Čoko mafini su trenutno kolač koji najčešće pripremam deci. Vole ih oni, a volimo i mi, onako same za sebe, ali i uz kafu ili čaj. Nekome je brzinski da umuti i ispeče palačinke, a meni da zamesim čoko mafine.
Testo za čoko mafine se pravi brzo i lako. Mafini su punog ukusa čokolade, mekani i sočni.
Ukoliko nemaš silikonske kalupe, najbolja alternativa su papirni kalupi.
Čoko mafini recept
Potrebni sastojci:
- 2 jajeta
- 100 g šećera (ja sam koristila nerafinisani šećer od šećerne trske)
- 100 ml mleka
- 62,5 g maslaca (rastopljenog)
- 50 g otopljene crne čokolade ili dodati kao zamenu, sirovi kakao u prahu
- 185 g brašna
- ½ kesice praška za pecivo (1 kafena kašičica)
- 50 g lomljene crne čokolade
- Po želji u mafine možeš dodati i šaku suvog grožđa i cimet po ukusu.
Priprema:
- U dubljoj činiji umuti mikserom jaja i šećer, na najačoj brzini.
- Nakon što se umutiš jaja, dodaj im rastopljeni puter, čokoladu i mleko. Sve lagano izmešaj mikserom, na najnižoj brzini.
- Isključi mikser. U brašno umešaj prašak za pecivo i dodaj u smesu. Sve lagano izmešaj ručkama miksera ( isključenog miksera) a zatim uključi mikser na najmanju brzinu i sve lagano umututi koliko da se svi sastojci sjedine.
- Preostalih 50g čokolade izlomi i dodaj u smesu za mafine i blago izmešaj.
- Uključi rernu na 200 stepeni. Napuni kalupe ( najbolje silikonske) do 2/3 površine, smesom za mafine.
- Peci u zagrejanoj rerni na 2oo C – 20 minuta.
- Nakon pečenja ostaviti mafine u kalupima da se prohlade 10 minuta a onda iz izvaditi i još malo prohladiti na rešetki šporeta.
Napomena: Ako koristiš siliknske kalupe za čoko mafine nikako nemoj da ih ubacuješ na ugrejanu rešetku rerne, već hladnu rešetku zajedno sa kalupima staviti zajedno u rernu.
2 Responses
Meni se ovo sviđa! Daj ti nama i recept za slane!
Biće!