Čoko mafini

Čoko mafini su trenutno kolač koji najčešće pripremam deci. Vole ih oni a volimo i mi, onako same za sebe, ali i uz kafu ili čaj. Nekome je brzinski da umuti i ispeče palačinke, a meni da zamesim čoko mafine.

Testo za čoko mafine se pravi brzo i lako. Mafini su punog ukusa čokolade, mekani i sočni.

Ukoliko nemaš silikonske kalupe, najbolja alternativa su papirni kalupi.

coko mašini

Čoko mafini recept

Potrebni sastojci:

  • 2 jajeta
  • 100 g  šećera ( ja sam koristila nerafinisani šećer od šećerne trske)
  • 100 ml mleka
  • 62,5 g maslaca (rastopljenog)
  • 50 g  otopljene crne čokolade ili dodati kao zamenu, sirovi kakao u prahu
  • 185 g brašna
  • ½ kesice praška za pecivo (1 kafena kašičica)
  • 50 g lomljene crne čokolade
  • Po želji u mafine možeš dodati i šaku suvog grožđa i cimet po ukusu.

Priprema:

  1. U dubljoj činiji umuti mikserom jaja i šećer, na najačoj brzini.
  2. Nakon što se umutiš jaja, dodaj im rastopljeni puter, čokoladu i mleko. Sve lagano izmešaj mikserom, na najnižoj brzini.
  3. Isključi mikser. U brašno umešaj prašak za pecivo i dodaj u smesu. Sve lagano izmešaj ručkama miksera ( isključenog miksera) a zatim uključi mikser na najmanju brzinu i sve lagano umututi koliko da se svi sastojci sjedine.
  4. Preostalih 50g čokolade izlomi i dodaj u smesu za mafine i blago izmešaj.
  5. Uključi rernu na 200 stepeni. Napuni kalupe ( najbolje silikonske) do 2/3 površine, smesom za mafine.
  6. Peci u zagrejanoj rerni na 2oo C – 20 minuta.
  7. Nakon pečenja ostaviti mafine u kalupima da se prohlade 10 minuta a onda iz izvaditi i još malo prohladiti na rešetki šporeta.

Napomena: Ako koristiš siliknske kalupe za čoko mafine nikako nemoj da ih ubacuješ na ugrejanu rešetku rerne, već hladnu rešetku zajedno sa kalupima staviti zajedno u rernu.

Čoko mafini

Vreme pripreme ukupno : 30 minuta
Mera za : 12 mafina
Vreme pečenja : 20 minuta

Potrebni sastojci:

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera ( ja sam koristila nerafinisani šećer od šećerne trske)
  • 100 ml biljnog mleka
  • 62,5 g maslaca ( rastopljenog)
  • 50 g otopljene crne čokolade ( min 75% kakao ) ili dodati kao zamenu, sirovi kakao u prahu
  • 185 g brašna ( ražano, integralno speltino ili bilo koje po želji)
  • ½ kesice praška za pecivo ( 1 kašena kašičica)
  • 50 g izlomljene crne čokolade

Priprema:

  1. U dubljoj činiji umuti mikserom jaja i šećer, na najačoj brzini.
  2. Nakon što se umutiš jaja, dodaj im rastopljeni puter, čokoladu i mleko. Sve lagano izmešaj mikserom, na najnižoj brzini.
  3. Isključi mikser. U brašno umešaj prašak za pecivo i dodaj u smesu. Sve lagano izmešaj ručkama miksera ( isključenog miksera) a zatim uključi mikser na najmanju brzinu i sve lagano umututi koliko da se svi sastojci sjedine.
  4. Preostalih 50g čokolade izlomi i dodaj u smesu za mafine i blago izmešaj.
  5. Uključi rernu na 200 stepeni. Napuni kalupe ( najbolje silikonske) do 2/3 površine, smesom za mafine.
  6. Peci u zagrejanoj rerni na 2oo C – 20 minuta.
  7. Nakon pečenja ostaviti mafine u kalupima da se prohlade, 10 minuta , a onda iz izvaditi i još malo prohladiti na rešetki od šporeta

Dodatne Informacije

Ako koristiš siliknske kalupe nikako nemoj da ih ubacuješ na ugrejanu rešetku rerne. Već hladnu rešetku zajedno sa kalupima staviti zajedno u rernu.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

2 Komentari na "Čoko mafini"

Ostavi komentar

Ili se prijavite sa Facebook nalogom