Čajni kolačići – Skonsi, koji se rado spremaju u BIO Prostor kuhinji!
Razloga za to ima više. Pripremaju se brzo i jednostavno, ukusna su i zdrava užina, doručak ili večera. Savršeni su topli, kao i hladni. Mogu da stoje više dana i jednako su dobri kao prvog.
Inspiracija za ove kolačiće mi je bio recept “Engleski čajni kolačići – Scone” Engleski Skonsi iz knjige recepata GastroNomada Lepog brke.
A onda sam oduzimala, dodovala, eksperimentisala sa brašnom i dodacima i tako je nastao recept za Ražane čajne kolačiće – Skonse.
Preferiram da ih konzumiram uz čaj, a vi izaberite napitak po vašoj meri. Možda kafa Ili već nešto treće.
Ražani čajni kolačići – Skonsi recept
Potrebni sastojci:
- 230 g ražanog brašna od celog zrna
- 50 g kokosovog šećera
- ½ kašičice soli
- 1 kašičica cejlonskog cimeta
- ½ praška za pecivo
- 1 šipka burbon vanile
- 125 g putera
- 50 g kokosovog brašna
- 1 šargarepa (izrendana)
- sok od jedne ceđene narandže (oko 100 ml)
- 100 g crne čokolade (izlomljene)
Priprema:
- U činiju umešati: brašno, prašak za pecivo, šećer, so, cimet i vanilu pa dodati puter i sjediniti sastojke prstima.
- Nakon toga dodati kokosovo brašno, šargarepu i sok od narandže i umestiti varjačom testo. Za kraj dodati u smesu i 100g crne čokolade.
- Umesto kokosa možete dodati suvo groždje ili brusnice. U tom slučaju je potrebno povećati količinu brašna sa 230 na 250 g. Kombinacije ukusa su mnogobrojne.
- Vaditi kolačiće direktno iz činije i ređati na pek parir. Peći ih 20 minuta na 200C.
Od ove količine testa, dobije se 15 malih ili 12 većih skonsa.
PREPORUKA
Preporučujem vam da pogledate i recept čoko mafine. Ovo su mafini koji svi vole, bez izuzetaka.