Kada se spomenu pečurke i jela od pečuraka, prva asocijacija većine nas je na šampinjone. Međutim pored šampinjona, koji su se odomaćili u kuhinjama, na našim prostorima se uzgajaju i druge hranljive i lekovite pečurke, među njima su i bukovače.
Bukovače su izuzetno ukusne pečurke, visoke hranljive vrednosti, bogate proteinima
Sadrže sve esencijalne aminokiseline, ali i minerale među kojima su značajne količine gvožđa, fosfora, kalijuma, mikroelemente i vitamine B grupe. Imaju nizak sadržaj natrijuma, usled čega su pogodne u ishrani osobama sa visokim krvnim pritiskom.
Beta-glukani i drugi polisaharidi koje sadrže imaju brojne biološke efekte, ali pre svega imunostimulatorni i antitumorski, zatim povećanje izdržljivosti organizma i snižavanje nivoa šećera u krvi.
Sada kada čujete koliko su lekovite bukovače možda će te pomisliti:“Ko zna koliko su skupe“? A cena ovih dana na pijaci joj je 400 dinara za kilogram.
Po porciji, za jednu osobu, vam je dovoljno 200 grama. Pa sada vidite 80 dinara za ovo blago u tanjiru?! A lako dostupno.
Bukovače u paradajz sosu recept
Bukovče u paradajz sosu su za mene lagani i brzinski ručak ili večera.
Za pripremu ovog ukusanog, zdravog i hranljivog obroka ne treba više od 20 minuta.
Od sastojaka za dve osobe potrebno:
- Glavica crnog luka/ ili štap praziluka
- 400 g svežih bukovača
- Svež pradajz – dva srednja ili konzerva pelata
- 3 kašike maslinovog ulja
- Začini: majčina dušica, so, biber, suvi začin, svež ili suvi peršun
Priprema:
- Crni luk iseći na listice (praziluk na kolutove). Propržiti luk na ulju dok ne omekša
- Zatim dodati sveže bukovač isečene na veće komade. Drška bukovača je prilično žilava pa predlažem da je odstranite
- Dodati 1/2 kašičice majčine dušice i par minuta dinstati bukovače u sopstvenom soku
- Dodati paradajz isečen na kockice ili pelat sa sitnim komadima paradajza
- Sve upržiti dok se sos ne zgusne ( oko 10 minuta). Na kraju posoliti i pobiberiti po sopstvenom ukusu.
Služiti uz prepečene/tostirane kriške hleba, integralnu testeninu ili krekere sa semenkama, uz obaveznu svežu salatu po izboru.
Ja sam ih ovog puta služila bukovače uz salatu od rukole sa čeri paradajzom i tostirani hleb sa semenkama.
PREPORUKA
Predlažem vam da isprobate i recept Proteinski krekeri sa brašnom od leblebija, koji se odlično slažu uz bukovače.
2 Responses
Hvala za ideju za pripremu bukovače. Bukovače i ja se već duže „poznajemo“ i odlične su. Vrlo su lagane i izdašne. Pohovala sam ih i zaista su kao šnicle. Naravno, to nije najzdravija varijanta ali isto tako nije ni svaki dan. Najlakše za pripremu a i mnogo zdravija varijanta je kada ih „pohujem“ u rerni. Samo složim na papir za pečenje i poprskam maslinovim uljem. Probaj ….
Hocu, hvala na predlogu!