marina-erceg

Zdravo ja sam Marina, a prostor koji delim sa vama zove se BIO Prostor

BIO Prostor je nastao iz potrebe da oporavim narušeni imunitet i poboljšam svoje zdravlje, a onda i želje, da kroz primer koji dajem, stvorim dobre navike u ishrani svojih dečaka.

Finalno ga je oblikovala želja, da vas kroz deljenje ličnog  iskustva ohrabrim da menjate navike u ishrani, jer sam se uverila da i male promene u ishrani puno znače za unapredjenje zdravlja.

 

Moja izbor kada je ishrana u pitanju

U mojim receptima nema belog pšeničnog brašna, rafinisanog šećera i rafinisanog ulja, margarina… A zaprška je odavno otišla u istoriju.

Pšenično brašno sam zamenila brašnom celog zrna žitarica spelte, raži, helde kao i ostalim bezglutenskim žitaricama.

Kao zaslađivač koristim med, nerafinisani šećer šećerne trske, steviju, kokosov šećer ili samo slatko i zrelo voće. Umesto rafinisanog ulja hladno ceđena ulja, dok sam margarin zamenila puterom. Prednost ovih  namirnica je da su nutritivno bogatiji hranljivim materijama, korisnim za naš organizam i zdravlje.

Verujem da se najzdravija hrana ona pripremljena od celovitih namirnica u njihovom izvornom obliku kao i ona pripremljena od svega par sastojaka. To mi je i osnovna smernica u svakodnevnoj pripremi zdravijih obroka.

Želim da vas kroz deljenje recepata za zdraviji način pripreme, kako tradicionalnih tako i novih jela, inspirišem i dam ideje kako da jednostavno pripremate zdravu hranu u svojim domovima. Korak po korak, dan po dan, usvajajući jedan po jedan recept.

 

Šta jedete vi a šta jede vas?

Podsetila bih vas na nešto što što i sami znate, a to je da je hrana samo jedna karika važna za zdrav život i da ne postoji jedan način ishrane koji je dobar i univerzalno odgovara svima.

Zato osluškujte svoje telo i poruke koje vam šalje kada komzumirate određene namirnice.

Za dobro zdravlje bitno je  da osvestite stepen zadovoljstva/nezadovoljstva i ostalim  aspekata života i da radite na njihovom unapređenju (zadovoljstvo poslom koji radite, odnosima sa roditeljima, partnerom u vezi ili braku, društvenim životom, fizičkom kondicijom …). Jer je važno,  ako ne i najvažnije, ne samo šta vi jedete već i šta jede vas?

BIO Recepti i BIO Priče

BIO Recepti -tu vas očekuju zdraviji i ukusni uglavnom vegetarijanski i veganski recepti, za jela koja inače pripremam za svoju porodicu i sebe. Segment BIO Priče je rezervisan za  informacije o namirnicama,  a sve je protkano svakodnevnim životnim pričama.

Dobro došli!

Marina