Smoothie ili zeleni kašasti sokovi su zaslužni za moju savršenu krvnu sliku.
Kada me pitaju šta uzimam za krvnu sliku ja obično kažem „ništa posebno“, sem raznovrsne ishrane zasnovane na: povrću, voću, mahunarkama, žitaricama, koštunjavim plodovima, semenkama i hladno ceđenim uljima.
Ali se onda ispravim, jer verujem da je posebnost moje ishrane u zelenim kašastim sokovima, bogatim hlorofilom iz zelenog lisnatog povrća.
Zeleno lisnato povrće i shodno tome zeleni kašasti sokovi su bogati hlorofilom.
Hlorofil pomaže u izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih zrnaca , što povećava našu energiju i zdravlje. Takođe je poznato da hlorofil pomaže u čišćenju organizma – detoksikaciji, u borbi protiv infekcija, zacjeljivanju rana poboljšava probavu i imunitet.
Priprema zelenih kašastih sokova
Priprema zelenih kašastih sokova je veoma jednostavna i zahteva svega 10 minuta, odnosno, onoliko vremena koliko vam treba da pripremite voće i operete zeleno lisnato povrće.
10 korisnih napomena kod pripreme smoothie (smutija)
- Za smothie uvek birajte zrelo voće, jer se u nezrelom još uvek nije stvorio šećer pa stvara kiselu reakciju u organizmu;
- Kruške doprinose kremastoj strukturi soka kao i banana, pa su odlična osnova za kašaste sokove;
- Izbor ostalog voća koje će te dodati u svoj smoothie zavisi od sezone;
- Usitnjavanjem zelenog lisnatog povrća u blenderu, razbijaju se stranice biljnih vlakana, što našem organizmu olakšava apsorpciju hranljivih materija;
- Ukoliko tek krećete sa upotrebom smoothia / zelenih kašastih sokova ili želite da ih uvedete deci, za početak stavite manje zelenog lisnatog povrća (spanaća ili blitve), a više slatkog voća.
- Ja obožavam kada je smuti kiselkast zato uvek dodam u blender i sok od jednog limuna. Limun služi i za bolju apsorpciju gvožđa iz zelenog lisnatog povrća. Ukoliko ipak volite slađu varijantu, umesto limuna može jedna narandža i 2-3 sveže urme
- Zeleno lisnato povrće treba detaljno oprati. Nakon što ga operete pod mlazom vode, ostavite ga malo, potopljeno u dubljoj posudi, da odstoji.
- U blender se prvo ubacuje mekano voće, banana ili kruška, narandža. Pa na samom kraju zeleno lisnato povrće.
- Najbolje ih je piti sveže, ali se mogu pripremiti i dan ranije i čuvati u frižideru, što je zgodno za poneti na posao ili put.
- Mere u receptima koji slede su za oko 1l zelenog kašastog soka.
Smoothie je odličan način da obezbedite svom organizmu bogastvo nutrijetenata iz zelenog lisnatog povrća i energiju za ceo dan. To je moj glavni suplement!
4 recepta za zeleni kašasti sok – smoothie
U zavisnosti od sezone i sastav tj. izbor namirnica za smoothie se menja.
Santa Maria Smoothie
Idealan od početka septembra, odnosno tokom sezone krušaka.
Potrebno:
- 3 zrele kruške,
- 2 breskve,
- 2 manje kisele jabuke
- Stabljika celera, pola veze peršuna i šaka blitve
- Sok od 1 limuna
- 3 kašike čija semenki ( veče pre namočenih u vodi i odloženih u frižider )
- 2 kašike kokosovog proteina
- 3 dl vode,
Priprema: sve sastojke staviti u blender i izmiksati da se dobije glatka,kremasta struktura soka.
Korijander smoothie
Potrebno:
- 1 veza svežeg lista korijandera,
- Lišće i stabljika celera,
- 2 banane,
- 1 zelena jabuka
- 1 limun
- 1 kašičica hlorele (opciono)
- 1 kašika konopljinog proteina
- 3dl vode.
Priprema: sve sastojke staviti u blender i izmiksati da se dobije glatka,kremasta struktura soka.
Smoothie tropikana
Potrebno:
- 1 veza mlade blitve
- 1/2 veze peršuna
- 1/2 veze lista celera
- 1 limun
- 2 kivija
- 2 banane
- 1 zelena kisela jabuka
- 1 kašičica semena konoplje
- 1 kašičica lanenog semena
- 3 dl vode.
Priprema: sve sastojke staviti u blender i izmiksati da se dobije glatka,kremasta struktura soka.
Raštan smoothie
Potrebno:
- Veza raštana
- veza francuskog peršuna
- 1 banana
- 1 zelena jabuka
- 1 narandža
- 1 limun
- 2 kašike konopljinog proteina
- 3 dl vode
Priprema:
Priprema: Sve sastojke staviti u blender i izmiksati da se dobije glatka,kremasta struktura soka.
PREPORUKA
Za jačanje imuniteta na prirodan način preporučujem vam da započnete dan sa kurkuma limunadom, posebo tokom meseci kada vladaju virusne infekcije i prehlade.
One Response
Hvala Marina. Moje iskustvo je da svaki zeleniš u blenderu baš dobro ide sa limunom. Ja ubacim ceo limun, ne samo sok. A banana uvek sve neutrališe.