Keks pun ljubavi

Divan miris sveže ispečenog keksa se širi i izvan ulaznih vrata. Mmmmm mirišu cimet i vanila… A crna čokolada dodatno upotpunjuje čaroliju. Ipak, glavni magični sastojak ovih keksića ste upravo vi, jer je mnogo važno za one koji će ih jesti, da ste ih pripremili sa pozitivnim mislima i sa ljubavlju.

Veruje da su namirnice upijači energije. Ukoliko hranu pripremate sa zadovoljstvom, vaša pozitivna energija (misli i osećanja) će se preneti na tako pripremljen obrok i one koji će je jesti.

Ovaj keks je pripremljen od svega par sastojaka ali sa puno ljubavi. Uz to, podržava moju težnju za brzom i jednostavnom pripremom, zdrav je i ukusan.

Šta je potrebano od namirnica za priprmu ovog keksa?

Potrebno:

  • 400 g mekog brašna od spelte
  • 200 g putera
  • 120 g paste od svežih urmi (14 urmi)
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • Začini: kašičica cejlonskog cimeta i 2 kašičice burbon vanile, prstohvat soli
  • Za preliv: 100g fine crna cokolade
  • i ovog puta modla za keks u obliku srca.

Priprema:

Da bi keksići  bili fini i prhki  bitno da je puter omekšao na sobnoj temperaturi .

  1. Potopiti urme u vodu na 10 minuta. Nakon toga oljuštiti im kožicu i izvaditi košpicu. Samleti ih u seckalicu da se napravi pasta.
  2. U brašno dodati prašak za pecivo i začine. Ja sam koristila speltino meko brašno.
  3. Mikserom umutiti puter penasto a zatim mu dodati brašno i nastaviti mućenje dok se ne sjedini sa puterom.
  4. Na kraju dodat pastu od urmi i umešati mikserom testo. Prebaciti ga na radnu površinu i još malo ga premesiti rukama.
  5. Razvijati testo preko paprira za pečenje debljine oko 2-3 mm i vaditi modlama. Ovo je bitno ( da se razvija na papiru za pečenje ) kako bi se lako odvajao keks, da se ne deformiše.
  6. Peći na 180 C – 15 minuta.

Kada se keks malo prohladi,  polovinu keksa umočiti u glazuru od rastopljene crne čokolade ( crna čokolada rastopljena sa malo biljnog mleka ili vode). Ređat ih na rešetku od šporeta da se čokolada stegne.

Čoko glazuru možete jednostavno i sami da napravite sa: 3 kašike rastopljenog kokosovog ulja, 3 kašike kakao praha, 2 kašike zasladjivača po želji. Moj iybor je uvek med. Sve sjedinite uz mešanje i gotova glazura. 

Ili pogledajte recepta za domaću crnu čokoladu iz BIO Prostor kunjihnje.

crna cokolada

Napomena: Ovo testo je osnova za keks koju možete obogatiti dodacima po želiji. Šakom mlevenih lešnika ili oraha, suvim voćem… Mogućnosti su brojne kako sa dodacima i začinima, tako i sa oblicima.

Recep za štampanje za vašu kolekciju recepata sledi. Skroluj naniže.

Keks pun ljubavi

Ukupno Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme pečenja: 15 minuta

Potrebni sastojci:

  • 400 g mekog brašna ( speltino 630)
  • 200g putera
  • 120 g paste od svežih urmi ( 14 komada urmi)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 g crne čokolade za čokoladnu glazuru

Priprema:

  1. Potopiti urme u vodu na 10 minuta. Nakon toga oljuštiti im kožicu i izvaditi košpicu. Samleti ih u seckalicu da se napravi pasta.
  2. U brašno dodati praašak za pecivo i začine. Ja sam koristila speltino organsko meko brašno
  3. Mikserom umutiti puter penasto a zatim mu dodati brašno i nastaviti mućenje dok se ne sjedini sa puterom.
  4. Na kraju dodat pastu od urmi i umešati testo mikserom. Nakon toga, prebaciti ga na radnu površinu i još malo premesiti rukama.
  5. Razvijati testo preko paprira za pečenje, debljine oko 3 mm, i vaditi modlama. Ovo je bitno ( da se razvija na papiru za pečenje ) kako bi se lako odvajali keksići, a da se ne deformišu.
  6. Peći ih na 180 C - 15 minuta.
  7. Kada se keksići malo prohlade, polovinu keksa umočiti u glazuru od rastopljene crne čokolade ( crna čokolada rastopljena sa malo biljnog mleka ili vode). Ređat ih na rešetku od šporeta, da se čokolada stegne.

Dodatne Informacije

Da bi keksići  bili fini i prhki  bitno da je puter omekšao na sobnoj temperaturi .Testo koje vam preostane nakon vađenja oblika ponovo zamesite, razvucite oklagijom i tako dok ga potpuno ne utrošite. Date mere su za dva pleha keksića. Ovo tersto je osnova za keksiće koju možete obogatiti dodacima po želiji. Šakom mlevenih lešnika ili oraha , suvim voćem.... Mogućnosti su brojne.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Keks pun ljubavi"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom