaca samoniklih gljiva. Mada, u sezoni je ima , zajedno uz šampinjone i kod redovnih prodavaca pečuraka.

 

Cena joj je krece od 500 do 1000 dinara za kilogram. Ali je zasitna, tako da vam je 250g sasvim dovoljno za dve porcije. Specifična je po ukusu koji podseća na piletinu, pa otuda i naziva šumsko pile.

 

Kako prepoznati šumsko pile

Izrazito je žuto–narandžaste boje i uglavnom raste na starim, oborenim stablima ili panjevima ( vrbe, hrasta, bagrema…).  Imala sam priliku da je vidim u prirodnom okruženju početkom septembra prošle godine na Avali, upravo na jednom oborenom stablu.

Lako se prepoznaje po lepezastom obliku, a raste u grupama. Tako da na jednom mestu može da se nabere značajna količina šumskog pileta. Dobra vest je da nema svog otrovnog para među gljivama sa kojom bi mogli da je zamenite.

 

Priprema za pripremu

Šumsko pile sadrži oksalnu kiselinu, pa spade u gljive koje se ne smeju jesti sirove. Ukoliko umesto potaža želite da je ispečete (iseckanu na štapiće) ili pohujete, obavezno je prvo kratko kuvajte / blanširajte par minuta, kako bi se oksalna kiselina neutralisala. Ostavite da se ocedi od viška vode i prohladi, a onda je dalje možete pohovati ili peći. Odlično se kombinuje i sa drugim gljivama.

U kombinaciji sa jelima od šumskog pileta nije preporučljivo da se pije alkohol , jer može da izazove stomačne tegobe, neprijatnost i nadutost u stomaku.

Kako je mesec maj pri kraju i kreću prvi junski dani, možda je ovo idealna prilika da probate ovu gljivu, ako do sada niste. Tako da nemojte je zaobići, ako se susretnete na pijaci.

 

RECEPT – Potaž od šumskog pileta

Potrebno:

  • 250 g pečuraka šumsko pile ( ovog puta sam koristila mešavinu dve vrste pečuraka, šumsko pile i sunčanice)
  • Veza zeleni za supu ( 3 mlade šargarepe,1 pašknat i 1 koren peršuna)
  • 3 kašike hladno cedjenog ulja ( pogodnog za termičku obradu)
  • 1 štap praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika suvog prirodnog začina
  • 3 lovorova lista
  • 1/3 veze peršuna
  • 500 ml vode
  • So i biber po ukusu

Priprema

  1. Praziluk iseći na kolutove i propržiti na ulju. Koja su hladno cedjena ulja pogodna za termičku obradu možete pročitati ovde.
  2. Kada praziluk omekša dodati dva izgnječena čena belog luka, a nakon minut i naseckane pečurke
  3. Sačekati 1-2 minuta da pečurke krenu da ispuštaju tečnost a onda dodati kašičicu suvog začina, lovorov list, kašičicu soli , naseckanu šargarepu, paškanat , peršun i na kraju naliti vodom.
  4. Kuvati 15 minuta u polu pokrivenoj šerpi, uz povremeno mešanje.
  5. Štapnim mikserom izblendirati smesu ( pre bledndiranja izvaditi lovorov list).
  6. Servirati porciju potaža posutog sa kašikom naseckanog peršunovog lista. Ako volite, možete  dodati u porciju i po kašiku kisele pavlake.

 

Potaž od šumskog pileta

Ukupno vreme pripreme: 30 minuta
Porcije : 4

Potrebni sastojci:

  • 250 g pečuraka šumsko pile ( ja sam ovog puta koristila mešavinu dve vrste pečuraka šumsko pile i ove sa slike kojim sam zaboravila naziv)
  • Veza zeleni za supu ( 3 mlade šargarepe,1 pašknat i 1 koren peršuna)
  • 3 kašike hladno cedjenog ulja ( pogodnog za termičku obradu)
  • 1 štap praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika suvog prirodnog začina
  • 3 lovorova lista
  • 1/3 veze peršuna
  • 500 ml vode
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Praziluk iseći na kolutove i propržiti na ulju. Koja su hladno cedjena ulja pogodna za termičku obradu možete pročitati ovde.
  2. Kada praziluk omekša dodati dva izgnječena čena belog luka, a nakon minut i naseckane pečurke
  3. Sačekat 1-2 minuta da pečurke krenu da ispuštaju tečnost a onda dodati kašičicu suvog začina, lovorov list, kašičicu soli , naseckanu šargarepu, paškanat , peršun i na kraju naliti vodom.
  4. Kuvati 15 minuta u polu pokrivenoj šerpi, uz povremeno mešanje
  5. Štapnim mikserom izblendirati smesu .
  6. Servirati porciju potaž posutog sa kašikom naseckanog peršunovog lista. Ako volite može se dodati u porciju i po kašiku kisele pavlake.

Dodatne Informacije

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

1 Reply to "Potaž od šumskog pileta"

  • comment-avatar
    Maja Đorđević 31/05/2018 (11:00)

    Hvala draga Marina za odličnu ideju! Nisam probala šumsko pile a privlači me! Za svaku pohvalu je tvoj stav prema zdravoj hrani i zdravom načinu pripreme hrane koji nam predlažeš. Kod tebe nema mora!, nema obavezno! nema ko zna kakvih i ko zna odakle obaveznih začina, tipa senf u prahu! Šumsko pile možete i da pohujete i pečete, a da stavite i kašiku pavlake. Tako je! A svako prema izboru. Hvala ti na tome. Samo napred

Leave a reply

Ili se prijavite sa Facebook nalogom