Sočna čokoladna torta ( rođendanska) inspirisana receptom Lepog Brke. Originalni sastav namirnica iz recepta sam prilagodila svom navikama u ishrani, a tortu dodatno začinila izborom sezonskog bobičastog voća koje služim uz svako parče torte.
Uz kuglu sladoleda je ova torta savršena poslastica!
Priprema je vrlooo jednostavna. Iskreno, više sam vremena utrošila u izbor slike koju ću da okačim na instagram, nego pripremu torte.

Sočna čokoladna torta recept
Potrebni sastojci:
Mere su za okrugli kalup prečnika 22 cm.
- 3 dl biljnog mleka ili vode
- 250 g putera
- 200g nerafinisanog šećera (koristila šećerne trske)
- 200 g crne čokolade
- 2 jaja
- 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo)
- 250g brašna spelte mekog
Za glazuru: 100g crne čokolade, 10g putera i 4 kašike biljnog mleka.
Jagode, maline ili ribizle obavezni dodatak, a savršen dodatak je kugla sladoleda od vanile!
Priprema:
1. Na pari otopiti u mleku puter sa šećerom i čokoladom. Zatim ostavite sa strane da se smesa ohladi. Kako bi vam bilo brže hlađenje možete je prebaciti u činiju za mešanje.
2. Umutite mikserom jaja blago (zajedno žumanca i belanca) i dodajte ih u rashlađenu čokoladu.

3. U brašno umešajte sodu bikarbonu (ili prašak za pecivo), izmešajte sa brašnom, a zatim ubacite brašno u osnovnu smesu.
4. Lagano sve promešate i sjedinite smesu sa brašnom, tek toliko da se svi sastojci povežu.
5. Podmazati kalup puterom, a dno kalupa obložiti papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 150 C – 60 minuta.

Pečenu tortu pre serviranja i sečenja dobro ohladite. Meni je najlepša sutradan, kada se lepo ohladi u frižideru.

Glazura: Zagrejati do ključanja mleko, zatim dodati čokoladu i uz konstantno mešanje je rastopiti. Skinuti sa ringle i umešati puter. Preliti glazuru preko ohlađenog kolača i ostaviti da se stegne.
SAZNAJ VIŠE
Ako želite da napravite pravu domaću čokoladu, koja ima visok procenat kakaa, preporučujem vam da pogledate recept za Domaću crnu čokoladu.
