Letnji čiz kejk – laganija verzija poznatog cheese cake

Letnji čiz kejk je zdravija, laganija varijanta poznatog i svima omiljenog cheese cake. Ovo je recept bez rafinisanog šećera i slatke pavlake, a brzo se i jednostavno priprema. Može?

I da ima mleveni keks kao osnovu, ali integralni mleveni keks bez šećera. Srednji sloj nema slatku pavlaku ali ima ukusni fil od niskomasnog sira i kokosa i za kraj, kao šlag na tortu, voćni preliv od svežih malina.

Čiz kejk

Recept za letnji čiz kejk

Potrebni sastojci kalup od 20cm

Donji sloj:

  • 150g mlevenog integralnog posnog keksa
  • 30g kokosovog ulja (4 pune kašike)
  • 50 ml biljnog mleka

Zagrejati mleko da bude vrelo, rastopiti kokosovo ulje, i dodati u keksu.

Utisnuti dobro koru od keksa u dno kalupa.

Srednji sloj:

  • Jedno pakovanje Ella sira (400g)
  • 3 kašike meda ili drugog tečnog zaslađivača
  • 1 kašika eritritola ( može i ne mora) ili dodatna kašika meda
  • 80g kokosovog brašna od odmašćenog jezgra kokosa (fino, sitno mleveno brašno)
  • 30 g ribanog kokosovog brašna  punomasni (klasičano kokosovo brašno)

Sve sastojke ubaciti u multipraktik i miksati da se dobije ujednačena, kompaktna smesa.

Preliv od malina:

  • 400g malina (mogu i zaleđene)
  • 16 urmi
  • 150 ml vode
  • 1 kašika  agrar agrar  praha – za želatinastu smesu od voća

Urme namočiti u vodi svega par minuta, zatim ih oljuštiti i izvaditi im košticu. Izmiksati ih u blender sa 50 ml vode.

U šerpu staviti sa se kuvaju sveže (ili zaleđene) maline sa dodatnih 100 ml vode. Malinama dodati pastu od urmi. Nakon 5 minuta kuvanja dodati i kašiku agrar- agrar i kuvati na laganoj vatri još 5 minuta.

Ostaviti fil od malina da se malo prohladi, a zatim ga preliti preko kore od sira   odložiti u frižider da se ohladi. Najbolje je da ostoji preko noći u frižideru.

čiz kejk

Savršena zdrava poslastica za tople letnje dane.

PREPORUČUJEM

Evo recepta za još jednu super letnju poslasticu – Sladoled od 100% voća i svega 2 sastojka.

Voćni sladoled

Nema komentara na "Letnji čiz kejk - laganija verzija poznatog cheese cake"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom