Zeleni kašasti sokovi, smoothie – 4 proverena recepta

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 0 minuta
2 komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Smoothie ili zeleni kašasti sokovi su zaslužni za moju savršenu krvnu sliku.

Kada me pitaju šta uzimam za krvnu sliku ja obično kažem „ništa posebno“, sem raznovrsne ishrane zasnovane na: povrću, voću, mahunarkama, žitaricama, koštunjavim plodovima, semenkama i hladno ceđenim uljima.

Smoothie

Ali se onda ispravim, jer verujem da je posebnost moje ishrane u zelenim kašastim sokovima, bogatim hlorofilom iz zelenog lisnatog povrća.

Zeleno lisnato povrće i shodno tome zeleni kašasti sokovi su bogati hlorofilom.

Hlorofil pomaže u izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih zrnaca , što povećava našu energiju i zdravlje. Takođe je poznato da hlorofil pomaže u čišćenju organizma – detoksikaciji, u borbi protiv infekcija, zacjeljivanju rana poboljšava probavu i imunitet.

Priprema zelenih kašastih sokova

Priprema zelenih kašastih sokova je veoma jednostavna i zahteva svega 10 minuta, odnosno, onoliko vremena koliko vam treba da pripremite voće i operete zeleno lisnato povrće.

10 korisnih napomena kod pripreme smoothie (smutija)

  1. Za smothie uvek birajte zrelo voće, jer se u nezrelom  još uvek nije stvorio šećer pa stvara kiselu reakciju u organizmu;
  2. Kruške doprinose kremastoj strukturi soka kao i banana, pa su odlična osnova za kašaste sokove;
  3. Izbor ostalog voća koje će te dodati u svoj smoothie zavisi od sezone;
  4. Usitnjavanjem zelenog lisnatog povrća u blenderu, razbijaju se stranice biljnih vlakana, što našem organizmu olakšava apsorpciju hranljivih materija;
  5. Ukoliko tek krećete sa upotrebom smoothia / zelenih kašastih sokova ili želite da ih uvedete deci, za početak stavite manje zelenog lisnatog povrća (spanaća ili blitve), a više slatkog voća.
  6. Ja obožavam kada je smuti kiselkast zato uvek dodam u blender  i sok od  jednog limuna. Limun služi i za bolju apsorpciju gvožđa iz zelenog lisnatog povrća.  Ukoliko ipak volite slađu varijantu, umesto limuna može jedna narandža i 2-3 sveže urme
  7. Zeleno lisnato povrće treba detaljno oprati. Nakon što ga operete pod mlazom vode, ostavite ga malo, potopljeno u dubljoj posudi, da odstoji.
  8. U blender se prvo ubacuje mekano voće, banana ili kruška, narandža. Pa na samom kraju zeleno lisnato povrće.
  9. Najbolje ih je piti sveže, ali se mogu pripremiti i dan ranije i čuvati u frižideru, što je zgodno za poneti na posao ili put.
  10. Mere u receptima koji slede su za oko 1l zelenog kašastog soka.

Smoothie je odličan način da obezbedite svom organizmu bogastvo nutrijetenata iz zelenog lisnatog povrća i energiju za ceo dan. To je moj glavni suplement!

4 recepta za zeleni kašasti sok – smoothie

U zavisnosti od sezone i sastav tj. izbor namirnica za smoothie se menja.

Santa Maria Smoothie

Idealan od početka septembra, odnosno tokom sezone krušaka.

Potrebno:

  • 3 zrele kruške,
  • 2 breskve,
  • 2 manje kisele jabuke
  • Stabljika celera, pola veze peršuna i šaka blitve
  • Sok od 1 limuna
  • 3 kašike čija semenki ( veče pre namočenih u vodi i odloženih u frižider )
  • 2 kašike kokosovog proteina
  • 3 dl  vode,

Priprema: sve sastojke staviti u blender i izmiksati da se dobije glatka,kremasta struktura soka.

smoothie

Korijander smoothie

Potrebno:

  • 1 veza svežeg lista korijandera,
  • Lišće i stabljika celera,
  • 2 banane,
  • 1 zelena jabuka
  • 1 limun
  • 1 kašičica hlorele (opciono)
  • 1 kašika konopljinog proteina
  • 3dl vode.

Priprema: sve sastojke staviti u blender i izmiksati da se dobije glatka,kremasta struktura soka.

Smoothie tropikana

Potrebno:

  • 1 veza mlade blitve
  • 1/2 veze peršuna
  • 1/2 veze lista celera
  • 1 limun
  • 2 kivija
  • 2 banane
  • 1 zelena kisela jabuka
  • 1 kašičica semena konoplje
  • 1 kašičica lanenog semena
  • 3 dl vode.

Priprema: sve sastojke staviti u blender i izmiksati da se dobije glatka,kremasta struktura soka.

Raštan smoothie

Potrebno:

  • Veza raštana
  • veza francuskog peršuna
  • 1 banana
  • 1 zelena jabuka
  • 1 narandža
  • 1 limun
  • 2 kašike konopljinog proteina
  • 3 dl vode

Priprema:

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i izmiksati da se dobije glatka,kremasta struktura soka.

PREPORUKA

Za jačanje imuniteta na prirodan način preporučujem vam da započnete dan sa kurkuma limunadom, posebo tokom meseci kada vladaju virusne infekcije i prehlade.

kurkuma limunada

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 1 veza svežeg lista korijandera,
  • Lišće i stabljika celera,
  • 2 banane,
  • 1 zelena jabuka
  • 1 limun
  • 1 kašičica hlorele (opciono)
  • 1 kašika konopljinog proteina
  • 3dl vode.

Priprema

  1. Sve sastojke staviti u blender i izmiksati da se dobije glatka,kremasta struktura soka.

Povezani recepti

kurkuma limunada

Kurkuma limunada

Najbolje je popiti kurkuma limunadu ujutru na prazan stomak. Prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.