Veganski brauni sa batatom

Priprema 20 minuta
Vreme pečenja 40 minuta
9 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Čokoladni, posni brauni pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka od kojih je glavni sastojak batat (slatki krompir). Ovaj brauni je sočan, jednostavno se priprema i jako je ukusan.

Bez glutena je. Pored svega toga, prisetite se samo da je batat izuzetno hranljiv i zdrav pa je samim tim i ovaj veganski brauni izuzetno hranljiva i zdrava poslastica.

Veganski braunis sa batatom

Korišćene namirnice u pripremi braunia i predlog zamena

Batat

Jedno od najčešćih pitanja koje mi postavljate u komentarima ili pišete u inbox je kojom namirnicom mogu da zamenim korišćeno brašno, zaslađivač, i dr.

Umesto batata za ovaj brauni možete koristiti i bundevu. Po ukusu batat – slatki krompir je vrlo prijatan i najviše podseća na bundevu.

Crna čokolada

Uvek preporučujem crnu čokoladu sa visokim udelom kakao, bar 75% Koristila sam u receptu posnu crnu čokoladu zaslađenu stevijom, a domaću crnu čokoladu možete jednostavno da prirpemite i sami.

Pratite recept za posnu domaću crnu čokoladu.

Joše jedan jednostavan način pripreme crne čokolade je da se pomeša u istoj srazmeri 1:1:1 kakao, med (ili drug tečni zaslađivač kao agavin sirup za vegansku crnu čokoladu)  i kokosovo ulje ( 30 g kakaa, 30g tečnog zaslađivača, 30g kokosovog ulja).

Ovaj metod pripreme crne čokolade mi je inače omiljeni kao preliva za kolače i torte.  

Kokosovo ulje

Umesto kokosovog ulja možete koristiti i druga hladno ceđena ulja npr. maslinovo.

Bezglutensko brašno od prosa

Umesto bezglutenskog brašna od prosa, možete koristiti drugo bezglutensko brašno npr. brašno od pirinča ili heljde.

Zaslađivač

Izbor nerafinisanog šećera ili drugog zaslađivaća koji će te koristiti izaberite sami. Neki od predloga su: kokosov šećer, brezin šećer, urme, eritritol…

Banana

Bananu sam dodala kako bi kolač pre svega dodatno zasladila. To uvek radim kada želim da smanjim količinu šećera u kolaču.

Umesto banane (ako niste ljubitelj iste) možete koristiti i pasiranu slatku jabuku ili je jednostavno izostavite i dodajte dodatnih 30g zaslađivača.

Prstohvat soli

Prstohvat soli nemojte zaboraviti jer je on tajni sastojak koji pojačava ukus slatkog i čokolade i tu nemam zamene.

Prednosti i dobrobiti batata po zdravlje

Batat je poznat i kao slatki krompir. Njegov duguljasti mesnati koren narandžaste boje sadrži veliku količinu antioksidansa i vrednih nutrijenata. Izuzetno je hranljiv i zdrav.

Veganski brauni sa batatom 1

Blagodeti po zdravlje, kao i lista oboljenja koja prevenira ili pomaže u njihovom lečenju zaslužuju da ga uvrstimo u ishranu.

Batat pospešuje varenje i sprečava zatvor. Zbog obilja vlakana idealan je za poboljšanje varenja i prevenciju opstipacije i hemoroida.

Holin, još jedan sastojak ovog povrća, pomaže apsorpciju masti, doprinosi kvalitetu sna i poboljšava pamćenje.

Slatki krompir ima Izuzetno nizak glikemijski indeks pa se preporučuje za ishranu oboleiih od dijabetesa.

Takođe, velika količina vlakana u ovom hranljivom korenu snižava nivo šećera i reguliše vrednosti masnoća u krvi.

Čuva srce. Slatki krompir je prava riznica kalijuma, minerala koji ima važnu ulogu u kontroli srčanih funkcija.

Ovo povrće bogato je vitaminom B6. Pošto je izvanredan izvor i vitamina C, slatki krompir jača imunitet i odlična je prevenciji virusnih oboljenja i prehlade.

Od minerala sadrži značajnu količinu gvožđa, magnezijuma i kalijuma.

Batat krompir je bogat gvožđem, mineralom koji igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih i belih krvnih zrnaca. Magnezijum je još jedan veoma značajan mineral koji batat krompir sadrži u velikim količinama. On će smanjiti nivo stresa i delovaće opuštajuće na ceo organizam.

Prava je riznica i kalijuma, minerala koji ima važnu ulogu u kontroli srčanih funkcija. kalijum je značajan u održavanju optimalnog krvnog pritiska.

Narandžasti koren batata odličan je izvor beta-karotena (u organizmu se pretvara u vitamin A) koji pozitivno utiče na vid i usporava proces starenja.

Probajte batat u pripremi kolača, ako do sada niste. Ovaj braunis je primer kako se batat odlično uklapa u sastav poslastica.

Veganski brauni sa batatom recept

Potrebni sastojci:

  • 380g batata  (jedan srednji batat)
  • 100g posne crne čokolade
  • 80g kokosovog ulja
  • 100g brašna od prosa
  • 50 g nerafinisanog šećera od šećerne trske
  • 1 manja banana
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Batat oljuštiti, iseći na koltove i staviti da se kuva na pari 15 minuta.
  2. Uključiti rernu na 180 C. Pripremiti pleh za pečenje. Koristila sam keramičku posudu za pečenje dimenzija 21X21 cm.
  3. Otopiti na pari kokosovo ulje i čokoladu.
  4. U multipraktik ili secka ubaciti kuvani batat i sve preostale sastojke. Izmiksati kratko da se dobije fino, kremasto, gusto testo.
  5. Izliti testo u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180C- 40minuta. Ostavite kolač da se pre sečenja i serviranja lepo ohladi na sobnoj temperaturi. Čuvati u frižideru.

Veganski braunis sa batatom

Napomena: Meni je brauni još lepši nakon što odstoji par sat u frižideru i rashlasi se. Ali obzirom da je postan, možete ga slobodno čuvati i na sobnoj temperaturi, bez odlaganja u frižider. Sve je stvar ličnog ukusa.

HVALA VAM NA POVERENJU

Ukoliko isprobate recept za čokoladni Veganski brauni (brownie), zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.

Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebooku.

Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.

4 Responses

    1. Hvala puno, baš mi je drago da vam se dopada. Jako je ukusan, a priprema jednostavna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 380g batata (jedan srednji batat)
  • 100g posne, crne čokolade
  • 80g kokosovog ulja
  • 100g brašna od prosa
  • 50 g nerafinisanog šećera od šećerne trske
  • 1 manja banane oko 90g
  • Prstohvat soli

Priprema

  1. Batat oljuštiti, iseći na koltove i staviti da se kuva na pari 15 minuta.
  2. Uključiti rernu na 180 C. Pripremiti pleh za pečenje. Koristila sam keramičku posudu za pečenje dimenzija 21X21 cm.
  3. Otopiti na pari kokosovo ulje i čokoladu.
  4. U multipraktik ili secka ubaciti kuvani batat i sve preostale sastojke. Izmiksati kratko da se dobije fino, kremasto testo.
  5. Izliti testo u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180C – 40 minuta.
  6. Ostaviti kolač da se pre sečenja i serviranja lepo ohladi. Čuvati u frižideru.

Povezani recepti

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.