Punjene suve paprike

Obožavam paprike u svim varijantama. Najviše volim da jedem svežu i to onu zelenu duguljastu, poznatu pod nazivom šilja. Krupne crvene nisu moj broj, ne mame me.

Iako su u našem narodu popularne krupne, crvene, ravne, dvostrane, velike gotovo kao šaka ( kurtovka, slonovo uvo), radije biram makedonke. One su manje, uže, narandžaste i svetlo crvene boje.

Uvek se držim toga da na pijaci nabavljam povrće u sezoni, ali ga u sezoni , kada je i najlepše i najpovoljnije, ostavljam i za zimske mesece. Tako da se u mom skromnom zamrzivaču, našlo mesta i za pečene paprika i babure za punjenje.

Ukiseljena paprika takozvana „turšija“ zadržava osobine sveže paprike. Sa paprikom u istom postupku mogu da se ukisele i krastavci, karfiol, zeleni paradajz… Na ovaj način, se za zimu dobija jako zdrava hrana.

Paprika je vrlo bogata vitaminom C, dva puta više nego limun i narandža, zato je jako korisna tokom zimskih meseci.

Suve punjene paprike

Tokom zimskih meseci na pijacama se mogu kupiti suve paprika. Ovo je još jedan fenomenalan način da se paprika konzumira i van sezone.

Suve punjene paprike su specijalitet i neizostavno jelo kako na posnim slavama, tako i tokom ostalih praznika. A ukoliko i vi slavite Božić, kao moja porodica, ove paprika su preporuka za trpezu na Badnje veče.

Kod nas će biti na meniju puno svežih salata, prebranac i naravno punjene suva paprika. Ali zaista ne treba čekati nikakvu posebnu priliku da bi ste uživali u ovom ukusnom  jelu.

Recept za punjene posne suve paprika sam dobila pre 10 godina od koleginice koja ih je pripremala kao deo svoje posne slavske trpeze. Malo sam ga samo modifikovala. Glavna modifikacija tog izvornog recepta je da sam izbacila zapršku, koja se dodavala pri kraju pripreme.

paprike

Pre nego što pređem na recept, dodala bih samo da je neophodno da paprike lepo isperete pod vodom i očistite od semena. A sve pre potapanja u mlaku vodu. Ovo je bitno, jer seme zna da zaljuti papriku i kompleto jelo.

Da bi se osetio ukus svake namirice iz fila i ukus paprike, bitno je da se dobro očisti paprika od semena.

PREPORUKA:

Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept za još jedno posno jelo, sočne Bukovače u paradajz sosu.

Bukovače u paradajz sosu

Za recept za Suve punjene paprike, skroluj naniže.

Punjene suve paprike

Ukupno vreme pripreme: 60 minuta
Vreme pečenja: 40 minuta
Porcije: 4

Potrebni sastojci:

  • 10 suvih paprika, većih
  • 1 praziluk
  • 3 čena belog luka
  • dve šargarepe
  • ½ celera
  • 1 šolja integralnog pirinča
  • 1kašika golice
  • 1 kašika suncokreta
  • 250g šampinjona
  • so po ukusu
  • 1 kašičica tucane crvene parike
  • biber, suvi biljni začin bez aditiva
  • Kromir ili sveži paradajz za zatvaranje paprika
  • 1 konzrerva pelata
  • pola kašičice suvog bosiljka

Priprema:

  1. Veče pre namočiti integralni pirinač, golicu i suncokret. Ujutru ih isprtai i procediti.
  2. Paprike dobro očistiti od semena i potopiti u mlaku vodu sat vremena.
  3. U šerpi, na malo maslinovog ulja propržiti naseckani praziluk. Kada praziluk omekša dodati izrendanu šargarepu i celer i prodinstati sve zajedno par minuta.
  4. Dodat naseckane šampinjone i ostaviti ih da puste vodu
  5. Zatim dodati pirinač , golicu, suncokret, izgnječeni beli zuk, začine i so. Ostaviti sve zajedno par minuta da prokrčka.
  6. Puniti paprike filom i zatvarati ih krompirom ili svežim paradajzom
  7. Paprike složiti u vatrostalnu posudu. Naliti do pola vodom . Preliti pelatom i bosuti sa pola kašičice suvog bosiljka.
  8. Staviti u rernu na 200C. Peći oko 40 minuta ( da se ukurčka i zatim zapeče). .

Dodatne Informacije

Najbolje je služiti punjene paprike tople, ali se mogu jesti i hladne tj bez prethodnog podgrevanja. Pirinač u receptu možete da zamenite kinoom. Što ne menja postupak pripreme.

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Punjene suve paprike"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom