Spelta štapići

Spelta štapići nisu nikakav revolucionarni recept. Već više varijacija na temu obrade testa. Zapravo ako si probala moj recept za kiflice sa sirom, prepoznaćeš sličan sastavav testa i u ovim štapićima.

Ove štapiće čini posebnim način uvijanja testa. Razdvajanje testa na loptice, razvlačenje loptica u obliku elipse , onda rolanje istih po strance, a onda još malo prstima tanjenje.

Svaki dodatak sa kojim se pospe štapić ( a kombinacije su brojne) daje  mu poseban šmek.

 

 

spelta stapici

 

spelta-stapic

 

spelta stapic

spelta stapici

 

Ako i ti i toja deca volite hlebne štapiće od testa, i rado bi posegnuli za njima u pekari, ovo je recept za vas.

 

RECEPT ZA SPELTA ŠTAPIĆE

 

  • 420 g speltinog integralnog brašna od celog zrna;
  • 250 ml vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/2 kašićice soli
  • 1/2 kocke svežeg kvasca ( 20g)
  • Krupna morska so za posipanje
  • Dodatno maslinovo ulje za premazivanje

 

Priprema:

  1. U činiju premeri brašno i izmešaj brašno i so.
  2. Zagrej vodu da bude topla. U vodu sipaj ulje, dodati šećer i kvasac, izmešaj i odmah sipaj u brašno.
  3. U činiji od svih sastojaka zamesi testo i ostaviti ga da odstoji 30 minuta, da naraste.
  4. Nakon 30 minuta premesi testo. U početku će se lepiti za prste i radnu površinu. Ali ne nemoj dodavati dodatno brašna. Nastavite da ga mesiš i polako će postati kompaktno i prestati da se lepi.
  5. Od testa izdvoji 10 loptica. Na pobrašnjenoj površini razvuci svaku lopticu rukama u obliku elipse.
  6. Urolaš elipsu dužom stranom, stanji štapić još malo prstima i redjaj u pleh,(dužom stranom pleha). Kada poređaš sve stapiće, odstavi ih pokrivene krpom da odstoje 10 minuta.
  7. Pre pečenja premazati svaki štapić sa sa uljem i posuti krupnom morskom solju. Peći u zagrejanoj pećnici na 200C – 20 minuta.

Varijacije na temu

  1. Umesto 100% speltinog integralnog brašna , možeš koristiti i kombinaciju brašna ( NPR. 200g speltinog mekog i 220g speltinog integralnog), ili kombinaciju brašna po želji.
  2. Umesto vode zamesiti testo sa biljnim mlekom;
  3. Štapiće pre pečenja i posipanja morskom solju možeš premazati razmućenim žumancetom ( sa jednom kašikom vode), umesto samo sa uljem.
  4. Pored maslinovog možeš se koristiti i neko drugo ulje pogodno za termičku obradu kao: kao susamovo, kokosovo…
  5. Za posipanje, umesto morske soli koristii susaam, mak, kim, beli luk u prahu,…

 

Spelta štapići

Efektivno vreme pripreme: 25 minuta
Vreme pečenja: 20 minuta

Potrebni sastojci:

  • 420 g speltinog integralnog brašna od celog zrna;
  • 250 ml vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/2 kašićice soli
  • 1/2 kocke svežeg kvasca ( 20g)
  • Krupna morska so za posipanje
  • Dodatno maslinovim ulje za premazivanje

Priprema:

  1. U činiju premeri brašno i izmešaj brašno i so.
  2. Zagrej vodu da bude topla. U vodu sipaj ulje, dodati šećer i kvasac, izmešaj i odmah sipaj u brašno.
  3. U činiji od svih sastojaka zamesi testo i ostaviti ga da odstoji 30 minuta, da naraste
  4. Nakon 30 minuta premesi testo. U početku će se lepiti za prste i radnu površinu. Ali ne nemoj dodavati dodatno brašna. Nastavite da ga mesiš i polako će postati kompaktno i prestati da se lepi
  5. Od testa izdvoji 10 loptica. Na pobrašnjenoj površini razvuci svaku lopticu rukama u obliku elipse.
  6. Urolaš elipsu dužom stranom, stanji štapić još malo prstima i redjaj u pleh,(dužom stranom pleha). Kada poređaš sve stapiće, odstavi ih pokrivene krpom da odstoje 10 minuta.
  7. Pre pečenja premazati svaki štapić sa sa uljem i posuti krupnom morskom solju. Peći u zagrejanoj pećnici na 200C - 20 minuta.

Dodatne Informacije

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Spelta štapići"

    Leave a reply

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom