Testenina u veganskom pire sosu

Testenina ili pasta, je planetarno popularna namirnica i sastavni je deo ishrane skoro svih ljudi na svetu. A najpoznatija po istoj je italijanska kuhinja. U osnovi, testenina se pravi od brašna, soli i vode, sa ili bez jaja. Može biti sveza, od svežeg testa, ili sušenog testa.

Postoji više teorija o samom poreklu testenine i kako je ona dospela na Italijasko tlo. Medjutim, ono što je zasigurno zasluga italijana, kada je istorija testenine u pitanju, jeste dodavanje brojnih soseva testenini (jer se do tada konzumirala isključivo prazna) kao i izrada testenine u različitim oblicima. Takođe za Italiju i Napulj, vezuje se i početak prve industrijske proizvodnje testentenina.

 

Teorije o poreklu testenina  

Što se tiče istorije testenina i špageta postoji više teorije. Po jednoj, poreklom je iz Kine. Dok ih je Marko Polo, oduševljen pirinčanim nudlama, preneo pri povratku iz Kine u Italiju. Po drugoj zahvalnost se duguje Arapima koji su rezanca u osvajačkim pohodima doneli na Siciliju. Smatra je da je testenina bila osnovna hrana Arapske vojske zahvaljujući svojim karakteristikama: suva, otporna na buđ i sa rokom trajanja u suvom stanju od preko godinu dana. Uz to lako se i priprema i vari. A prema legendi, testeninu je izmislio grčki bog vatre Hefest, a samo poreklo reči ‘makaroni’ seže u vreme starih Rimljana.

Sa emigracijom italijana u Ameriku, emigrirala je i testenina kao i brojni recepti za soseve koji testenini daju sočnost.To je bio početak globalne popularnosti špageta i testenina uopšte.

 

Kako se pravilno kuva testenina

Testenina se kuva u dosta, blago posoljene, vode. Bez dodavanja ulja i ispiranja hladnom vodom nakon završenog kuvanja. Nikako ne sme da bude prekuvana, tako da preporučujem da se uvek pridržavate uputstva proizvođača kada je potrebno vreme kuvanja testenine u pitanju.

 

Testenina u veganskom pire sosu

Verujem da većina porodica ima svoj omiljeni oblik testenine i neki sočni sos koji najradije priprema. I sama pravim desetak kombinacija različitih soseva, ali koji mi je omiljeni, pa ne znam. To dosta zavisi od sezone. Kada je leto, tada su nezaobilazni sosevi sa svežim i suvim paradajzom, bosiljkom,korijanderom, maslinovim uljem, … tipični italijaski. Takođe u sezoni volim i testeninu sa sosevima uz dodatak povrća: tikvica, brokulija, karfiola. A tokom zime mi je veganski pire sos baš po meri. Jer uvek imam u kući krompir, šargarepu i luk , što je osnova ovoga sosa. Uz čen – dva belog luka i par začina dobije se ukusan, kremast, sos za laganu večeru. I uvek dostupna kombinacija uz omiljene taljatele, kada baš ne znam šta bih za večeru.

testenina

U vreme kada se sve više traže jela koja su zdrava, ukusna i brzo se pripremaju, pasta svakako ispunjava sve navedene uslove.

Testenina u veganskom pire sosu

Vreme pripreme: 20 min
Porcija: 3

Potrebni sastojci:

  • 4 srednja krompira
  • 2-3 šargarepe
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1/3 šolje pirinčanog mleka ili drugog biljnog mleka
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 puna kašičica senfa
  • ½ kašičice slatke tucane paprike
  • so i biber po ukusu
  • Opciono 2 kašike nutritivnog kvasca – za sirast ukus sosa
  • ¼ šolje sirovih pinjola za permeran
  • 360 g testenine ( oko 120 g po porciji)

Priprema

  1. Oprati povrće, oljuštiti, izrezati na kockice i staviti da se kuva u malo vode,
  2. Kada povrće omekša prebaciti ga u blender/multipraktik ili seckalicu;
  3. Dodati ostale sastojke i izmiksati dok se ne dobija fin kremasti sos
  4. Pinjole kratko prepeći na suvom tiganju, samo da zamirišu (oko 1 minut). Staviti u sečkalicu i napraviti permezan.
  5. Testeninu po izboru skuvati u dosta, blago posoljene vode. Kuvati u skladu sa preporukom proizvođača, vodeći računa da se ne prekuvaju.
  6. Servirati toplo, bogato posuto permezanom od pinjola.

Dodatne Informacije

Nutritivni kvasac je neaktivan kvasac napravljen od šećerne trske ili repe i melaseUkusom podseće na zreli sir, poboljšava ukus jelima i daje divan sirast ukus. Često se upotrebljava kao dodatak jelima, sosevima i prelivima posebno u veganskoj ishrani. Žute je boje i može se pronači u obliku pahuljica, granula ili u prahu. Odličan je izvor minerala i vitamina B kompleksa, daleko bolji od sintetičkih vitamina B. Nutritivni kvasac sadrži folate, tiamin, riboflavin, niacin, cink i magnezijum, što ga čini super hranom. Iako ne zamenjuje obrok, obezbeđuje neophodne vitamine, posebno kod vegana i vegetarijanaca. Bez gluten je I potpuno prirodan proizvod. Možete ga naći u prodavnicama zdrave hrane.

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Testenina u veganskom pire sosu"

    Leave a reply

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom