Salata je sastavni deo svakog mog glavnog obroka. Ili je sam ručak večera u obliku obrok salate. To je navika koju sam ponela iz roditeljskog doma.
Salata uz obrok je odličan način da se uz procesuiranu, termički obrađenu hranu, unese i porcija svežeg povrća, a svako godišnje doba nam bez izuzetka, nudi ovu mogućnost.
Ova zima je bila blaga, tako da se na pijacama moglo naći mlade zelene salate, gotovo tokom cele godine. Tu su i mladi crni luk, rotkvice, crna, bela i crvena repa, kupus, kelj, rukola, šargarepa, keleraba, cvekla…
Kada dođe proleće i leto spisak se samo širi od maslačka, vlašca, koprive, pa do omiljenog krastavaca, paradajza i paprike.
Ovakav vid ishrane podrazumeva da imate ili svoje proizvode tj. svoju proizvodnju, ili da se redovno snabdevate na pijaci.
Za mene je odlazak na pijacu deo mog vikend rituala. Obavezno sam tamo jednom nedeljno., a nekada i češće.
Moja omiljena pijaca je Novobeogradska u bloku 44. Mislim da ne postoji tezga koju ne poznajem. Takođe i dobar deo prodavaca poznaje mene, kao redovnog kupca.
Ali postoje oni dani, koji me zarad drugih zadovoljstava, odvuku od vikend rituala. Naravno samo za kratko. U tim slučajevima pribegnem upakovanoj salati / zelenišu koju mogu da nađem u marketu.
Ne biram često ovu opciju jer nije povoljna, ali jeste praktična. Pakovanje beby mix salate od 90g , koje sam koristila u receptu koji sledi, je u marketima preko 160 dinara a za taj novac mogu da kupim 2 zelene salate na organskoj pijaci, ili miks zelene salate, veze rotkvica i veze mladog luka. Tako da vredi pijačnu rutinu uvesti u nedeljni raspored.
Salata – Baby mix sa kozjim sirom
Potrebnoi sastojci:
- 1 pakovanje Beby mixa – 90 g
- 1/2 narandže
- 3-4 kriške kozjeg sira – halumi
- Manja pečena / skuvana cvekla (opciono). Umesto pečene može i ½ narendane sveže cvekle
- 1 kuvano jaje
- So po ukusu.
- Preliv: kašika jabukovog balzamiko sirćeta i kašika lanenog ulja
Priprema:
- Sve staviti u dublju činiju, izmešati i gotov lagani ručak ili večera. Preliv za salatu dodati pred samo serviranje.
Da bih začinila salatu koristim neko od hladno ceđenih ulja, a da bi je zakiselila, biram između limuna i jabukovog sirćeta . Sve češće se odlučim za jabukovo sirće.
Jabukovo sirće
Jabukovo surće je važna namirnica u prirodnoj i zdravoj ishrani. ima visok sadržaj kalijuma koji je značajan u rastu , razvoju i održavanju mekih tkiva organizma. Pored toga jabukovo sirće je bogato i kalcijumom, fosforom , sumporom, gvožđem , magnezijumom , natrijumom i ostalim mineralima i vitaminima koji se nalaze u samoj jabuci.
Ne znam za vas ali ja sada odoh putem pijace.