Pretraga

Posni spelta štapići

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 15 minuta
8 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Spelta štapići su odlična zamena za sve kupovne perece i štapiće, koje možete kupiti u pekarama.

Brzo se pripremaju. Često ih zamesim ujutru za doručak, ili za večeru, same za sebe uz jogurt ili kao zamenu za hleb. Nema čekanja da testo naraste.

Pre pečenja štapiće premažem maslinovim uljem pa pospem morskom solju, susamom, makom ili ostavim bez posipa.

Ako ti i/ili toja deca volite hlebne štapiće i rado bi posegnuli za njima u pekari, ovo je recept za vas.

Posni spelta štapići 1

Korišćeni sastojci za spelta štapiće i predlog zamene

Speltino meko brašn

Umesto speltinog mekog brašna, možeš koristiti kombinaciju brašna po želji. Vodite računa da postepeno dodajete vodu u tom slučaju. jer se brašna razlikuju po strukturi.

Ukoliko koristite za štapiće integralno brašno od celog zrna spelte (ili pšenice), zamesite testo sa 300 ml vode.

Maslinovo ulje

Pored maslinovog možeš se koristiti i neko drugo ulje pogodno za termičku obradu kao: kao susamovo,

kokosovo hladno ceđeno ulje…

Krupna morska so

Za posipanje, umesto krupne morske soli koristii susam, mak, kim…

Beli luk u prahu

Beli luk u prahu možete i izostaviti ako niste ljubitelji ovog ukusa.

Posni spelta štapići – Recept

Potrebne namirnice:

  • 450 g speltinog mekog brašna
  • Kašičica belog luka u prahu;
  • 250 ml vode;
  • 50 ml maslinovog ulja;
  • 1/2 kašičice meda;
  • 1/2 kašićice soli;
  • Kesica suvog kvasca ili 1/2 kocke svežeg kvasca (20g);
  • Krupna morska so za posipanje;
  • Dodatno maslinovo ulje za premazivanje;

Priprema:

1. U činiju izmešati brašno i beli luk.

2. Zagrejati vodu da bude topla. U vodu dodati med, so i kvasac. Čim kvasac proradi sipati ga u brašno i zamesiti testo.  Prvo ga mesim kratko klasičnim mikserom uz metlice za testo, a onda ručno premesim.

3. Kidati komadiće približno iste veličine od testa i prstima i dlanovima ih tanjiti do oblika štapića. Poseti moj Highligt Hleb i peciva na IG nalogu @bioprostor da vidiš kako tanjim testo.

4. Pre pečenja premazati svaki štapić sa maslinovim uljem i posuti morskom solju.

5. Peći u zagrejanoj pećnici na 200C – 15 minuta.  Opciono: nakon pečenja premazati vruće štapiće sa dodatnim maslinovim uljem, za dodatnu hrskavost.

HVALA VAM NA POVERENJU

Ukoliko isprobate recept za domaće kiflice sa sirom sa speltinim brašnom, zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.

Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebook.

Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.

Još recepata za hleb i peciva sa speltinim brašnom

Hleb od spelte

Pita sa domaćim razvučeni korama

Domaće kiflice sa sirom sa brašnom od spelte

hleb od spelte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 450 g speltinog mekog brašna
  • Kašičica belog luka u prahu (opciono)
  • 250 ml tople vode;
  • 50 ml maslinovog ulja;
  • 1/2 kašičica šećera
  • 1/2 kašićice soli;
  •  1/2 kocke svežeg kvasca (20g);
  • Krupna morska so za posipanje;
  • Dodatno maslinovo ulje za premazivanje;

Priprema

  1. U činiju izmešati brašno i beli luk, so.
  2. Zagrejati vodu da bude topla. U vodu dodati šećer i kvasac. Čim kvasac proradi sipati ga u brašno i zamesiti testo.  Prvo ga mesim kratko klasičnim mikserom uz metlice za testo, a onda ručno premesim.
  3. Kidati komadiće približno iste veličine od testa i prstima i dlanovima ih tanjiti do oblika štapića.
  4. Pre pečenja premazati svaki štapić sa maslinovim uljem i posuti morskom solju.
  5. Peći u zagrejanoj pećnici na 200C – 15 minuta.

Opciono: nakon pečenja premazati vruće štapiće sa dodatnim maslinovim uljem, za dodatnu hrskavost.

Povezani recepti

Mafini od ovsenog brašna

Mafini od ovsenog brašna sa borovnicama, sladak, a zdrav doručak, za početak nove radne nedelje. Može i užina, ko već kako voli.

Proso kačamak

Proso kačamak za doručak ili večeru. Lako se priprema, veoma je ukusan i lako se vari.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.