Veganski braunis sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan. Bez glutena je. Pored svega toga, prisetite se samo da je batat izuzetno hranljiv i zdrav.

Braunis sa batatom recept

Potrebni sastojci:

  • 380g batata  (jedan srednji batat)
  • 140g crne posne cokolade (ili 100g čokolade i 2 kašike sirovog kakao praha)
  • 80g kokosovog ulja
  • 100g brašna od prosa
  • 80 g nerafinisanog šećera od šećerne trske
  • ½ banane oko 90g
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Batak oljuštiti, iseći na koltove i staviti da se kuva na pari 15 minuta.
  2. Uključiti rernu na 180 C. Pripremiti pleh za pečenje. Koristila sam keramičku posudu za pečenje dimenzija 21X21 cm.
  3. Otopiti na pari kokosovo ulje i čokoladu.
  4. U multipraktik ili secka ubaciti kuvani batat i sve preostale sastojke. Izmiksati kratko da se dobije fino, kremasto, gusto testo.
  5. Izliti testo u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180C- 45 minuta. Ostavite kolač da se pre sečenja i serviranja lepo ohladi na sobnoj temperaturi. Čuvati u frižideru.

Zamena namirnica

Umesto batata za ovaj braunis možete koristiti i bundevu. Po ukusu batat krompir je vrlo prijatan i najviše podseća na slatku bundevu.

Umesto bezglutenskog brašna od prosa, brašno od pirinča.

Bananu sam dodala kako bi kolač pre svega dodatno zasladila. To uvek radim kada želim da smanjim količinu šećera u kolaču. Umesto banane (ako niste ljubitelj iste) možete koristiti i pasiranu slatku jabuku.

Izbor nerafinisanog šećera ili drugog zaslađivaća koji će te koristiti izaberite sami. Neki od predloga su: kokosov šećer, brezin šećer, urme, eritritol…

Prstohvat soli nemojte zaboraviti jer je on tajni sastojak koji pojačava ukus slatkog i čokolade i tu nemam zamene.

Koristila sam u receptu posnu crnu čokoladu zaslađenu stevijom, a domaću crnu čokoladu možete jednostavno prirpemiti i sami. Pratite recept za posnu domaću crnu čokoladu.

Domaća crna cokolada

Joše jedan jednostavan način pripreme crne čokolade je da se pomeša u istoj srazmeri kakao, med ( ili drug tečni zaslađivač)  i kokosovo ulje. Ovaj metod mi je inače omiljeni kod pripreme preliva za kolače i torte.  

Batat glavni sastojak braunisa – prednosti i dobrobiti batata po zdravlje

Batat je poznat i kao slatki krompir. Njegov duguljasti mesnati koren narandžaste boje sadrži veliku količinu antioksidansa i vrednih nutrijenata. Izuzetno je hranljiv i zdrav.

Blagodeti po zdravlje, kao i lista oboljenja koja prevenira ili pomaže u njihovom lečenju zaslužuju da ga uvrstimo u ishranu.

Batat pospešuje varenje i sprečava zatvor. Zbog obilja vlakana idealan je za poboljšanje varenja i prevenciju opstipacije i hemoroida.

Holin, još jedan sastojak ovog povrća, pomaže apsorpciju masti, doprinosi kvalitetu sna i poboljšava pamćenje.

Slatki krompir ima Izuzetno nizak glikemijski indeks pa se preporučuje za ishranu oboleiih od dijabetesa.

Takođe, velika količina vlakana u ovom hranljivom korenu snižava nivo šećera i reguliše vrednosti masnoća u krvi.

Čuva srce. Slatki krompir je prava riznica kalijuma, minerala koji ima važnu ulogu u kontroli srčanih funkcija.

Ovo povrće bogato je vitaminom B6. Pošto je izvanredan izvor i vitamina C, slatki krompir jača imunitet i odlična je prevenciji virusnih oboljenja i prehlade.

Od minerala sadrži značajnu količinu gvožđa, magnezijuma i kalijuma.

Batat krompir je bogat gvožđem, mineralom koji igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih i belih krvnih zrnaca. Magnezijum je još jedan veoma značajan mineral koji batat krompir sadrži u velikim količinama. On će smanjiti nivo stresa i delovaće opuštajuće na ceo organizam.

Prava je riznica i kalijuma, minerala koji ima važnu ulogu u kontroli srčanih funkcija. kalijum je značajan u održavanju optimalnog krvnog pritiska.

Narandžasti koren batata odličan je izvor beta-karotena (u organizmu se pretvara u vitamin A) koji pozitivno utiče na vid i usporava proces starenja.

Probajte batat u pripremi kolača, ako do sada niste. Ovaj braunis je primer kako se batat odlično uklapa u sastav poslastica.

Veganski braunis sa batatom

Ps. Meni je kolač još lepši nakon što odstoji par sat u frižideru i rashlasi se.

Veganski braunis sa batatom recept

Efektivno vreme pripreme : 20 minuta
Vreme pečenja: 45 mins
Parčića: 9

Potrebni sastojci:

  • 380g batata (jedan srednji batat)
  • 140g crne posne cokolade (ili 100g čokolade i 2 kašike sirovog kakao praha)
  • 80g kokosovog ulja
  • 100g brašna od prosa
  • 80 g nerafinisanog šećera od šećerne trske
  • ½ banane oko 90g
  • Prstohvat soli

Postupak pripreme:

  1. Batak oljuštiti, iseći na koltove i staviti da se kuva na pari 15 minuta.
  2. Uključiti rernu na 180 C. Pripremiti pleh za pečenje. Koristila sam keramičku posudu za pečenje dimenzija 21X21 cm.
  3. Otopiti na pari kokosovo ulje i čokoladu.
  4. U multipraktik ili secka ubaciti kuvani batat i sve preostale sastojke. Izmiksati kratko da se dobije fino, kremasto testo.
  5. Izliti testo u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180C 45 minuta.
  6. Ostaviti kolač da se pre sečenja i serviranja lepo ohladi. Čuvati u frižideru.

Dodatne informacije

Umesto batata za ovaj braunis možete koristiti i bundevu. Umesto bezglutenskog brašna od prosa, brašno od pirinča. Meni je kolač još lepši nakon što odstoji par sat u frižideru i rashlasi se.

Nema komentara na "Veganski braunis sa batatom"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom