Supa od leblebija

Koristite li leblebiju u ishrani? Ja sam bila od onih koji su je kupovali i držali u fioci dok joj ne istekne rok upotrebe, a sve sa namerom pripremiću je. Ko zna, dokle bi ta moja praksa beskorisnog skladištenja trajala, da nisam izbacila meso iz upotrebe.

U potrazi za dodatnim izvorima proteina konačno se upustila u avanturu pripreme i konzumiranja jela i od leblebija i nova ljubav je rođena. Sa supom od leblebija sam je u uvela u ishranu.

Proteine najčešće vezujemo za meso i mesne prerađevine. Međutim i brojne namirnice biljnog porekla su bogate proteinima, leblebija je upravo jedna od njih.

Obzirom da naše telo ne sintetiše proteine samostalno, neophodno je da ih redovno, svakodnevno unosimo putem hrane.

Činjenice o leblebiji

U nastavku par činjenica o leblebiji, pre samog recepta za supu, zbog kojih verujem, da ćete je i vi zavoleti.

Leblebija, slanutak, naut, su različiti nazivi za istu biljku. U biohemijskom sastavu, leblebija se ne razlikuje mnogo od ostalih mahunarki. 100g leblebija sadrži: 6g masti, 19 g proteina, 61g ugljenih hidrata. Bogata je kalijumom, natrijumom, kalcijumom i magnezijumom.

Složiće te se da je količina gvožđa koju sadrži, čak i kuvana, a to je dva puta više nego ista količina mesa, dovoljan razlog da je uvrstimo i redovnije koristimo u ishrani.

Možemo je koristiti kuvanu (supa, varivo , dodatak salatama), kao namaz (humus), mleti  u brašno i koristiti u pripremi hleba i peciva, ili peci i jesti pečenu kao grickalicu.

Supa od leblebija jse odlično salaže uz sočan pirinač sa tikvicom i plavim patlidžanom.

pirinač sa tikvicom i patlidžanom

Bitno je da se leblebija namoči pre pripreme, tako da  planirajte premu supe od leblebije dan pre.

Namakanje potpomaže oslobađanje enzima koji razlažu složene ugljene hidrate i pretvaraju ih u proste, time leblebija postaje lakša za varenje (smanjuje se nadutost posle konzumiranja).

Biljni začini koji su nezaobilazni kod prirpeme supe do leblebija su: kumin, kari, majčina dušica, beli luk, tucana crvena paprika.

Supa od leblebija recept

Za spisak potrebnih namirnica i postupak pripreme skroluj naniže.

SAZNAJ VIŠE

Ukoliko želite da isprobete još neki recept sa leblebijom, preporučujem vam da pogledate i recept za hleb od leblebija.

hleb od leblebija

Supa od leblebija

Ukupno vreme pripreme: 1h i 40minuta
Vreme kuvanja: 1h i 20
Porcije: 4

Potrebni sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • ¼ korena celera
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičice mlevenog kima
  • 1 kašičica karija u prahu
  • ½ kašičice sušene majčine dušice
  • 1 šolja naseckanog svežeg paradajza ili pola konzerve pelata
  • 1 šolja leblebija ( prethodno namočenog tokom noći)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica crvena tucane slatke paprike
  • 4 čaše vode

Priprema:

  1. Leblebiju prethodno veče namočiti.
  2. Pred pripremu leblebiju procediti i naliti svežu vodu za kuvanje. Leblebiju kuvajte na tihoj vatri oko 1h.
  3. Pred kraj prvog sata kuvanja leblebija, zagrejati u posebnu šerpicu maslinovo ulje. Na ulju propržiti iseckani crni luk ,šargarepu i celer.
  4. Kada se luk i šargarepa i celer uprže, dodati izgnječen beli luk , so , biber i začine: kim, kari, tucanu crvenu paprika i majčinu dušicu. Zatim dodajte naseckani paradajz i ostavite još par minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje.
  5. Izručiti sve u šerpu u kojoj se kuva leblebija, i kuvati još oko 20 minuta, poklopljeno na tihov vatri. Po potrebi dodati još vode, taman toliko da leblebija bude prelivena tečnošću

Dodatne Informacije

Leblebiju nemojte prekuvati. Zrna bi trebalo da ostanu čvrsta, ali da ih možete zgnječiti među prstima. Supu služiti toplu uz prilog od pirinča.

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Supa od leblebija"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom