Pretraga

Biljni začini – važan deo zdrave ishrane

Facebook
Pinterest
WhatsApp

Biljni začini su sastavni deo jela svih svetskih kuhinja, a njihova upotreba je povezana sa kulturom, tradicijom i kulinarskim navikama naroda.

Šta su biljni začini?

Biljni začini su aromatično bilje koje koristimo u kulinarstvu, dodajemo ih jelima u svežem ili češće sušenom obliku, tj. u obliku praha, da bi smo poboljšali i obogatili ukus i miris jelima, ali i povećali hranjivu vrednost obroka.

Naime, biljni začini su veoma bogati vitaminima i mineralima i imaju brojna lekovita svojstva, te njihova upotreba deluje pozitivno na sveukupno zdravlje.

Najrasprostranjenija primena biljnih začina je u obliku praha, koji treba čuvati u dobro zatvorenim staklenim posudama, kako bi začini sačuvali svoj specifičan ukus i miris.

Uobičajeni biljni začini na našem području

Uobičajeni biljni začini na našem podnevlju su:

 • Suvi biljni začin (mešavina suvog korenastog bilja: celera, šargarepe, paškanata i peršuna)
 • Aleva paprika (slatka ili ljuta, tucana, mlevana, sušena)
 • Beli luk
 • Biber
 • Peršun
 • Celer
 • Ren
 • Mirođija
 • Bosiljak
 • Vlašac
 • Korijander
 • Nana – menta
 • Majčina dušica
 • Matičnjak i dr.

Kao rezultat mešanja kultura i kuhinja naroda kroz istoriju, u srpskoj kuhinji se koriste i brojni egzotični biljni začini koji su uobičajeni u mediteranskoj, azijskoj ili indijskoj kuhinji.

Među njima se izdvajaju biljni začini: lovorov list, origano, ruzmarin, majoran, đumbir, kari, kajen paprika, kim, kurkuma, cimet, šafran, vanila, karanfilić, muskatni oraščić i dr.

Dalje u tekstu vam navodim osnovne karakteristike svakog od navedenih biljnih začina, kao orijentaciju u svakodnevnoj upotrebi i primeni.

Suvi začin

Suvi začin je usitnjena i osušena mešavina korenastog bilja, najčešće: šargarepe, paštrnaka, peršuna, celera i crnog luka. Ovoj mešavini može se dodati osušeni list cista celera, peršuna i mirođije.

Ponekad se mešavini dodaje i so u određenom procentu ili kurkuma u maloj količini i drugi biljni začini.

Suvi biljni začin u srpskoj kuhinji se tradicionalno dodaje u gotovo sva kuvana i pečena jela (osim jela od testa) radi poboljšanja ukusa istih, a najčešće u supe, čorbe, jela od variva, ribe i mesa.

Prilikom kuvanja, suvi biljni začin se uobičajeno dodaje 5 minuta pred kraj pripreme jela. Ovaj začin odlično se kombinuje uz ostale biljne začine.

Birajte mešavine suvih biljnih začina koji ne sadrže aditive, konzervanse, pojačivače ukusa i veštačke arome.

Aleva paprika

Aleva paprika koristi se prilikom pripremanja čorbi, soseva, gulaša, pasulja, sarmi i variva. Veoma je bogata vitaminom C i beta-karotenom, zatim vitaminima A i B, mineralima kalcijumom i kalijumom.

Aleva paprika može biti slatka ili ljuta.

Ljuta aleva paprika pojačava cirkulaciju, pročišćava znojne žlezde u organizmu, pročišćava creva i podstiče apsorpciju hranljivih materija.

Beli luk

Beli luk se koristi najčešće u svežem obliku (iseckan ili isceđen u presi za beli luk) ili u obliku praha. Upotreba belog luka je u našem narodu veoma rasprostranjena i kao leka, jer deluje kao antiseptik, poseduje antibiotska svojstva, snižava krvni pritisak, poboljšava probavu.

Biber

Biber je najrasprostranjeniji i najpopularniji biljni začin, prisutan u svim svetskim kulturama. Primenjuje se u obliku praha ili u zrnu. Poznate su tri vrste bibera, crni, beli i crveni biber.

Biber pored toga što svojim pikantnim ukusom obogaćuje brojna jela, takođe olakšava varenje hrane, poboljšava krvotok i time zagreva telo. Odličan je kod prehlade jer pročišćava disajne puteve.

Najbolje je da se biber doda pred sam kraj pripreme jela ili neposredno pred konzumiranje npr. čorbe ili supe.

Peršun

Peršun se uglavnom koristi u svežem ili suvom obliku. Savršeno se uklapa i gotovo je nazaobilazni dodatak svim jelima od povrća, supama, čorbama, sosevima i prelivima. Peršun je bogat vitaminom C i A, zatim vitaminima B grupe ( B1, B2) i vitaminom E.

Biljni začini – važan deo zdrave ishrane 1

Peršun snižava krvni pritisak, smiruje nerve, izbacuje toksine iz tela, ublažava bolove. Koristi se i kao čaj, a odličan je u svežem stanju kao dodatak zelenim kašastim sokovima.

Celer

Od celera se koristi i list i koren. Dodaje se u supe, čorbe, variva, salate. Lišće celera se dodaje i u kašaste sokove. A stabljike posebne vrste celera – italijanski celer su popularne za pripemanje svežeg soka koji ima brojne zdravstvene benefite.

Celer snižava krvni pritisak, pročišćava krv, ublažava reumatske tegobe i bolove u zglobovima, podstiče probavu i apsorpciju hranljivih materija.

Ren

Od rena se koristi uglavnom samo koren koji ima oštar, ljut ukus. Treba ga korititi oprezno, pomalo, kako vam nebi iziritirao želudac i digestivni trakt. Ren sadrži veliku količinu vitamina C i ima antibiotska svojstva.

Koristan je kod prehlade kao mera prevencije i dobar je saveznik ako do prehlade ili virusne infekcije dođe. Ren podstiče imunitet, pročišćava disajne puteve, jača krvne sudove, snižava krvni pritisak i dr.

Mirođija

Od mirođije se koriste igličasti listići sveži ili osušeni i usitnjeni. Mirođija je veoma aromatičan biljni začin i dodaje se čorbama, varivima (posebno od graška i tikvica), sosevima i turšijama (kiselim krastavčićima).

 Mirođija pojačava rad bubrega, ublažava grčeve u stomaku i jača otpornost organizma.

Bosiljak

Od bosiljka se koristi lišće, u svežem stanju ili sušeno. Bosiljak se koristi kao dodatak u sveže salate, kao dodatak čorbama, u soseve i prelive. Odlično se slaže sa paradajzom pa je nezaobilazni sastojak pelata za pizzu.

Bosiljak ima umirujće dejstvo, opušta nerve i mišiće. Dodatno, pospešuje varenje i pojačava apetit.

Vlašac

Vlašac je starinska vrsa luka. Koristi se duga stabiljka ove biljke. Ovaj biljni začin se koristi svež naseckan ili kao suvi začin. Vlašac obogaćuje ukus namazima i sosevima. Koristi se kod pripreme jela od jaja, supa i krem čorbi, variva, salata. Odlično se slaže sa svežim sirom, salatom od paradajza i krastavaca.

Vlašac je bogat vitaminima C i A i vitaminom B8 i B9, a sadrži i znatne količine vitamina K, zatim kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma.

Vlašac poboljšava memoriju,deluje umirujuće na nerve i mišiće, deluje protiv nesanice. Snižava loš holesterol, poboljšava varenje i reguliše probavu i deluje protiv nadimanja i gasova. Jača kosti i utiče na pravilan rad srca.

Korijander

Korijander je jedan od najstarijih poznatih začina.Veoma je aromatičan a koristi se u obliku praha,ali i zrno korijadera ili sveži listovi.

List svežeg korijandera podseća na list peršuna samo je krupniji i dodaje se jelima na samom kraju. Koristi se najčešće u pripremi čorbi i jela sa karijem, ali i za pripremu svežih sirovih soseva i smutija. U zrnu se koristi kao začin kod pripreme turšije.

Korijander je prirodni diuretik, podstiče probavu, ublažava mučninu i povraćanje, pročišćava krv.

Nana

Nana ima izrazito osvežavajući miris i ukus, pa se dodaje jakim i teškim jelima. Sveži listići nane dodaju se u pića sa limunom i /ili limetom, ali i kao dodatak kremovima i sladoledu. Nana se najčešće koristi sušena za prirpemu čaja od nane.

Čaj od nane deluje blagotvorno na stomačne i želudačne tegobe, takođe umiruje nerve i opušta.

Majčina dušica

Majčina dušicaje biljka prijatnog mirisa i oštog ukusa. Koristi se za razne čorbe, posebno za one u koje se dodaje i paradajz. Deluje kao prirodni konzervans jela.

Blagotvorna je za stomak i deluje umirujuće na nerve. Koristi se i kao čaj za pročišćavanje disajnih organa.

Matičnjak (Melisa ili Limun trava)

Od matičnjaka se koriste listići koji imaju miris sličan limunu, pa su pogodandodatak u pripremi svih onih jela u kojima se inače dodaje limun. Ovaj kiselkasti biljni začin daje posebnu aromu džemovima i slatku od voća.

