Mafini od ovsenog brašna sa borovnicama, sladak, a zdrav doručak, za početak nove radne nedelje. Može i užina, ko već kako voli.
Kada pogledate spisak namirnica, sigurna sam da će vam se dopasti recept.
Napravljene od brašna celog zrna ovsa, nerafinisanog prirodnog šećera, bez dodatka mlečnih proizvoda. Začinjeni šargarepom i sezonskim, svežim borovnicama.
Mafini od ovsenog brašna i borovnica recept
Vlažni sastojci:
- 1 šolja svežih borovnica
- ½ šolje celih, svežih borovnica u testo
- 1 srednja šargarepa rendana na sitno
- 1 kašika maslinovog ulja
- ¼ šolje meda ili drugog tečnog zaslađivača
- 2 manja jajeta (ili jedno veliko).
Suvi sastojci:
- 130g ovsenog brašna od celog zrna
- 2 kašike brašna od celog zrna spelte
- 1 kašika mlevenog lana
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- · Prstohvat soli
Priprema:
1. Uključiti rernu na 190 C da se zagreje.
2. Izmešati u blenderu vlažne sastojke: šolju borovnica, med, šargarepu, ulje i jaja – na srednoj brzini.
3. U posudi premeriti suve sastojke, izmešati ih i dodati im smesu od jaja i borovnica. Sve lepo izmešati varjačom ili špatulom da se dobije glatko testo. U testo dodati preostale borovnice.
4. U kalup za mafine ubaciti papiriće za pečenje mafina. Ukoliko nemate papiriće, blago pouljite kalup koji imate, kako bi se lakše vadili mafini.
5. Odozgo sam posula po mafinima samleveni sirovi badem – samlela 10 badema ( može i ne mora). Mafine peći u zagrejanoj rerni 20 -25 minuta ( zavisno od rerne).
Napomena: Pre kunzumiranja i odvajanja mafina od kalupa, ostavit mafine da se prohlade na rešetki.
Imajte u vidu da gustina testa može da varira zavisnosti od toga kolika su jaja, koliko su sočne borovnice ili koje ste brašno koristili. Inicijlno sam htela da mafini budu samo od ovsenog brašna, ali kako mi je smesa bila malo ređa, dodala sam još dve kašike speltinog brašna i bilo je taman.
Smesa treba da je kao guste palačinke, nikako previše retka.
SAZNAJ VIŠE
Ukoliko pak više volite one čokoladne mafine, predlažem vam da pogledate i ovaj recept: