Pretraga

Sočne bukovače u paradajz sosu

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 10 minuta
2 porcije komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Kada se spomenu pečurke i jela od pečuraka, prva asocijacija većine nas je na šampinjone. Međutim pored šampinjona, koji su se odomaćili u kuhinjama, na našim prostorima se uzgajaju i druge hranljive i lekovite pečurke, među njima su i bukovače.

Bukovače su izuzetno ukusne pečurke, visoke hranljive vrednosti, bogate proteinima

Bukovače u paradajz sosu

Sadrže sve esencijalne aminokiseline, ali i minerale među kojima su značajne količine gvožđa, fosfora, kalijuma, mikroelemente i vitamine B grupe. Imaju nizak sadržaj natrijuma, usled čega su pogodne u ishrani osobama sa visokim krvnim pritiskom.

Beta-glukani i drugi polisaharidi koje sadrže imaju brojne biološke efekte, ali pre svega imunostimulatorni i antitumorski, zatim povećanje izdržljivosti organizma i snižavanje nivoa šećera u krvi.

Sada kada čujete koliko su lekovite bukovače možda će te pomisliti:“Ko zna koliko su skupe“? A cena ovih dana na pijaci joj je 400 dinara za kilogram.

Po porciji, za jednu osobu, vam je dovoljno 200 grama. Pa sada vidite 80 dinara za ovo blago u tanjiru?! A lako dostupno.

Bukovače u paradajz sosu recept

Bukovče u paradajz sosu su za mene lagani i brzinski ručak ili večera.

Za pripremu ovog ukusanog, zdravog i hranljivog obroka ne treba više od 20 minuta.

Od sastojaka za dve osobe potrebno:

  • Glavica crnog luka/ ili štap praziluka
  • 400 g svežih bukovača
  • Svež  pradajz – dva srednja  ili konzerva pelata
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Začini: majčina dušica, so, biber, suvi začin, svež ili suvi peršun

Priprema:

  1. Crni luk iseći na listice (praziluk na kolutove). Propržiti luk na ulju dok ne omekša
  2. Zatim dodati sveže bukovač isečene na veće komade. Drška bukovača je prilično žilava pa predlažem da je odstranite
  3. Dodati 1/2 kašičice majčine dušice i par minuta dinstati bukovače u sopstvenom soku
  4. Dodati paradajz isečen na kockice ili pelat sa sitnim komadima paradajza
  5. Sve upržiti dok se sos ne zgusne ( oko 10 minuta). Na kraju posoliti i pobiberiti po sopstvenom ukusu.

Služiti uz prepečene/tostirane kriške hleba, integralnu testeninu ili  krekere sa semenkama, uz obaveznu svežu salatu po izboru.

krekeri sa semenkama bez brašna

Ja sam ih ovog puta služila bukovače uz salatu od rukole sa čeri paradajzom i tostirani hleb sa semenkama.

PREPORUKA

Predlažem vam da isprobate i recept Proteinski krekeri sa brašnom od leblebija, koji se odlično slažu uz bukovače.

proteinski krekeri od leblebija

2 Responses

  1. Hvala za ideju za pripremu bukovače. Bukovače i ja se već duže „poznajemo“ i odlične su. Vrlo su lagane i izdašne. Pohovala sam ih i zaista su kao šnicle. Naravno, to nije najzdravija varijanta ali isto tako nije ni svaki dan. Najlakše za pripremu a i mnogo zdravija varijanta je kada ih „pohujem“ u rerni. Samo složim na papir za pečenje i poprskam maslinovim uljem. Probaj ….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • Glavica crnog luka/ ili štap praziluka
  • 400 g svežih bukovača
  • Svež pradajz – dva srednja ili konzerva pelata
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Začini: majčina dušica, so, biber, svež ili suvi peršun

Priprema

  1. Crni luk iseći na listice (praziluk na kolutove). Propržiti luk na ulju dok ne omekša. Zatim dodati sveže bukovač isečene na veće komade. Drška bukovača je prilično žilava pa predlažem da je odstranite.
  2. Dodati 1/2 kašičice majčine dušice i par minuta dinstati bukovače u sopstvenom soku; Dodati paradajz isečen na kockice ili pelat takođe sa sitnim komadima paradajza. Sve upržiti dok se sos ne zgusne (oko 10 minuta).
  3. Na kraju posoliti i pobiberiti po sopstvenom ukusu.
  4. Služiti uz prepečene/tostirane kriške hleba, integralnu testeninu,  ili krekere sa semenkama, uz obaveznu svežu salatu po izboru.

Povezani recepti

Kremasta paradajz čorba - Čorba od paradajza recept Bio Prostor

Paradajz čorba sa povrćem

Ova paradajz čorba je kremasta, aromatična i punog ukusa. Sveže povrće, začini i paradajz, kao glavni sastojci paradajz čorbe, su se savršeno uklopili.

potaz od bundeve

Potaž od bundeve

U pitanju je posni potaž od bundeve sa kokosovim mlekom koji mu daje laganu, kremastu strukturu.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.