Pretraga

O meni – Bio Prostoru

O meni - Bio Prostoru 1

Dobro došli!

Ja sam Marina Erceg, a prostor koji delim sa vama zove se BIO Prostor.

O meni

BIO Prostor je nastao iz potrebe da oporavim narušeni imunitet i unapredim svoje zdravlje, a onda i želje, da kroz primer koji im dajem, stvorim dobre navike u ishrani svojih dečaka.

Finalno ga je oblikovala želja, da vas kroz deljenje ličnog iskustva ohrabrim i motivišem da menjate navike u ishrani, jer sam se uverila da i male promene u ishrani puno znače za unapredjenje zdravlja.

Moj izbor kada je ishrana tj. izbor namirnica u pitanju

U Bio Prostor receptima nema belog brašna, rafinisanog šećera i rafinisanog ulja, margarina… A zaprška je odavno otišla u istoriju.

Pšenično belo brašno sam zamenila brašnom celog zrna žitarica spelte, raži, helde, ovsa , kao i ostalim bezglutenskim žitaricama.

Kao zaslađivač koristim med, nerafinisani šećer šećerne trske, steviju, kokosov šećer ili samo zrelo voće.

Umesto rafinisanog ulja koristim brojna hladno-ceđena ulja, dok sam margarin zamenila puterom. Sva jela oplemenjujem bogatstvom biljnih začina.

Prednost svih namirnica koje svakodnevno koristim je da su nutritivno bogatije hranljivim materijama, korisnim za naš celokupni organizam i dobro zdravlje.

Verujem da se najzdravija hrana ona pripremljena od celovitih namirnica u njihovom izvornom obliku kao i ona pripremljena od svega par sastojaka. To mi je i osnovna smernica u svakodnevnoj pripremi zdravijih obroka u svojoj kuhinji.

To ne znači da sam opsednuta zdravom hranom i da možda neću pojesti ponekad i beli hleb ili kupiti kokice na šetalištu napravljene na rafinisanom suncokretovom ulju.

To znači da su moj frižider i kuhinja napunjeni zdravom hranom, da svesno biram šta i kako pripremam, šta unosim i u kojim količinama u svoj organizam, a da je prostor za manje zdravu hranu i grickalice sužen, na ponekad, da tako kažem, kao retka “poslastica”.

Šta jedete vi, a šta jede vas?

Podsetila bih vas na još nešto što verujem da i sami već znate, na to da je hrana samo jedna karika važna za zdravlje, kao i da ne postoji jedan jedini način ishrane koji je dobar i univerzalno odgovara svima nama. Zato osluškujte svoje telo i poruke koje vam organizam šalje kada komzumirate određene namirnice.

Takođe, za dobro zdravlje korisno je da osvestite i stepen zadovoljstva/nezadovoljstva ostalim aspekata života i da radite na njihovom unapređenju (zadovoljstvo poslom koji radite, odnosima sa roditeljima, partnerom u vezi ili braku, društvenim životom, fizičkom kondicijom …). Jer je važno, ako ne i najvažnije, ne samo šta vi jedete već i šta jede vas?

Marina

BIO Recepti i BIO Priče

Želim da vas kroz deljenje recepata sa našeg stola, kako tradicionalnih tako i novih slanih i slatkih jela, motivišem i podelim sa vama ideje, kako da sami jednostavno pripremate zdravije obroke svojim domovima.

Korak po korak, dan po dan, usvajajući lagano jedan po jedan recept.

BIO Recepti – tu vas očekuju zdraviji i ukusni vegetarijanski i posni recepti, za jela koja inače pripremam za svoju porodicu i sebe.

Segment BIO Priče je rezervisan za informacije o namirnicama. Istražujem, čitam i učim o blagodetima pojedinih namirnica i dalim saznanja sa vama.

Sve protkano, svakodnevnim, životnim pričama.

Hajde da zajedno uživamo u čarolijama domaće, zdrave kuhinje i mirisima koji mame osmeh na lice.

Dobro došli!

Marina