Čoko mafini

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 20 minuta
12 komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Čoko mafini su trenutno kolač koji najčešće pripremam deci. Vole ih oni, a volimo i mi, onako same za sebe, ali i uz kafu ili čaj. Nekome je brzinski da umuti i ispeče palačinke, a meni da zamesim čoko mafine.

Testo za čoko mafine se pravi brzo i lako. Mafini su punog ukusa čokolade, mekani i sočni.

čoko mafini

Ukoliko nemaš silikonske kalupe, najbolja alternativa su papirni kalupi.

Čoko mafini recept

Potrebni sastojci:

  • 2 jajeta
  • 100 g  šećera (ja sam koristila nerafinisani šećer od šećerne trske)
  • 100 ml mleka
  • 62,5 g maslaca (rastopljenog)
  • 50 g  otopljene crne čokolade ili dodati kao zamenu, sirovi kakao u prahu
  • 185 g brašna
  • ½ kesice praška za pecivo (1 kafena kašičica)
  • 50 g lomljene crne čokolade
  • Po želji u mafine možeš dodati i šaku suvog grožđa i cimet po ukusu.

Priprema:

  1. U dubljoj činiji umuti mikserom jaja i šećer, na najačoj brzini.
  2. Nakon što se umutiš jaja, dodaj im rastopljeni puter, čokoladu i mleko. Sve lagano izmešaj mikserom, na najnižoj brzini.
  3. Isključi mikser. U brašno umešaj prašak za pecivo i dodaj u smesu. Sve lagano izmešaj ručkama miksera ( isključenog miksera) a zatim uključi mikser na najmanju brzinu i sve lagano umututi koliko da se svi sastojci sjedine.
  4. Preostalih 50g čokolade izlomi i dodaj u smesu za mafine i blago izmešaj.
  5. Uključi rernu na 200 stepeni. Napuni kalupe ( najbolje silikonske) do 2/3 površine, smesom za mafine.
  6. Peci u zagrejanoj rerni na 2oo C – 20 minuta.
  7. Nakon pečenja ostaviti mafine u kalupima da se prohlade 10 minuta a onda iz izvaditi i još malo prohladiti na rešetki šporeta.

Napomena: Ako koristiš siliknske kalupe za čoko mafine nikako nemoj da ih ubacuješ na ugrejanu rešetku rerne, već hladnu rešetku zajedno sa kalupima staviti zajedno u rernu.

2 Responses

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera (ja sam koristila nerafinisani šećer od šećerne trske)
  • 100 ml mleka
  • 62,5 g maslaca (rastopljenog)
  • 50 g otopljene crne čokolade ili dodati kao zamenu, sirovi kakao u prahu
  • 185 g brašna
  • ½ kesice praška za pecivo (1 kafena kašičica)
  • 50 g lomljene crne čokolade
  • Po želji u mafine možeš dodati i šaku suvog grožđa i cimet po ukusu.

Priprema

  1. U dubljoj činiji umuti mikserom jaja i šećer, na najačoj brzini. Nakon što se umutiš jaja, dodaj im rastopljeni puter, čokoladu i mleko. Sve lagano izmešaj mikserom, na najnižoj brzini.
  2. U brašno umešaj prašak za pecivo i dodaj u smesu sa jajima.  Sve lagano izmešaj ručkama miksera (isključenog miksera) a zatim uključi mikser na najmanju brzinu i sve lagano umututi, koliko da se svi sastojci sjedine.
  3. Preostalih 50g čokolade izlomi, dodaj u smesu za mafine i blago izmešaj.
  4. Uključi rernu na 200 stepeni. Napuni kalupe,  do 2/3 površine, smesom za mafine. Peci u zagrejanoj rerni na 2oo C – 20 minuta.
  5. Nakon pečenja ostaviti mafine u kalupima da se prohlade 10 minuta, a onda ih izvaditi i još malo prohladiti na rešetki šporeta.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski brauni sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.