Čaj od matičnjaka povoljno deluje na nesanicu izazvanu nervnom napetošću.

Matičnjak preproručuje kod uznemirenosti, anksioznosti kao prirodni preparat za umirenje. Pomaže kod grčeva u crevima i nadutosti, proliva, želudačnih tegoba jer podstiče varenje.

Lovorov list

Lovorov listvodi poreklo sa mediterana. U pitanju je aromatičan list koji se tradicinalno koristi kod pripreme mahunarki posebno pasulja, sočiva i soje.

Lovorov list smanjuje nadimanje koje izazivaju mahunarke i otklanja neprijatne mirise. Obično se koristi u kombinaciji sa drugim začinima.Lovorov list podstiče proces varenja,a odličan je i za umirenje kašlja.   

Origano

Origano je začin oporo-gorkog ukusa, veoma aromatičan. Najviše se koristi u italijanskoj, grčkoj i španskoj kuhinji pa se na ovim područjima i gaji. Takođe pored pitomog moguće je kupiti, upravo u ovim mediteranskim zemljama, i divlji origano koji je još aromatičniji od prirodnog.

Origano se koristi u jelima od povrća, pirinča i testa (nezaobilazni dodatak kod pripreme pizza) i sosevima.

Origano je blagotvoran kod problema sa disajnim organima (upalama), prehlade, glavobolje, podstiče varenje i ublažava stomačne tegobe.

Ruzmarin

Ruzmarin je biljni začin intenzivnog ukusa i mirisa. Koristi se u pripremi marinada za mariniranje mesa ili ribe, soseva ali i kao dodatak u supe ili čorbe u italijaskoj kuhinji. Obično se koristi u manjoj količini, u kombinaciji sa ostalim začinima.

Ruzmarin podstiče varenje kao i krvnu cirkulaciju.

Majoran

Majoran je vrlo aromatični biljni začin koji podseća na origano, ali ima intenzivniji miris od origana. Koristi se u čorbama i varivima od različitog povrća ali je odličan začin i kod prirpeme jela od pečuraka. Takođe odličan je kod soseva i gulaša koji traže intenzivniju aromu. Bogat je vitaminima C i A.

Blagotvorno deluje na umirenje kašlja kod prehlade, podstiče varenje. Takođe povoljno deluje protiv uznemirenosti i nesanice.

Đumbir

Koren đumbira koristi se najčešće u svež stanju ili osušen i samleven u prah. Svojim pikantnim ukusom začinjava brojna jela u indijskoj kuhinji.

Đumbir se koristi obilato u prirpemi jela od povrća, čorbi, soseva i pirinča kao i poslastica. U našoj kulturi se koristi najviše u svežem stanju kao dodatak smutijima i ceđenim sokovima, pravljenje limunada, čaja ili poslastica i kolača.

Đumbir je odličan prirodni sastojak koji pomaže u sprečavanju mučnine i povraćanja. Ima antiseptičko dejstvo. Smiruje kašalj i prehladu. Zagreva i povećava koncentraciju. Takođe poboljšava prokrvljenost organizma i ublažava napetost mišića.

Kari

Karij je jedan od osnovnih začina u prahu u okviru indijske kuhinje. Veoma je pikantan, a nastao je kombinacijom više začina i to: kima, karanfilića, korijandera, crnog bibera i cimeta. Kari se koristi kao dodatak u pripremi jela od mahunarki kao leblebija, pirinča, kari sosa i drugih jela.

Kajen ljuta paprika

Kajen aleva paprika je ljut praškasti biljni začin sličan ljutoj alevoj paprici, ali ljući od nje. Najviše je zastupljen u meksičkoj i indijskoj kuhinji. Kajen papriku koju možete naći na našem tržištu poreklom je uglavnom iz Indije.

Kajen paprika ima brojna lekovita svojstva. Otvara apetit, pomaže varenju, štiti od kardiovaskularnih bolesti, smanjuje holesterol, zagreva i podstiče cirkulaciju. Odlična u uslovima prehlade i virusa. Ubija bakterije u želudcu i stimuliše lučenje želudačnih sokova pa time i boljem varenju.

Kurkuma

Kurkuma je biljni začin u prahu intenzivne žuto-narandžaste boje malo oporog ukusa. Koristi se intenzivno u indijskoj kuhinji u pripremanju jela od povrća, karija, pirinča. U srpskoj kuhinji je napoznatija limunada sa dodatkom kurkume i bibera koji pojačava protivupalna dejstva kurkume.

Kurkuma je izuzetno lekoviti začin. Pročišćava krv, pomaže kod oboljenja disajnih organa, ima intenzivna protivupalna svojstva, podržava zdravlje crevne flore i reguliše nivo šećera u krvi.

