Čoko Čia (chia) puding

Čoko čia puding je bio moja današnja užina, a upravo spada u kategoriju jednostavnih, brzih, zdravih i ukusnih recepata.

Obzirom da vikend najavljuju toplo vreme predlažem da ga iskoristite za boravak  u prirodi sa najdražima,a da u pripremi obroka odaberete jednostavne recepte koji se spremaju za  tili čas, a uz to su i  zdravi.

Neke od prednosti cia semena:

  • pospešuje rad probave, pa time smanjuje rizik od nastanka zatvora
  • pospešuje hidrataciju organizma obzirom na visok udeo vode
  • daje osećaj sitosti pa je dobar za kontrolu apetita
  • čia obiluje antioksidantima, mineralima i omega 3 masnim kiselinama

Sinoć sam konstatovala da mi je frižider potpuno prazan, tj. ostala sam na jednoj banani i  par malina tako da sam krenula u pripremu ovog pudinga od onoga što mi je bilo dostupno, a sve u želji da na posao ponesem za užinu zdravu poslasticu.

Za pripremu potrebni sastojci:

  • 1/3  šolje čija semena,
  • 330 ml biljnog mleka po izboru
  • 2 kašičice sirovog kakao praha
  • 2 kašičice kokosovog proteina u prahu ( opciono)
  • 1 banana, maline ili drugo voće po izboru.
  1. Cia seme sam stavila u  teglu i prelila  biljnim mlekom. Dobro izmešajte smesu kako bi se izbeglo stvaranje grudvica.
  2. Zatim sam dodala kakao prah,  za pun ukus čokolade. Zatvorila teglu poklopcem  i energično protresla da se sve fino sjedini.
  3. Teglu odložiti u frižider preko noći.
  4. Ujutru sam dodala kokosov protein, kolut  banane i sveže maline.  Zatvorila teglu i to je bilo to, pravac na posao.

Količina koja se  dobije je dovoljna za dve porcije pudinga. Ukus fenomeeeeenalan!

Umesto banana i malina možete čoko – čia puding jesti i uz dodatak drugog voća po izvor. jedna od meni omiljenih kompinacija je čoko čia puding sa svežim borovnicama.

Uživajte u predstojećem vikendu! Ja mu se baš radujem. Imam gust raspored za ovaj vikend, a započeću ga pešačkom turom  Avalom, sa svojom porodicom i baš punoooo mališana planinara.

Čoko Chia puding

Vreme pripreme: 5 min
Vreme kuvanja: -
Porcija: 2

Potrebni sastojci:

  • 1/3 šolje čija semena
  • 330 ml biljnog mleka
  • 2 kašičice sirovog kakao praha
  • 2 kašičice kokosovog proteina u prahu
  • 1 banana i šaka malina ili drugog sezonskog voća po izboru.

Priprema:

  1. Chia seme se stavi u teglu i prelije biljnim mlekom. Doda se kakao prah, za pun ukus čokolade. Zatvoriti tegla poklopcem i energično promućka.
  2. Teglu odložiti u frižider na minimum 2h a najbolje je da odstoji u frižideru tokom noći.
  3. Služiti uz dodatak svežeg, sezonskog voća i kašičicu - dve kokosovog proteina u prahu (opciono)

Dodatne Informacije

Čija seme nakon što prelijete sa tečnošću, možete početi da koristite u roku od 10 minuta , ali ako ga odstavite da odstoji preko noći ( ili minimum dva sata) dobićete više hranljivih materija.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Čoko Čia (chia) puding"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom