Testenina ili pasta je planetarno popularna namirnica i sastavni je deo ishrane skoro svih ljudi na svetu. Najpoznatija po istoj je italijanska kuhinja.
U osnovi, testenina se pravi od brašna, soli i vode, sa ili bez jaja. Može biti sveža, od svežeg testa ili se suši nakon izrade.
Postoji više teorija o samom poreklu testenine i kako je ona dospela na Italijasko tlo. Medjutim, ono što je zasigurno zasluga italijana, kada je istorija testenine u pitanju, jeste dodavanje brojnih soseva testenini (jer se do tada konzumirala isključivo prazna) kao i izrada testenine u različitim oblicima.
Takođe za Italiju i Napulj vezuje se i početak prve industrijske proizvodnje testentenina.
Poreklo testenine
Što se tiče istorije testenina i špageta postoji više teorije.
Po jednoj, poreklom je iz Kine. Dok ih je Marko Polo, oduševljen pirinčanim nudlama, preneo pri povratku iz Kine u Italiju recept za iste.
Po drugoj zahvalnost se duguje Arapima koji su rezanca u osvajačkim pohodima doneli na Siciliju.
Smatra je da je testenina bila osnovna hrana Arapske vojske zahvaljujući svojim karakteristikama: suva, otporna na buđ i sa rokom trajanja u suvom stanju od preko godinu dana. Uz to lako se i priprema i vari.
Prema legendi, testeninu je izmislio grčki bog vatre Hefest, a samo poreklo reči „makaroni“ seže u vreme starih Rimljana.
Sa emigracijom italijana u Ameriku, emigrirala je i testenina kao i brojni recepti za soseve koji testenini daju sočnost. To je bio početak globalne popularnosti špageta i testenina uopšte.
Kako se pravilno kuva testenina?
Testenina se kuva u dosta vode blago posoljene, bez dodavanja ulja i ispiranja hladnom vodom nakon završenog kuvanja.
Nikako ne sme da bude prekuvana, pa je dobro pridržavati se uputstva i preporuka proizvođača kada je potrebno vreme kuvanja testenine u pitanju.
Veganski Mac & Cheese sos – recept
Verujem da većina porodica ima svoj omiljeni oblik testenine i neki sočni sos koji najradije priprema. I sama pravim desetak kombinacija različitih soseva.
Izbor sosa uz testeninu zavisi od sezone. Kada je leto, tada su nezaobilazni sosevi sa svežim i suvim paradajzom, bosiljkom, korijanderom, maslinovim uljem, … tipični italijaski.
Takođe u letnjoj sezoni volim i testeninu sa sosevima uz dodatak povrća: tikvica, brokulija, karfiola.
Tokom zime mi je trestenina sa veganskim Mac & Chees sosom baš po meri. Uvek imam u kući krompir, šargarepu i luk, što je osnova ovoga sosa. Uz čen – dva belog luka i par začina dobije se ukusan, kremasti, sos sa ukusom sira, za laganu večeru.
U vreme kada se sve više traže jela koja su zdrava, ukusna i brzo se pripremaju, testenina ispunjava sve navedene uslove.