Kelj salata sa crvenim kupusom

Priprema 20 minuta
Vreme pečenja 0 minuta
2 porcije komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Konačno na blogu da otvorim i segment salata i to ne sa bilo kakvom salatom, već sa receptom za svežu kelj salatu sa crvenim kupusom.


Kod mene nije bio slučaj da su me mama, tata ili baka, kao malu terali da jedem kelj. Zašo je to tako, ne znam. Prosto nismo imali tu kulturu uzgajanja i konzumiranja kelja, iako smo imali svoj vrt sa povrćem.

Praktično sam prvi put probala kelj pre dve godine i to svež u salati, a bogatstvo nutrijetenata kojim obiluje me je navelo da ga uvrstim redovnije u ishranu.

kelj salata

Fenomenalno je da je neko prepoznao značaj ovog povrća i uvrstio ga u beogradske vrtiće, jer su moja deca upravo u vrtiću naučila da jedu kuvan kelj. Sada ga pripremamo i rado jedemo i kod kuće.

Pored salate od svežeg kelja povremeno ga stavljam u smoothie, čorbe, a pravim i čips od kelja.

Kupovina kelja i pripremne radnje

Sveže glavice kelja dostupne su tokom cele godine, ali povrtarski dnevnik kaže da im je vrhunac sezone od kasne jeseni do početka proljeća.

Pored običnog kelja koji je najrasprostranjeniji (glavati kelj) koji podseća na kupus, postoje i lisnati ili bezglavi kelj.

Najbolje je kada kupite svež kelj, da ga u roku od dva do tri dana i iskoristite, u suprotnom postaje gorak i gubi u kvalitetu. U međuvremenu ga uvijte u papir/papirni ubrus i odložite u frižider.

Možete ga i zamrznuti. Kratko ga blanširajte, ohladite pod mlazom hladne vode i zaledite. Tako kasnije imate lako dostupan kelj za čorbe, variva ili za smoothie.

Pre pripreme, sveže listove kelja dobro operite pod mlazom hladne vode, a zatim ih ostavite malo potopljene da odstoje u vodi.

Često mi se dešavalo, pogotovo kada kujem organski kelj, da ima u središnjem delu dosta bubica. To se sve detaljnim, upornim pranjem, odstrani.

Zašto je kelj proglašen super namirnicom?

Pre recepta za kelj salatu, da se osvrnemo kratko na bogatstvo nutrijetenata koji kelj čine super namirnicom. Evo nekih činjenica:

  • Unosom 100g kelja zadovoljava se oko 80% dnevnih potreba za proteinima;
  • Bogat je vlaknima, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama i flavonoidima;
  • Sadrži značajnu količinu gvožđa i kalcijuma;
  • Od vitamina značajna je količina vitamina K, A i C. Dobar je izvor i vitamina iz B kompleksa.
  • U 100g sirovog kelja ima 120 mg vitamina C (200% od preporučenog dnevnog unosa);
  • Nisko je kaloričan.

Tako da konzumiranjem kelja ne samo da detoksikujete organizam, nego i održavate jake kosti i zube i jačate imunitet. Povoljno deluje i kod bolesti srca i artritisa, kao i na regulisanje nivoa holesterola.

Ovo je namirnica koja se zbog bogatstva fitonutrijentima izdvaja kao namirnica koja može preventivno da deluje protiv različitih oblika karcinoma.

Ipak, postoji napomena da, osobama koje imaju probleme sa radom štitne žlezde, bubrezima i bešikom, savetuje se oprez u konzumiranju kelja, jer sadrži oksalate.

Oni koji imju problem sa štitnom žlezdom najbolje znaju šta to znači. Ja ću vam kao laik u tom segment reći, da iako ste zdravi, umereno u svemu pa i u kelju.

U mom slučaju, da sam uvrstila redovnije u ishranu znači, da ga jedem jednom nedeljno, najčešće u obliku salate ili u smoothie.

Kelj salata recept

kelj salata

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • ½ glavice manjeg svežeg kelja,
  • ½ manje glavice crvenog kupusa
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 2 sveže šargarepe narendane
  • 1 kašika sirovog suncokreta (preko noći namočena u vodi)
  • 1 kašika sirove golice (preko noći namočena u vodi),
  • 50g brusnica,
  • Pola šolje zrnaca svežeg nara,
  • Malo soli,
  • Za preliv: 3 kašike maslinovog ulja hladno ceđeno i sok od 1 limuna.

Priprema

  1. Kelj i kupus isecite nožem na tanke tračice. Ako koristite spoljne listove kelja, odstranite tvrdi središnji deo lista, pa ga tek onda naseckajte. Ukoliko koristite samo glavicu kelja, izrendajte je kao i glavicu kupusa.
  2. Začinite sa mešavinom maslinovog ulja i limun soka i lagano rukama gnječite dok kupus i kelj ne omekšaju 2-3 minuta.
  3. Dodajte ostale sastojke: narendanu šargarepu, crveni luk isečen na trakice, ispranu golicu i suncokret kao i brusnicu.
  4. Odozgo pospite zrnca nara.

Povezani recepti

potaz od bundeve

Potaž od bundeve

U pitanju je posni potaž od bundeve sa kokosovim mlekom koji mu daje laganu, kremastu strukturu.

Lazanja od povrća

Povrtna lazanja

Povrtna lazanja je bogata povrćem, lagana, u skladu sa godišnjim dobom, a opet zasitna i u isto vreme jako ukusna!

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.