Domaća Crna čokolada

Domaća crna čokolada iz BIO Prostor kuhinje je najfinija Crna čokolada ručno pravljena. Po meni, čisto zovoljstvo!

Poznanica me je inspirisala svojom pričom, da prvi recept iz BIO Prostor  kuhinje bude recept za Crnu čokoladu.

Ona ima dva sina, jednog od 4 i drugog od 6 godina.  Stariji je alergičan, na mleko i mlečne proizvode, tako da se u njihovoj kući jede isključivo crna čokolada. Desilo se da je mlađi imao priliku da proba  kockicu Milka čokolade i odreagovao: “Šta je ovo? Ova čokolada je pokvarena! Bljak! “.

Ovako odreaguje najveći broj dece ali kada proba crnu čokoladu. Takav je slučaj bio i sa mojim starijim sinom.

Iz ličnog iskustva svedočim da su deca robovi navika i kada je ishrana u pitanju, a navike je moguće menjati.

Moji dečaci  uživaju kada crnu čokoladu pripremimo u našoj kuhinji, to joj daje posebnu čar i naučili su da je jedna kockica  dnevno sasvim dovoljna.

 A zašto baš crna čokolada, pitate se?

O benefitima konzumiranja crne čokolade se poslednjih godina dosta priča, a samo neki od njih su:

  • Dobra za srce, smanjuje krvni pritisak;
  • Bogata antioksidantima i pročišćava krv;
  • Povećava lučenje dopamina te se njenim konzumiranjem osećamo mirniji, opušteniji i srećniji;
  • Bogata mineralima: gvožđem, magnezijumom, bakrom, manganom i selemom.

Recept za domaću crnu čokoladu:

Potrebni sastojci:

Za pripremu domaće crne čokolade vam je potrebno svega 4 sastojaka:

  • Organski kakao buter,
  • Organski sirovi kakao,
  • Neki prirodni zaslađivač (npr. med)
  • Malo hladno ceđenog ulja od kokosa za sjaj čokolade.

Priprema:

  1. Odnos kakao butera i sirovog kakaa u prahu je 1:1 (koliko kakao butera toliko i kakaa).
  2. Meda tj zaslađivača stavite po sopstvenom ukusu i svega jednu kašiku kokosovog ulja.
  3. Kakao buter prvo izrendati na sitne rende a zatim sve sastojke zajedno otapati  na pari, na nižoj temperaturi ( do 80 C max),  uz neprestano mešanje. Pri tom,  voditi  računa da voda koja se zagreva i stvara vodenu paru, ne provri. Ja za tu namenu koristim lonac za kuvanje na pari.
  4. Kada se smesa zgusne čokolada je gotova.
  5. Čokolada može da se obogati i kašikom usitnjenih lešnika i /ili badema.
  6. Čokoladom puniti silikonske modle i staviti u frižider da se stegnu.
crna cokolada

Ukoliko isprobate recept za domaću crnu čokoladu, javite utiske. Jedva čekam da čujem kako je i vama ispalo.

PREPORUČUJEM:

Ukoliko ste ljubitelj čokolade i punog čokoladnog ukusa , preporučujem vam da pogledate i isprobate i recept za Sirova torta Čoko bomba.

sirova torta čoko bomba

Domaća crna čokolada iz BIO Prostor kuhinje

Vreme pripreme: 20 min
Vreme kuvanja: -
Porcija: 15 čokoladica

Potrebni sastojci:

  • 50g Organski kakao buter
  • 50g Organski sirovi kakao
  • 1 kašika nekog prirodnod zaslađivača (borov med)
  • 1 kašičica hladno ceđenog ulja od kokosa

Priprema:

  1. Kakao buter prvo izrendati na sitne rende a zatim sve sastojke zajedno otapati na pari, na nižoj temperaturi, uz neprestano mešanje
  2. Voditi računa da voda koja se zagrevau šerpi ne provri
  3. Kada se smesa zgusne čokolada je gotova.
  4. Čokoladom puniti silikonske modle i staviti u frižider da se stegnu.

Dodatne Informacije

Odnos kakao butera i sirovog kakaa u prahu je 1:1. U čokoladu možete umešati i usitnjene orašaste plodove i/ili suvo grožđe.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Domaća Crna čokolada"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom