Domaće mleko od badema

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 0 minuta
1l mleka komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Domaće mleko od badema je biljni napitak za čiju vam pripremu treba blender, sirovi badem i voda (po mogućstvu čista, filtrirana voda).

Biljna mleka, u kućnoj radinosti, možete pripremiti i od ostalih orašastih plodova po istom principu, ali bademovo mleko, u odnosu na ostala orašasta mleka, osvaja svojim blagim ukusom zato je moj favorit.

mleko od badema

Bademovo mleko se jednostavno priprema, dok pulpu koja vam ostane nakon pripreme mleka možete odmah iskoristiti za izradu energetskih  bombica i tako,  duplo zadovoljstvo.

Ako želim poseban užitak,  onda sa dodatkom  kašičice sirovog kaka praha,  pripremim šolju čokoladnog  mleka od badema.

Mleko možete obogatiti i svežim urmama ili nekim drugim zaslađivačem, cimetom, šipkom vanile, sve  po sopstvenom  ukusu.

mleko od badema

Mleko od badema bogato kalcijumom

Mleko od badema je odlična zamena za kravlje mleko, naročito tokom posta. Ne sadrži ni holesterol niti laktozu pa je pogodno za sve one sa netolerancijom na lektozu.  Za vegane, ljude  koji ne konzumiraju proizvode životinjskog porekla, neizostavno!

Bademovo mleko je nisko kalorično (u jednoj čaši – 250 ml)  svega 40 kalorija, a  obiluje hranljivim materijama, kao i sam badem.

Ono što je mene posebno iznenadilo, jeste da jedna čaša bademovog mleka ima gotovo duplo više kalcijuma u poređenju sa čašom kravljeg mleka.

Pored toga, ovo biljno mleko je bogato kalijumom, fosforom, cinkom i gvožđem, magnezijumom, vitaminom E, A i B6.

Sutlijaš od integrnog pirinča na bademovom mleku je odlična poslastica.

sutlijas sa integralnim pirinčem

Bademovo mleko recept

Za recept i sve detalje oko pirpreme bademovog mleka skroluj naniže.

Mleko ostaje sveže u naredna 3 dana pri čuvanju u frižideru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • jedna šolja sirovog badema (šolja 200ml)
  • 4 čaše čiste filtrirane vode
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 3 sveže urme

Priprema

  1. Bademe namočiti, najbolje tokom noći, oko 12 sati . Pre pripreme badem procediti, isprati i staviti u blender uz 4 čaše čiste vode.Blendirati 1-2 minuta.
  2. Mleko procediti kroz gazu ili  kesu za orašasta mleka ili cediljku.
  3. Proceđeno mleko vratiti u blender, dodati urme i cimet i još malo izmiksati. Nakon toga odložiti u staklenu flašu i u frižider.

Mleko ostaje sveže u naredna 3 dana pri čuvanju u frižideru.

Povezani recepti

kurkuma limunada

Kurkuma limunada

Najbolje je popiti kurkuma limunadu ujutru na prazan stomak. Prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.