Keks pun ljubavi

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 15 minuta
1 pleh keksića komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Divan miris sveže ispečenog keksa se širi i izvan ulaznih vrata. Mmmmm mirišu cimet i vanila… A crna čokolada dodatno upotpunjuje čaroliju. Ipak, glavni magični sastojak ovih keksića ste upravo vi, jer je mnogo važno za one koji će ih jesti, da ste ih pripremili sa pozitivnim mislima i sa ljubavlju.

Veruje se da su namirnice upijači energije. Ukoliko hranu pripremate sa zadovoljstvom, vaša pozitivna energija (misli i osećanja) će se preneti na tako pripremljen obrok i one koji će je jesti.

Keks

Ovaj keks je pripremljen od svega par sastojaka, ali sa puno ljubavi. Uz to, podržava moju težnju za brzom i jednostavnom pripremom, zdrav je i ukusan.

Šta je potrebano od namirnica za priprmu ovog keksa?

Potrebno:

  • 400 g mekog brašna od spelte
  • 200 g putera
  • 120 g paste od svežih urmi (14 urmi)
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • Začini: kašičica cejlonskog cimeta i 2 kašičice burbon vanile, prstohvat soli
  • Za preliv: 100g fine crna cokolade
  • i ovog puta modla za keks u obliku srca.

Priprema:

Da bi keksići  bili fini i prhki  bitno da je puter omekšao na sobnoj temperaturi .

  1. Potopiti urme u vodu na 10 minuta. Nakon toga oljuštiti im kožicu i izvaditi košpicu. Samleti ih u seckalicu da se napravi pasta.
  2. U brašno dodati prašak za pecivo i začine. Ja sam koristila speltino meko brašno.
  3. Mikserom umutiti puter penasto, a zatim mu dodati brašno i nastaviti mućenje dok se ne sjedini sa puterom.
  4. Na kraju dodat pastu od urmi i umešati mikserom testo. Prebaciti ga na radnu površinu i još malo ga premesiti rukama.
  5. Razvijati testo preko paprira za pečenje debljine oko 2-3 mm i vaditi modlama. Ovo je bitno (da se razvija na papiru za pečenje ) kako bi se lako odvajao keks, da se ne deformiše.
  6. Peći na 180 C – 15 minuta.
  7. Kada se keks malo prohladi, polovinu keksa umočiti u glazuru od rastopljene crne čokolade (crna čokolada rastopljena sa malo biljnog mleka ili vode). Ređati ih na rešetku od šporeta da se čokolada stegne.
Keks pun ljubavi 1

Čoko glazuru možete jednostavno i sami da napravite sa: 3 kašike rastopljenog kokosovog ulja, 3 kašike kakao praha, 2 kašike zasladjivača po želji. Moj izbor je najčešće med kod pravljenja domaće čokolade. Sve sjedinite uz mešanje i gotova glazura. 

Ili pogledajte recepta za domaću crnu čokoladu iz BIO Prostor kunjihnje.

crna cokolada

Napomena: Ovo testo je osnova za keks koju možete obogatiti dodacima po želiji. Šakom mlevenih lešnika ili oraha, suvim voćem… Mogućnosti su brojne kako sa dodacima i začinima, tako i sa oblicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 400 g mekog brašna od spelte
  • 200 g putera
  • 120 g paste od svežih urmi (14 urmi)
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • Začini: kašičica cejlonskog cimeta i 2 kašičice burbon vanile, prstohvat soli
  • Za preliv: 100g fine crna cokolade

Priprema

  1. Potopiti urme u vodu na 10 minuta. Nakon toga oljuštiti im kožicu i izvaditi košpicu. Samleti ih u seckalicu da se napravi pasta.
  2. U brašno dodati prašak za pecivo i začine. Ja sam koristila speltino meko brašno.
  3. Mikserom umutiti puter penasto, a zatim mu dodati brašno i nastaviti mućenje dok se ne sjedini sa puterom.
  4. Na kraju dodat pastu od urmi i umešati mikserom testo. Prebaciti ga na radnu površinu i još malo ga premesiti rukama.
  5. Razvijati testo preko paprira za pečenje debljine oko 2-3 mm i vaditi modlama. Ovo je bitno (da se razvija na papiru za pečenje ) kako bi se lako odvajao keks, da se ne deformiše.
  6. Peći na 180 C – 15 minuta.
  7. Kada se keks malo prohladi, polovinu keksa umočiti u glazuru od rastopljene crne čokolade (crna čokolada rastopljena sa malo biljnog mleka ili vode). Ređati ih na rešetku od šporeta da se čokolada stegne.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski brauni sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.