Cimet

Cimet je aromatična kora tropskog cveta koja se koristi ponajviše u vidu praha. U domaćoj, srpskoj kuhinji cimet se koristi intenzivno kod pripreme keksa i kolača. Odlično se slaže sa jabukom.

Cimet ima brojna lekovita svojstva, deluje protivupalno na telo, okrepljuje ga, podstiče probavu, znojenje, a koristan je i kod prehlade i virusa. Koristi se u maloj količini u kombinaciji sa drugim začinima. 

Šafran

Začin šafrana se dobija od cveta ove biljke. Šafran je biljni začin u prahu tamno narandžaste boje, koji daje jelima, slično kao i kurkuma, lepu žutu boju. Najveći proizvođač šafrana je Iran. Veoma je zastupljen začin u indijskoj kuhinji.

Šafran se koristi, kao i kurkuma, za pripemanje jela od povrća, pirinča, čorbi. Vrlo mala količina ovog začina jelima daje specifičnu aromu, miris i boju.

Šafran je najskuplji začin na svetu (zbog količine cvetova koji je potreban da bi se dobio kilogram začina).

Blagotvoran je kod oboljenja bubrega, kod problema sa apetitom i varenjem.Ima umirujuće dejstvo kod bolova i grčeva u stomaku, a koristan je i za ublažavanje kašlja. Ovaj biljni začin je moćan antioksidans pa pozitivno utiče na jačanje imuniteta.

Vanila

Vanila je aromatičan plod tropske biljke. Koristi se šipka vanile (plod mahune sličnog obilka kao boranija, crno – braon boje), prah ili ekstrakt vanile. Vanila se obilato koristi u svim svetskim kuhinjama kod pripreme keksa, kolača, sladoleda i ostalih poslastica. Vanila sadrži vitamine B grupe, a od minerala kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe, cink.

Vanila je između ostalog korisna i kod želudačnih tegoba, preporučuje se i kod mučnina u trudnoći.

Karanfilić

Karanfilić su osušeni cvetni pupoljci stabla karanfilovca. Ovaj cvet ima prijatan aromatičan miris i gorko – ljutkasti ukus. Koristi se kod pripreme poslastica i toplih napitaka, a u našoj kuhinji nezaobilazni je sastojak kuvanog vina.

Lekovita svojstva karanfilića su brojna. Glavni sastojak karafilića je eugenol, kojem je glavno svojstvo protivupalno delovanje. Takođe karanfilić sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Karanfilić kao biljni začin može da se koristi ceo ili mleven.

Kranfilić : leči nesanicu , smirjue upalne procese u organizmu, deluje protivupalno na bakterije u digesivnom traktu, podstiče rad jetre i detoksikaciju, pozitivno utiče i na gušobolju

Muskatni oraščić

Muskatni oraščić je spoj gorko – slatkaste i blago ljutkaste note, prijatnog mirisa. U pitanju je plod malajskog drveta koje se renda u prah. Koristi se u malim količinama, a dodaje se i slanim i slatkim jelima.

Biljni začini – važan deo zdrave ishrane 2

 U našoj kulturi je nezaobilazni dodatak žitu i kuvanom vinu. Dodaje se i u bele soseve, pudinge i ostale slatke kremove kao i u variva.

Ovaj aromatični začin je bogat mineralima kao što su: bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink i magnezijum.

Sadrži antioksidante koji poboljšavaju opšte zdravstveno stanje i deluju preventivno. Muskatni oraščić ima umirujuće dejstvo, koristi se protiv nesanice. Deluje protiv dijareje, nadimanja, mučnine, a olakšava i varenje.

Za kraj vam preporučujem da obogatite svoju kolekciju suvih biljnih začina, da ih redovno dodajete kod pripeme jela, jer su blagodeti biljnih začina, kao što ste mogli da pročitate, brojne.

SAZNAJ VIŠE:

Pročitaj i BIO Priču: Heljda zdrava i lekovita.

heljda

2 Responses

  1. U mom receptu ne znam da se pominje bilo koji začin pod nazivom hladni začin? Ali kada se misli na hladne začine onda verujem da se misli na one koji greju telo tokom zime kao što je đumbir, karanfolić, čili…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani recepti

kokosov orah

Kokosov orah

Kokosov orah je plod kokosove palme koja raste u tropskim krajevima, pogotovo na obalama Tihog i Indijskog okeana. Ali je poznat i koristi se svuda

nar

Nar ili šipak

Nar je mediteranska biljka čija je sezona od kraja septembra pa do kraja februara. U ovom periodu, najlepši nar sa mediterana može naći i u