Pretraga

Supa od leblebija

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 45 minuta
4 osobe komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Koristite li leblebiju u ishrani? Ja sam bila od onih koji su je kupovali i držali u fioci dok joj ne istekne rok upotrebe, a sve sa namerom pripremiću je. Ko zna, dokle bi ta moja praksa beskorisnog skladištenja trajala, da nisam izbacila meso iz ishrane.

U potrazi za dodatnim izvorima proteina, konačno sam se upustila u avanturu pripreme i konzumiranja jela i od leblebija. I nova ljubav je rođena! Supa od leblebija je prvo jelo, koje sam spremila sa ovom mahunarkom.

Supa od leblebija

Proteine najčešće vezujemo za meso i mesne prerađevine. Međutim, brojne namirnice biljnog porekla su bogate proteinima. Leblebija je upravo jedna od njih.

Obzirom da naše telo ne sintetiše proteine samostalno, neophodno je da ih redovno, svakodnevno unosimo putem hrane.

Činjenice o leblebiji

U nastavku par činjenica o leblebiji, pre samog recepta za supu od leblebija, zbog kojih verujem da ćete je i vi zavoleti.

Leblebija, slanutak, naut, su različiti nazivi za istu biljku. U biohemijskom sastavu, leblebija se ne razlikuje mnogo od ostalih mahunarki. 100g leblebija sadrži: 6g masti, 19 g proteina, 61g ugljenih hidrata. Bogata je kalijumom, natrijumom, kalcijumom i magnezijumom.

Složiće te se da je količina gvožđa koju sadrži, čak i kuvana, a to je dva puta više nego ista količina mesa, dovoljan razlog da je uvrstimo i redovnije koristimo u ishrani.

Možemo je koristiti kuvanu (supa, varivo, dodatak salatama), kao namaz (humus), mleti  u brašno i koristiti u pripremi hleba i peciva, ili peći i jesti kao grickalicu.

Bitno je da se leblebija namoči pre pripreme (bar 12h), tako da  planirajte premu supe od leblebije dan pre.

Namakanje potpomaže oslobađanje enzima koji razlažu složene ugljene hidrate i pretvaraju ih u proste, time leblebija postaje lakša za varenje (smanjuje se nadutost posle konzumiranja).

Biljni začini koji su nezaobilazni kod prirpeme supe do leblebija su: kumin, kari, majčina dušica, beli luk, tucana crvena paprika.

Supa od leblebija recept

Za spisak potrebnih namirnica i postupak pripreme skroluj naniže.

Supa od leblebija se odlično salaže uz sočan pirinač sa tikvicom i plavim patlidžanom.

SAZNAJ VIŠE

Još recepata sa leblebijom u glavnoj ulozi:

Proteinski krekeri sa brašnom od leblebija

Humus sa avokadom

Bezglutenski leb od leblebija.

hleb od leblebija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 1 šolja leblebija oko 200g
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • ¼ korena celera
  • 3 čena belog luka
    1 šolja naseckanog svežeg paradajza ili pola konzerve pelata
  • Začini: 1 kašičice mlevenog kima, 1 kašičica karija, u prahu ½ kašičice sušene majčine dušice, crvena tucana paprika, so po ukusu

Priprema

  1. Leblebiju prethodno veče namočiti u hladnoj vodi. Potrebno je da bude namočena minimalno 12h, poželjno i duže.
    Pred pripremu leblebiju procediti i staviti je da se kuva u sveže nalivenoj vodi. Kuvajte je na tihoj vatri oko 30 minuta.
  2. U posebnoj šerpici na maslinovom ulju propržiti crni luk i korenasto povrće. Nakon 2 minuta dodati i izgnječen beli luk, začine, a zatim i naseckani paradajz. ostavite još par minuta na tihoj vatri da se sve zajedno uprži, uz povremno mešanje.
  3. Izručiti dinstano povrće u šerpu u kojoj se kuva leblebija, posoliti, pobibireriti i dodati suvi začin. Kuvati sve zajedno, poklopljeno na tihoj vatri, još 15 minuta.
    Po potrebi dodati još vode, taman toliko da leblebija bude prelivena tečnošću.

Leblebiju nemojte prekuvati. Zrna bi trebalo da ostanu čvrsta, ali da ih možete zgnječiti među prstima. Supu služiti toplu uz prilog od pirinča.

Povezani recepti

Kremasta paradajz čorba - Čorba od paradajza recept Bio Prostor

Paradajz čorba sa povrćem

Ova paradajz čorba je kremasta, aromatična i punog ukusa. Sveže povrće, začini i paradajz, kao glavni sastojci paradajz čorbe, su se savršeno uklopili.

potaz od bundeve

Potaž od bundeve

U pitanju je posni potaž od bundeve sa kokosovim mlekom koji mu daje laganu, kremastu strukturu.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.