Kurkuma limunada je odličan napitak za jačanje imuniteta na prirodan način.
Tradicija upotrebe kurkume u Indiji je stara preko 2000 godina. Kurkumi se pripisuje sposobnost smanjenje upalnih procesa u telu, a istraživanja su pokazala da se njenom redovnom upotrebom sprečava rak debelog crieva, prostate, mozga i rak dojke.
Sa ovom limunadom često započinjem dan, popijem je čim ustanem, a sa dolaskom hladnijih dana mi posebno prija.
Kurkuma limunada jača imunitet, tako da je korisno redovno je piti tokom zimskih meseci i sezone virusa i prehlada.
Biber služi za bolju apsorpciju kurkume, pa nikako nemojte zaboraviti ili izbegavati da ga dodate u limunadu. Kašičica meda ili drugog zaslađivača će doprineti boljem ukusu.
Kurkuma limunada recept
Potrebno:
- sok od 1/2 limuna,
- 1/5 kašičice kurkume,
- 1/5 kašičice cimeta,
- bibera na vrh kašičice
- 1 kašičica meda
- 2dl tople vode.
Priprema:
- Izmešati sok od 1/2 limuna, kurkumu, cimet, biber i med.
- Preliti sa i pola litra tople vode i popiti.
Najbolje je popiti kurkuma lumunadu ujutru na prazan stomak. Kao dodatno sredstvo za jačanje imuniteta može se dodati i malo rendanog svežeg đumbira ili đumbira u prahu.