Kelj salata sa crvenim kupusom

Konačno na blogu da otvorim i segment salata. I to ne sa bilo kakvom salatom, već sa receptom za svežu kelj salatu sa crvenim kupusom.
Kod mene nije bio slučaj, da su me mama i baka kao malu terale da jedem kelj.Zašo je to tako, ne znam. Prosto nismo imali tu kulturu uzgajanja i konzumiranja kelja, iako smo imali svoj vrt sa povrćem. Praktično sam kelj prvi put probala pre dve godine i to svež u salati, a bogatstvo nutrijetenata kojim obiluje me je navelo da ga uvrstim redovnije u ishranu.

Fenomenalno je, da je neko prepoznao značaj ovog povrća i uvrstio ga beogradske vrtiće, jer su moja deca upravo u vrtiću i naučila da jedu kuvan kelj. Sada ga pripremamo i rado jedemo i kod kuće. Pored salate od svežeg kelja ( koja je meni omiljeni obrok sa keljom), kelj povremeno stavljam u smoothie, čorbe, a pravim i čips od kelja.

Kupovina kelja i pripremne radnje

Dvogodišnje iskustvo je pokazalo da su svježe glavice kelja dostupne tokom cele godine, ali povrtarski dnevni kaže da im je vrhunac sezone od kasne jeseni do početka proljeća. Pored običnog kelja koji je najrasprostranjeniji (glavati kelj) koji podseća na kupus, postoje i lisnati ili bezglavi kelj.

Najbolje je kada kupite svež kelj da ga u roku od dva do tri dana i iskoristite ( u suprotnom postaje gorak i gubi u kvalitetu). U međuvremenu ga uvijte u papir/papirni ubrus i stavite u plastičnu kesu. Možete ga i zamrznuti. Kratko blanširati, ohladiti pod mlazom hladne vode i zalediti. I tako kasnije imate lako dostupan kelj uz čorbe i variva ili za smoothie.

Pre pripreme, sveže listove kelja dobro operite pod mlazom vodom, a zatim ih ostava malo potopljene da odstoje u vodi. Često mi se dešavalo, pogotovo kada kujem organski kelj, i to tokom proleća i leta , da ima u središnjem delu dosta bubica. Ali se to sve detaljnim pranjem odstrani.

 

Zašto je kelj proglašen super namirnicom?!

Pre recepta za salatu, da se osvrnemo kratko na bogatstvo nutrijetenata koji kelj čine super namirnicom, a koji su i mene naveli da ga probam i uvrstim u ishranu. Evo nekih činjenica o kelju:

– Unosom 100g kelja zadovoljava se oko 80% dnevnih potreba za proteinima;

– Pored toga bogat je vlaknima, omega 3 i omega 6 masnih kiselina i flavonoidima;

-Sadrži značajnu količinu gvožđa i kalcijuma;

– Od vitamina značajna je količina vitamina K, A i C. Dobar je izvor i vitamina B kompleksa.

– U 100g sirovog kelja ima 120 mg  vitamina C (200% od preporučenog dnevnog unosa);

– Uz sve to,je nisko kaloričan.

Tako da konzumiranjem kelja ne samo da detoksikujete organizam nego i održavate jake kosti i zube, jačate imunitet, a povoljno deluje i kod bolesti srca i artritisa. Takodje povoljno deluje i na regulisanje nivoa holesterola. Kelj je namirnica koja se zbog bogatstva fitonutrijentima izdvaja kao namirnica koja može preventivno da deluje protiv različitih oblika karcinoma.

Ipak, postoji napomena da, osobama koje imaju probleme sa radom štitne žlezde ili bubrezima i bešikom, savetuje se oprez u konzumiranju kelja, jer sadrži oksalate. Oni koji imju problem sa štitnom žlezdom najbolje znaju šta to znači. Ja ću kao laik u tom segment reći, da i ako ste zdravi, umereno u svemu pa i u kelju. U mom slučaju da sam kelju uvrstila redovnije u ishranu znači, da ga jedem jednom nedeljno. Najčešće u obliku salate ili u smoothie.

 

A sada recept za moju omiljenu salatu sa svežim keljom.

 

 

 

 

 

Kelj salata sa crvenim kupusom

Vreme pripreme: 20 min
Porcija: 2

Potrebni sastojci:

 • ½ glavice manjeg svežeg kelja
 • ½ manje glavice crvenog kupusa
 • 1 manja glavica crvenog luka
 • 2 sveže šargarepe narendane
 • 1 kašika sirovog suncokreta ( preko noći namočena u vodi)
 • 1 kašika sirove golice ( preko noći namočena u vodi)
 • 50g brusnica
 • Pola šolje zrnaca svežeg nara
 • Malo soli
 • Za preliv: 3 kašike maslinovog ulja hladno ceđeno i sok od 1 limuna.

Priprema

 1. Kelj i kupus isecite nožem na tanke tračice. Ako koristite krupne,zelene spoljne listove kelja, odstranite tvrdi središnji deo lista pa ga tek onda naseckajte. Ukoliko koristite samo glavicu kelja, izrendajte je kao i glavicu kupusa.
 2. Začinite sa mešavinom maslinovog ulja i limun soka i lagano rukama gnječite dok kupus i kelj ne omekšaju 2-3 minuta.
 3. Dodajte ostale sastojke: narendanu šargarepu, crveni luk isečen na trakice, ispranu golicu i suncokret kao i brusnicu. Odozgo pospite zrnca nara.

Dodatne Informacije

Dovoljno za dve do 3 porcije salate. Zavisno od apetita.

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Kelj salata sa crvenim kupusom"

  Leave a reply

  Ili se prijavite sa Facebook nalogom