Domaća Granola u kikiriki karamelu

Priprema 5 minuta
Vreme pečenja 12 minuta
10 porcija komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Da li volite granolu? Ja je obožavam! Par kašika hrskave domaće granole, hladno biljno mleko ili jogurt uz dodatak svežeg voća, je doručak koji me baš osveži i posebno mi prija tokom leta.  

Ovo je zapravo ono doba godine kada se opraštam od kuvane ovsene kaše i radije za doručak biram granolu uz sveže voće. A ponekad mi granola, sama za sebe, bude i desert, užina koju grickam između obroka.

Domaća granola

Recept koji vam donosim je za granolu u kikiriki karamel kremu. Pored hrskavosti koju svaka granola daje pod zubima, ova će vam pružiti dodatni užitak kroz miris, ukus pa i boju  karamela, koju poprimi mleko.   

Ova zdrava granola je prirodno zaslađena medom, napravljena sa ovsenim pahuljicama, orašastim plodovima i semenkama.

Jednom kada isprobate domaću granolu, verujem da se nećete vraćati kupovnim opcijama, jer je ova domaća mnooogo bolja.

Priprema granole je vrlo jednostavna. Samo odmerite sve sastojke, ubacite ih u veliku činiju, posebno napravite preliv, izmešate ga sa suvim sastojcima, prelijete i blago utisnete u tepsiju i pravac rerna. Za svega 12-15 minuta granola je spremna.

Ako ne volite kikiriki puter slobodno ga u receptu zamenite drugim puterom od orašastih plodova ili jednostavno kokosovim uljem.

Slobodno se igrajte sa sastvavom namirnica koje dodajete granoli, kako bi otkrili svoju omiljenu kombinaciju za granolu.

Zdrava domaća granola sastojci

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice obiluju mineralima: magnezijum, kalijum, mangan, jod, fosfor, hlor, bakar, cink, niacin. Sto se tice vitamina, sadrži  vitamine B grupe i vitamin E.

Izabrala sam u pripremi granole krupne pahuljice od celog zrna ovsa.

Orašasti plodovi /semenke

U ovom receptu sam koristila kombinaciju krupno seckanih badema, lešnika i oraha, bundevino i laneno seme.  Neke druge opcije orašastih plodova su:  kikiriki, pistaći, indijski orah, pekan orah. Od semena: suncokret, čia seme, konopljino seme. 

Domaći puter od kikirikija

Kikiriki puter ne kupujem, pravim ga sama u seckalici/ multipraktiku od kupovnog blanširaanog  ili pečenog u rerni, sirovog kikirikija.

Puter od kikirikija će učinit uz med ili drugi tečni zaslađivač da garanola bude hraskava i da su sastojci spojeni. Ako je želite da koristite uljde umesto putera,  uvek birajte neko hladno ceđeno ulje npr kokosove ulje.

Prirodni zaslađivaći

Najčešće  u pripremi granole koristim domaći med. I drugi tečni zaslađivači će odraditi odličan posao ( agavin sirup, javorov sirup).

So i začini

Za pun ukus granole ne zaboravite so! Prstohvat soli je sasvim dovoljan da pojača ukus ostalih namirnica, istakne slatkoću,  a da ne pokvari ukus granoli ( povuče na slano).

Od začina ovog puta sam stavila cimet. Đumbir u prahu još jedna od opcija, ali njega treba staviti duplo manje od cimeta.

Suvo voće

Sušeno voće je dodatni izvor  slatkoće u granoli pa njega najčešće izbegavam, pogotovo što granolu jedem sa dodatkom svežeg voća. Ali priznajem da suvo vođe daje granoli jednu dodatnu notu, pa ponekada je teško odloleti mu.

Voće koje volim da dodam u granolu su sušene višnje ili brusnice, suvo groždje ili sušene godži bobice, a i seckane suve kajsije (bez dodatog šećera i sumpora). 

Možete dodati u granolu i seckanu crnu čokoladu, ali nju dodajete tek nakon što je granola ispečena i ohlađena, u suprotnom će se istopiti.

Granola recept

Potrebni sastojci:

Šolja 200 ml

  • 2,5 šolje krupnih ovsenih pahuljica
  • 1 šolja orašastih plodova (kod mene kombinacija badema, lešnika i malo oraha)
  • 2 kašike semenki bundeve
  • 1 kašika lanenog semena
  • 1/3 kašičice cimeta
  • Prstohvat soli
  • 3 pune kašike tečnog zaslađivača ( avorov sirup, med, agavin sirup)
  • 2 pune kašike putera od kikirikija

Priprema:

  1. Uključit rernu na 180C, pleh za pečenje iz rerne obložiti papirom za pečenje. ( ako vam je jaka rerna pecite je na 160C).
  2. Orašaste plodove i semenke usitnit kratko u seckalici ili ručno na krupnije komade.
  3. U velikoj činiji pomešati sve suve sastojke: ovsene pahuljice, orašaste plodove, semenke, so i cimet.
  4. Karamel krem: izmepati u posebnoj posudi puter od kikirikija i med, da se dobije fini karamel.
  5. Izmešati ove dve smese da se ovas i karamel lepo povežu. Presuti granolu na pleh obložen papriom za pečenje i peći ukupno oko 12 minuta da se dobije fina zlatna boja granole. Obratiri pažnju da vam ne zagori jer je svaka rerna različita.
  6. Granola treba da je zlatno smeđe boje. Ostavite je da se potpuno ohladi minimum 1h.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 2,5 šolje krupnih ovsenih pahuljica
  • 1 šolja orašastih plodova (kod mene kombinacija badema, lešnika i malo oraha)
  • 2 kašike semenki bundeve
  • 1 kašika lanenog semena
  • 1/3 kašičice cimeta
  • Prstohvat soli
  • 3 pune kašike tečnog zaslađivača ( avorov sirup, med, agavin sirup)
  • 2 pune kašike putera od kikirikija

Priprema

  1. Uključit rernu na 180C, pleh za pečenje iz rerne obložiti papirom za pečenje (Ako vam je jaka rerna pecite je na 160C).
  2. Orašaste plodove i semenke usitnit kratko u seckalici ili ručno na krupnije komade.
  3. U velikoj činiji pomešati sve suve sastojke: ovsene pahuljice, orašaste plodove, semenke, so i cimet.
  4. Karamel krem: izmepati u posebnoj posudi puter od kikirikija i med, da se dobije fini karamel.
  5. Izmešati ove dve smese da se ovas i karamel lepo povežu. Pesuti granolu na pleh obložen papriom za pečenje i peći ukupno oko 12 minuta da se dobije fina zlatna boja granole. Obratiri pažnju da vam ne zagori jer je svaka rerna različita.
  6. Granola treba da je zlatno smeđe boje. Ostavite je da se potpuno ohladi minimum 1h.

Povezani recepti

Mafini od ovsenog brašna

Mafini od ovsenog brašna sa borovnicama, sladak, a zdrav doručak, za početak nove radne nedelje. Može i užina, ko već kako voli.

Proso kačamak

Proso kačamak za doručak ili večeru. Lako se priprema, veoma je ukusan i lako se vari.

spelta stapići

Posni spelta štapići

Ako ti i/ili toja deca volite hlebne štapiće rado bi posegnuli za njima u pekari, ovo je recept za vas.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.