Pretraga

Sočna čokoladna torta

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 60 minuta
14 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Sočna čokoladna torta ( rođendanska) inspirisana receptom Lepog Brke. Originalni sastav namirnica iz recepta sam prilagodila svom navikama u ishrani, a tortu dodatno začinila izborom sezonskog bobičastog voća koje služim uz svako parče torte.

 Uz kuglu sladoleda je ova torta savršena poslastica!

 Priprema je vrlooo jednostavna. Iskreno, više sam vremena utrošila u izbor slike koju ću da okačim na instagram, nego pripremu torte.

Sočna čokoladna torta 1

Sočna čokoladna torta recept

Potrebni sastojci:

Mere su za okrugli kalup prečnika 22 cm.

  • 3 dl biljnog mleka ili vode
  • 250 g putera
  • 200g nerafinisanog šećera (koristila šećerne trske)
  • 200 g crne čokolade
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo)
  • 250g brašna spelte mekog

Za glazuru: 100g crne čokolade, 10g putera i 4 kašike biljnog mleka.

Jagode, maline ili ribizle obavezni dodatak, a savršen dodatak je kugla sladoleda od vanile!

Priprema:

1.  Na pari otopiti u mleku puter sa šećerom i čokoladom. Zatim ostavite sa strane da se smesa ohladi. Kako bi vam bilo brže hlađenje možete je prebaciti u činiju za mešanje.

2.  Umutite mikserom jaja blago (zajedno žumanca i belanca) i dodajte ih u rashlađenu čokoladu.

Sočna čokoladna torta 2

3.  U brašno umešajte sodu bikarbonu (ili prašak za pecivo), izmešajte sa brašnom, a zatim ubacite brašno u osnovnu smesu.

4.  Lagano sve promešate i sjedinite smesu sa brašnom, tek toliko da se svi sastojci povežu.

5.  Podmazati kalup puterom, a dno kalupa obložiti papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 150 C – 60 minuta.

Sočna čokoladna torta 3

Pečenu tortu pre serviranja i sečenja dobro ohladite. Meni je najlepša sutradan, kada se lepo ohladi u frižideru.

Sočna čokoladna torta 4

Glazura: Zagrejati do ključanja mleko, zatim dodati čokoladu i uz konstantno mešanje je rastopiti. Skinuti sa ringle i umešati puter. Preliti glazuru preko ohlađenog kolača i ostaviti da se stegne.

SAZNAJ VIŠE

Ako želite da napravite pravu domaću čokoladu, koja ima visok procenat kakaa, preporučujem vam da pogledate recept za Domaću crnu čokoladu.

Domaća crna cokolada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 3 dl biljnog mleka ili vode
  • 250 g putera
  • 200g nerafinisanog šećera (koristila šećerne trske)
  • 200 g crne čokolade
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo)
  • 250g brašna spelte mekog

Za glazuru: 100g crne čokolade, 10g putera i 4 kašike biljnog mleka.

Jagode, maline ili ribizle obavezni dodatak, a savršen dodatak je kugla sladoleda od vanile!

Priprema

  • Na pari otopiti u mleku puter sa šećerom i čokoladom. Zatim ostavite sa strane da se smesa ohladi. Kako bi vam bilo brže hlađenje možete je prebaciti u činiju za mešanje.
  •  Umutite mikserom jaja blago (zajedno žumanca i belanca) i dodajte ih u rashlađenu čokoladu.
  • U brašno umešajte sodu bikarbonu (ili prašak za pecivo), izmešajte sa brašnom, a zatim ubacite brašno u osnovnu smesu.
  • Lagano sve promešate i sjedinite smesu sa brašnom, tek toliko da se svi sastojci povežu.
  • Podmazati kalup puterom, a dno kalupa obložiti papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 150 C – 60 minuta.
  • Pečenu tortu pre serviranja i sečenja dobro ohladite.
  • GLAZURA

    Zagrejati do ključanja mleko, zatim dodati čokoladu i uz konstantno mešanje je rastopiti. Skinuti sa ringle i umešati puter.

    Preliti glazuru preko ohlađenog kolača i ostaviti da se stegne.

     

    Povezani recepti

    Veganski braunis sa batatom

    Veganski brauni sa batatom

    Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

    BIO PROSTOR

    Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.