Pretraga

Testenina u veganskom sosu od krompira

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 15 minuta
3 porcije komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Testenina ili pasta je planetarno popularna namirnica i sastavni je deo ishrane skoro svih ljudi na svetu. Najpoznatija po istoj je italijanska kuhinja.

U osnovi, testenina se pravi od brašna, soli i vode, sa ili bez jaja. Može biti sveža, od svežeg testa ili se suši nakon izrade.

veganska testenina

Postoji više teorija o samom poreklu testenine i kako je ona dospela na Italijasko tlo. Medjutim, ono što je zasigurno zasluga italijana, kada je istorija testenine u pitanju, jeste dodavanje brojnih soseva testenini (jer se do tada konzumirala isključivo prazna) kao i izrada testenine u različitim oblicima.

Takođe za Italiju i Napulj vezuje se i početak prve industrijske proizvodnje testentenina.

Poreklo testenine  

Što se tiče istorije testenina i špageta postoji više teorije.

Po jednoj, poreklom je iz Kine. Dok ih je Marko Polo, oduševljen pirinčanim nudlama, preneo pri povratku iz Kine u Italiju recept za iste.

Po drugoj zahvalnost se duguje Arapima koji su rezanca u osvajačkim pohodima doneli na Siciliju.

Smatra je da je testenina bila osnovna hrana Arapske vojske zahvaljujući svojim karakteristikama: suva, otporna na buđ i sa rokom trajanja u suvom stanju od preko godinu dana. Uz to lako se i priprema i vari.

Prema legendi, testeninu je izmislio grčki bog vatre Hefest, a samo poreklo reči „makaroni“ seže u vreme starih Rimljana.

Sa emigracijom italijana u Ameriku, emigrirala je i testenina kao i brojni recepti za soseve koji testenini daju sočnost. To je bio početak globalne popularnosti špageta i testenina uopšte.

Kako se pravilno kuva testenina?

Testenina se kuva u dosta vode blago posoljene, bez dodavanja ulja i ispiranja hladnom vodom nakon završenog kuvanja.

Nikako ne sme da bude prekuvana, pa je dobro pridržavati se uputstva i preporuka proizvođača kada je potrebno vreme kuvanja testenine u pitanju.

Veganski Mac & Cheese sos – recept

Verujem da većina porodica ima svoj omiljeni oblik testenine i neki sočni sos koji najradije priprema. I sama pravim desetak kombinacija različitih soseva.

Izbor sosa uz testeninu zavisi od sezone. Kada je leto, tada su nezaobilazni sosevi sa svežim i suvim paradajzom, bosiljkom, korijanderom, maslinovim uljem, … tipični italijaski.

Takođe u letnjoj sezoni volim i testeninu sa sosevima uz dodatak povrća: tikvica, brokulija, karfiola.

Tokom zime mi je trestenina sa veganskim Mac & Chees sosom baš po meri. Uvek imam u kući krompir, šargarepu i luk, što je osnova ovoga sosa. Uz čen – dva belog luka i par začina dobije se ukusan, kremasti, sos sa ukusom sira, za laganu večeru.

testenina

U vreme kada se sve više traže jela koja su zdrava, ukusna i brzo se pripremaju, testenina ispunjava sve navedene uslove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 4 srednja krompira,
  • 2 šargarepe
  • 1 manja glavica crnog luka,
  • 2 čena belog luka,
  • 1/3 šolje biljnog mleka,
  • 1 puna kašičica senfa,
  • 1 kašika soka od limuna
  • ½ kašičice slatke tucane paprike, so i biber po ukusu,
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • ¼ šolje sirovih pinjola ili indijskih oraga ( za veganski permezan)
  • 360 g testenine ( oko 120 g po porciji)

Priprema

  1. Oprati povrće, oljuštiti, izrezati na kockice i staviti da se kuva u malo vod 15 minuta.
  2. Kada povrće omekša prebaciti ga u blender. Dodati ostale sastojke i izmiksati dok se ne dobija fin kremasti sos.
  3. Pinjole kratko prepeći na suvom tiganju, samo da zamirišu (oko 1 minut). Staviti u sečkalicu i napraviti permezan.
  4. Testeninu po izboru skuvati u dosta, blago posoljene vode. Kuvati u skladu sa preporukom proizvođača.
  5. Servirati toplo, bogato posuto permezanom od pinjola.

Povezani recepti

Kremasta paradajz čorba - Čorba od paradajza recept Bio Prostor

Paradajz čorba sa povrćem

Ova paradajz čorba je kremasta, aromatična i punog ukusa. Sveže povrće, začini i paradajz, kao glavni sastojci paradajz čorbe, su se savršeno uklopili.

Krem od heljde

Čoko-heljda krem

Savršen krem čokoladnog ukusa čija je baza kuvana heljda. Posno i bez glutena.

humus sa avokadom

Humus sa avokadom

Humus je odličan izvor proteina, zdravih masti, bogat je vitaminima i mineralim, sve to u jednom, savršeno kremastom namazu.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.