Integralne puter perece

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 25 minuta
1 pleh pereca komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Puter perece moji dečaci baš vole da jedu, sa dodatnim zadovoljstvom nakon što sam nabavila modlu za perece. Pre toga sam ih pravila u formi pogačica, vadila ih okruglom modlom, a za tu svrhu može da vam posluži i staklena, oštrijih ivica, časa.

Dobar su izbor za doručak, večeru ili za užinu. Prhke i mirisne, a brzo se pripremaju, što je takodje bitno.

perece sa puterom

Verujem da su bolja varijanta od bilo kog pekarskog proizvoda. Znate koje ste namirnice stavili, a aditiva nema.

Koje brašno za perece izabrati?

U pripremi proizvoda od testa uvek biram da koristim integralna brašna od celog zrna, jer su nutritivne vrednosti brašna od celog zrna žitarica neuporedivo veće od belog brašna, iz kojeg je praktično odstranjeno sve što je vredno.

U opni zrna se nalaze sve hranljive materije neophodne za rast, razvoj i održavanje organizma.

Ove perece sa puterom su napravljene od  ražanog  integralnog brašna, ali umesto ražanog može da se koristi bilo koje integralno brašno koje imate. kao npr. speltino brašnop od celog zrna.

Takođe, probajte da kombinujete više vrsta integralnih brašna. Najčešće kombinujem heljdino i speltino ili ražano i pšenično integralno.

Integralne puter perece 1

Recept za puter perece

Potrebni sastojci za jedan pleh pereca:

  • 250 g ražanog integralnog brašna (ili drugog brašna po izboru)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 125 g putera
  • 1 žumance
  • 1 dl kefira ili jogurta
  • pola kašičice soli
  • belance za premazivanje i kašika susama za posipanje

Priprema:

  1. U brašno umešati prašak za pecivo i so.
  2. Dodati puter (sobna temperatura) izrezan na listiće i sjediniti ga prstima sa brašnom.
  3. Umešati ostale sastojke i zamesiti testo ( može i mikserom) da se ne lepi za prste.
  4. Na pobrašnjenoj površini ili papiru za pečenje, razviti testo debljine pola centimetra.
  5. Vaditi modlom perece i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Preostalo belance malo ulupati i njime premazati perece.
  7. Posuti ih susamom i staviti da se peku.
  8. Peku se na 180 C – 25 minuta, dok ne porumene.

PPREPORUKA:

Ako ste ljubitelji testa preporučujem vam da isprobate i recept za posne spelta štapiće sa belim lukom.

spelta stapići

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 250 g ražanog integralnog brašna (ili drugog brašna po izboru)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 125 g putera
  • 1 žumance
  • 1 dl kefira ili jogurta
  • pola kašičice soli
  • belance za premazivanje i kašika susama za posipanje

Priprema

  1. U brašno umešati prašak za pecivo i so.
  2. Dodati puter (sobna temperatura) izrezan na listiće i sjediniti ga prstima sa brašnom.
  3. Umešati ostale sastojke i zamesiti testo (može i mikserom) da se ne lepi za prste.
  4. Na pobrašnjenoj površini ili papiru za pečenje, razviti testo debljine pola centimetra. Vaditi modlom perece i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Preostalo belance malo ulupati i njime premazati perece.Posuti ih susamom i staviti da se peku.Peku se na 180 C – 25 minuta, dok ne porumene.

Povezani recepti

hleb od palente

Bezglutenski hleb od palente

Palenta u kombinaciiji sa povrćem, tikvicom i šargarepom. Puno je varijanti u kojima možete koristiti bezglutenski hleb od palente.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.