Integralne perece sa puterom

Perece sa puterom moji dečaci baš vole da jedu, sa dodatnim zadovoljstvom nakon što sam nabavila modlu za perece. Pre toga sam ih pravila u formi pogačica, vadila ih okruglom modlom, a za tu svrhu može da vam posluži i staklena časa.

Dobar su izbor za doručak, večeru ili za užinu. Prhke i mirisne, a brzo se pripremaju, što je takodje bitno.

Verujem da su bolja varijanta od bilo kog pekarskog proizvoda. Znate koje ste namirnice stavili, a aditiva nema.

Koje brašno za perece izabrati?

U pripremi proizvoda od testa uvek biram da koristim integralna brašna od celog zrna, jer su nutritivne vrednosti brašna od celog zrna žitarica neuporedivo veće od belog brašna, iz kojeg je praktično odstranjeno sve što je vredno.

U opni zrna se nalaze sve hranljive materije neophodne za rast, razvoj i održavanje organizma.

Ove perece sa puterom su napravljene od  ražanog  integralnog brašna, ali umesto ražanog može da se koristi bilo koje integralno brašno koje imate.

Takođe probajte da kombinujete više vrsta integralnih brašna. Najčešće kombinujem heljdino i speltino ili ražano i pšenično integralno.

Recept za perece sa puterom

Potrebni sastojci za jedan pleh pereca:

  • 250 g ražanog integralnog brašna ( ili drugog brašna po izboru)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 125 g putera
  • 1 žumance
  • 1 dl jogurta ili kefira
  • pola kašičice soli
  • belance za premazivanje i kašika susama za posipanje

Priprema:

  1. U brašno umešati prašak za pecivo i so.
  2. Dodati puter (sobna temperatura) izrezan na listiće i sjediniti ga prstima sa brašnom.
  3. Umešati ostale sastojke i zamesiti testo ( može i mikserom) da se ne lepi za prste.
  4. Na pobrašnjenoj površini ili papiru za pečenje, razviti testo debelo pola centimetra.
  5. Vaditi modlom perece i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Preostalo belance malo ulupati i njime premazati perece.
  7. Posuti ih susamom i staviti da se peku.
  8. Peku se na 180 C – 25 minuta, dok ne porumene.

U nastavku recept u formi  za štampanje.

PPREPORUKA:

Ako ste ljubitelji testa preporučujem vam da isprobate i recept za posne spelta štapiće sa belim lukom.

spelta stapići

Perece sa puterom

Ukupno vreme pripreme: 35 minuta
Vreme pečenja: 25 minuta
Mera za: 1 pleh pereca

Potrebni sastojci:

  • 250 g ražanog integralnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 125 g putera
  • 1 žumance
  • 1 dl / 100 ml kefira ili jogurta
  • pola kašičice soli
  • susam za posipanje

Priprema:

  1. U brašno umešati so i prašak za pecivo.
  2. Dodati puter izrezan na listiće i umešati ga prstima sa brašnom ( sobna temperatura putera).
  3. Umešati ostale sastojke i zamesiti testo ( može i mikserom) da se ne lepi za prste.
  4. Na pobrašnjenoj površini ili papiru za pečenje, razviti testo debelo pola centimetra
  5. Vaditi modlom perece i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Preostalo belance malo ulupati i njime premazati perece.
  7. Posuti ih susamom i staviti da se peku.
  8. Peći se na 180 C - 25 minuta, dok ne porumene.

Dodatne Informacije

Razvijati testo na papiru za pečenje radi lakšeg odvajanja.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Integralne perece sa puterom"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom