Punjene suve paprike

Obožavam paprike u svim varijantama. Najviše volim da jedem svežu i to onu zelenu duguljastu, poznatu pod nazivom šilja. Krupne crvene nisu moj broj. Nekako me ne mame. I ako su u našem narodu popularne krupne, crvene, ravne, dvostrane, velike gotovo kao šaka ( kurtovka, slonovo uvo), ja radije biram makedonke. One su manje, uže, narandžaste i svetlo crvene boje. To su one parike koje obično služe pečene u kafanama.

Uvek se držim toga da na pijaci nabavljam povrće u sezoni, ali ga u sezoni , kada je i najlepše i najpovoljnije, ostavljam i za zimske mesece. Tako da se u mom skromnom zamrzivaču, našlo mesta i za pečene paprika i babure za punjenje. Ukiseljena paprika takozvana „turšija“ zadržava osobine sveže paprike. Sa paprikom u istom postupku mogu da se ukisele i krastavci ,karfiol, zeleni paradajz… Na ovaj način, se za zimu dobija jako zdrava hrana.

Naime, paprika je vrlo bogata vitaminom C , dva puta više nego limun i narandža, zato je i tako korisna tokom zimskih meseci.

 

Suve paprike – još jedan fenomenalan način za konzumiranje paprike

Tokom zimskih meseci na pijacama se mogu kupiti suve paprika. Ovo je još jedan fenomenalan način da se paprika konzumira i van sezone.

U zimskim mesecima, suve punjene paprike su specijalitet i neizostavno jelo kako na posnim slavama tako i tokom ostalih praznika. A ukoliko i vi slavite Božić po Julijanskom kalendaru , kao moja porodica , ove paprika su moja preporuka za trpezu na Badnje veče.

Kod nas će biti na meniju puno svežih salata, prebranac i naravno punjene suva paprika. Ali zaista ne treba čekati nikakvu posebnu priliku da bi ste uživali u ovom ukusnom  jelu.

Recept za punjene posne suve paprika sam dobila pre 10 godina od koleginice koja ih je pripremala kao deo svoje posne slavske trpeze. A ja sam ga samo malo modifikovala. Glavna modifikacija tog izvornog recepta je da sam izbacila zapršku, koja se dodavala pri kraju pripreme.

paprike

Pre nego što pređem na recept , dodala bih samo da je neophodno da paprike lepo isperete pod vodom i očistite od semena. A sve pre potapanja u mlaku vodu. Ovo je bitno, jer seme zna da zaljuti papriku. Sada ako volite ljuto to i nije problem.

Ali ako želite da osetite ukus svake namirinice pa i paprike, onda je bitno da se paprika dobro očisti od semena.

 

Punjene suve paprike

Ukupno vreme pripreme: 60 minuta
Vreme pečenja: 40 minuta
Porcije: 4

Potrebni sastojci:

  • 10 suvih paprika, većih
  • 1 praziluk
  • 3 čena belog luka
  • dve šargarepe
  • ½ celera
  • 1 šolja integralnog pirinča
  • 1kašika golice
  • 1 kašika suncokreta
  • 250g šampinjona
  • so po ukusu
  • 1 kašičica tucane crvene parike
  • biber, suvi biljni začin bez aditiva
  • Kromir ili sveži paradajz za zatvaranje paprika
  • 1 konzrerva pelata
  • pola kašičice suvog bosiljka

Priprema:

  1. Veče pre namočiti integralni pirinač, golicu i suncokret. Ujutru ih isprtai i procediti.
  2. Paprike dobro očistiti od semena i potopiti u mlaku vodu sat vremena.
  3. U šerpi, na malo maslinovog ulja propržiti naseckani praziluk. Kada praziluk omekša dodati izrendanu šargarepu i celer i prodinstati sve zajedno par minuta.
  4. Dodat naseckane šampinjone i ostaviti ih da puste vodu
  5. Zatim dodati pirinač , golicu, suncokret, izgnječeni beli zuk, začine i so. Ostaviti sve zajedno par minuta da prokrčka.
  6. Puniti paprike filom i zatvarati ih krompirom ili svežim paradajzom
  7. Paprike složiti u vatrostalnu posudu. Naliti do pola vodom . Preliti pelatom i bosuti sa pola kašičice suvog bosiljka.
  8. Staviti u rernu na 200C. Peći oko 40 minuta ( da se ukurčka i zatim zapeče). .

Dodatne Informacije

Najbolje je služiti punjene paprike tople, ali se mogu jesti i hladne tj bez prethodnog podgrevanja. Pirinač u receptu možete da zamenite kinoom. Što ne menja postupak pripreme.

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Punjene suve paprike"

    Leave a reply

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom