Domaće mleko od badema

Domaće mleko od badema je biljni napitak, za čiju vam pripremu treba blender, sirovi badem i voda ( po mogućstvu čista, filtrirana voda). Biljna mleka, u kućnoj radinosti, možete pripremiti i od ostalih orašastih plodova, ali bademovo mleko u odnosu na ostala orašasta mleka,  osvaja svojim blagim ukusom.

Jednostavno se  priprema, dok pulpu koja vam  ostane nakon pripreme mleka možete odmah iskoristiti za izradu energetskih  bombica i tako,  duplo zadovoljstvo.

Ako želim poseban užitak,  onda sa dodatkom  kašičice sirovog kakaa,  pripremim šolju čokoladnog  mleka od badema.

Mleko možete obogatiti i svežim urmama ili nekim drugim zaslađivačem, cimetom, šipkom vanile, sve  po sopstvenom  ukusu.

mleko od badema

Mleko od badema bogato kalcijumom

Mleko od badema može vam biti odlična zamena za kravlje mleko tokom posta. Ne sadrži ni holesterol niti laktozu pa je pogodno za sve one sa netolerancijom na lektozu.  Za vegane, ljude  koji ne konzumiraju proizvode životinjskog porekla,  neizostavno!

Bademovo mleko je nisko je kalorično ( u jednoj čaši -250 ml)  svega 40 kalorija i  obiluje  hranljivim materijama,  kao i sam badem.

Ono što je mene posebno iznenadilo, jeste da jedna čaša bademovog mleka ima gotovo duplo više kalcijuma u poređenju sa čašom kravljeg mleka.  Pored toga, ovo biljno mleko je bogato kalijumom , fosforom, cinkom i gvožđem, magnezijumom, vitaminom E, A i B6.

Sutlijaš od integrnog pirinča na bademovom mleku je odlična poslastica.

sutlijas sa integralnim pirinčem

Bademovo mleko recept

Za recept i sve detalje oko pirpreme bademovog mleka skroluj naniže.

Zapamtite, mleko ostaje sveže u naredna 3 dana pri čuvanju u frižideru.

Domaće mleko od badema

Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme kuvanja: -
Porcija: 4

Potrebni sastojci:

  • jedna šolja sirovog badema
  • 4 čaše čiste filtrirane vode
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 3 sveže urme

Priprema:

  1. Bademe namočiti, najbolje tokom noći, oko 12 sati .
  2. Pre pripreme badem procediti, isprati i staviti u blender.
  3. U blender dodati 4 čaše čiste vode.
  4. Blendirati 1-2 minuta.
  5. Mleko procediti kroz kesu za orašasta mleka ili kroz gazu/cediljku.
  6. Proceđeno mleko vratiti u blender, dodati urme i cimet i još malo izmiksati.
  7. Nakon toga odložiti u staklenu flašu i u frižider.

Dodatne Informacije

Mleko popiti u periodu od 3 dana. Pulpu koja vam ostane nakon što procedite mleko možete iskoristiti kako za pripremu kolača, hleba, kao dodatak u musli , kašu ili dehidrirano i samljeveno za izradu brašna od badema.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Domaće mleko od badema"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom