Pretraga

Čoko mafini

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 20 minuta
12 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Čoko mafini su trenutno kolač koji najčešće pripremam deci. Vole ih oni, a volimo i mi, onako same za sebe, ali i uz kafu ili čaj. Nekome je brzinski da umuti i ispeče palačinke, a meni da zamesim čoko mafine.

Testo za čoko mafine se pravi brzo i lako. Mafini su punog ukusa čokolade, mekani i sočni.

čoko mafini

Ukoliko nemaš silikonske kalupe, najbolja alternativa su papirni kalupi.

Čoko mafini recept

Potrebni sastojci:

  • 2 jajeta
  • 100 g  šećera (ja sam koristila nerafinisani šećer od šećerne trske)
  • 100 ml mleka
  • 62,5 g maslaca (rastopljenog)
  • 50 g  otopljene crne čokolade ili dodati kao zamenu, sirovi kakao u prahu
  • 185 g brašna
  • ½ kesice praška za pecivo (1 kafena kašičica)
  • 50 g lomljene crne čokolade
  • Po želji u mafine možeš dodati i šaku suvog grožđa i cimet po ukusu.

Priprema:

  1. U dubljoj činiji umuti mikserom jaja i šećer, na najačoj brzini.
  2. Nakon što se umutiš jaja, dodaj im rastopljeni puter, čokoladu i mleko. Sve lagano izmešaj mikserom, na najnižoj brzini.
  3. Isključi mikser. U brašno umešaj prašak za pecivo i dodaj u smesu. Sve lagano izmešaj ručkama miksera ( isključenog miksera) a zatim uključi mikser na najmanju brzinu i sve lagano umututi koliko da se svi sastojci sjedine.
  4. Preostalih 50g čokolade izlomi i dodaj u smesu za mafine i blago izmešaj.
  5. Uključi rernu na 200 stepeni. Napuni kalupe ( najbolje silikonske) do 2/3 površine, smesom za mafine.
  6. Peci u zagrejanoj rerni na 2oo C – 20 minuta.
  7. Nakon pečenja ostaviti mafine u kalupima da se prohlade 10 minuta a onda iz izvaditi i još malo prohladiti na rešetki šporeta.

Napomena: Ako koristiš siliknske kalupe za čoko mafine nikako nemoj da ih ubacuješ na ugrejanu rešetku rerne, već hladnu rešetku zajedno sa kalupima staviti zajedno u rernu.

2 Responses

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera (ja sam koristila nerafinisani šećer od šećerne trske)
  • 100 ml mleka
  • 62,5 g maslaca (rastopljenog)
  • 50 g otopljene crne čokolade ili dodati kao zamenu, sirovi kakao u prahu
  • 185 g brašna
  • ½ kesice praška za pecivo (1 kafena kašičica)
  • 50 g lomljene crne čokolade
  • Po želji u mafine možeš dodati i šaku suvog grožđa i cimet po ukusu.

Priprema

  1. U dubljoj činiji umuti mikserom jaja i šećer, na najačoj brzini. Nakon što se umutiš jaja, dodaj im rastopljeni puter, čokoladu i mleko. Sve lagano izmešaj mikserom, na najnižoj brzini.
  2. U brašno umešaj prašak za pecivo i dodaj u smesu sa jajima.  Sve lagano izmešaj ručkama miksera (isključenog miksera) a zatim uključi mikser na najmanju brzinu i sve lagano umututi, koliko da se svi sastojci sjedine.
  3. Preostalih 50g čokolade izlomi, dodaj u smesu za mafine i blago izmešaj.
  4. Uključi rernu na 200 stepeni. Napuni kalupe,  do 2/3 površine, smesom za mafine. Peci u zagrejanoj rerni na 2oo C – 20 minuta.
  5. Nakon pečenja ostaviti mafine u kalupima da se prohlade 10 minuta, a onda ih izvaditi i još malo prohladiti na rešetki šporeta.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski brauni sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.