Posni spelta štapići sa belim lukom

Spelta štapići sa belimlukom lukom su odlična zamena za sve kupovne perece i štapiće, koje možete kupiti u pekarama.

Brzo se pripremaju. Često ih zamesim ujutru za doručak, ili za večeru, same za sebe uz jogurt ili kao zamenu za hleb.

Pre pečenja štapiće premažem maslinovim uljem pa pospem morskom solju, susamom, makom ili ostavim bez posipa.

Ako ti i/ili toja deca volite hlebne štapiće od testa, rado bi posegnuli za njima u pekari, ovo je recept za vas.

Posni spelta štapići – Recept

Potrebne namirnice:

  • 450 g speltinog mekog brašna
  • Kašičica belog luka u prahu;
  • 250 ml vode;
  • 50 ml maslinovog ulja;
  • 1/2 kašičice meda;
  • 1/2 kašićice soli;
  • Kesica suvog kvasca ili 1/2 kocke svežeg kvasca (20g);
  • Krupna morska so za posipanje;
  • Dodatno maslinovo ulje za premazivanje;

Potrebni sastojci:

  • 450g g speltinog brašna ( koristila sam speltino meko.
  • 250 ml tople vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice meda
  • 1/2 kašićice soli
  • 1/2 kocke svežeg kvasca (ili kašičica suvog)
  • 1 kašika belog luka u prahu (opciono)

Priprema:

1. U činiju izmešati brašno i beli luk.

2. Zagrejati vodu da bude topla. U vodu dodati med, so i kvasac. Čim kvasac proradi sipati ga u brašno i zamesiti testo.  Prvo ga mesim kratko klasičnim mikserom uz metlice za testo, a onda ručno premesim.

3. Kidati komadiće približno iste veličine od testa i prstima oi dlanovima ih tanjiti do oblika štapića. Poseti moj Highligts na IG nalogu da vidiš kako tanjim testo.

4. Pre pečenja premazati svaki štapić sa maslinovim uljem i posuti morskom solju.

5. Peći u zagrejanoj pećnici na 200C – 15 minuta.  Nakon pečenja premazati vruće štapiće sa dodatnim maslinovim uljem , za dodatnu hrskavost.

Varijacije na temu

  1. Umesto speltinog mekog brašna, možeš koristiti kombinaciju brašna po želji. Vodite računa da postepeno dodajete vodu u tom slučaju. jer se brašna razlikuju po strukturi i kod integralnih od celog zrna će vam trebati više vode.
  2. Pored maslinovog možeš se koristiti i neko drugo ulje pogodno za termičku obradu kao: kao susamovo, kokosovo…
  3. Za posipanje, umesto morske soli koristii susam, mak, kim,
  4. beli luk u prahu možete i izostaviti ako niste ljubitelji ovog ukusa

PREPORUKA:

Amo voliš speltu, predlažem ti da isprobaš i recept za Hleb od spelte.

hleb od spelte

Spelta štapići

Efektivno vreme pripreme: 10minuta
Vreme pečenja: 15 minuta

Potrebni sastojci:

  • 450 g speltinog mekog brašna
  • kapičica belog luka u prahu
  • 250 ml vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice meda
  • 1/2 kašićice soli
  • kesica suvog ili 1/2 kocke svežeg kvasca (20g)
  • Krupna morska so za posipanje
  • Dodatno maslinovim ulje za premazivanje

Priprema:

  1. U činiju izmešati brašno i beli luk.
  2. Zagrejati vodu da bude topla. U vodu dodati med, so i kvasac. Čim kvasac proradi sipati ga u brašno i zamesiti testo. Prvo ga mesim kratko klasičnim mikserom uz metlice za testo, a onda ručno premesim.
  3. Kidati komadiće približno iste veličine od testa i prstima i dlanovima ih tanjiti do oblika štapića. Poseti moj IG nalogu da vidiš kako tanjim testo.
  4. Pre pečenja premazati svaki štapić sa maslinovim uljem i posuti morskom solju.
  5. Peći u zagrejanoj pećnici na 200C – 15 minuta. Nakon pečenja premazati vruće štapiće sa dodatnim maslinovim uljem , za dodatnu hrskavost.

Dodatne Informacije

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Posni spelta štapići sa belim lukom"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom