Crveni pikantni pesto sos

Evo recepta za sve ljubitelje pesta! Crveni pikantni pesto sos ovog puta pripremljen sa korijanderom. Našla sam na pijaci mladi korijander (što nije čest slučaj) i odmah poželela da napravim pesto sos.

Umesto korijandera možete koristiti i bosiljak, kao i sremuš. U zavisnosti od sezone napravite i izbor. 

Pesto sos je savršen uz pastu za brzinski ručak ili večeru, a podjednako je dobar i kao užina uz krekere ili kao namaz na parčetu hleba. Sa čime god da ga kombinujete, daće svojim ukusom posebnu notu jelu.

Pesto sos

Crveni pikantni pesto sos recept

Potrebni sastojci:

  • 1 čen belog luka
  • 1 manja teglica suvog paradajza (oko 180 g )
  • 50 g oraha (sirovih) ili 50g pinjola
  • 20 g svežeg korijandera ili bosiljka
  • 4 kašike maslinovog ulja (ili ulja iz teglice paradajza)
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika nutritivnog kvasca (opciono)
  • 3 kašike vode

Priprema:

  1. Orahe odmeriti, potopiti u hladnu vodu i ostaviti par sati da odstoje. Nakon toga ih isprati i staviti u blender. Ako umesto oraha koristite sirove pinjole nije potrebno namakanje.
  2. Sve preostale sastojke dodajte u blender ili procesor za hranu i miksati dok se ne sjedine.

On navedenih namernica se dobije jedna srednja tegla pesta. Korijander  doprinosi da ovaj pesto zaista bude pikantan. Sa bosiljkom je blažeg ukusa.

Predlažem da sos servirate sa špagetama izradjenih od svežiš tikvica.

Za pripremu špageta od tikvice koristite spiralizator. Ukoliko nemate spiralizator, poslužiće vam i obične rende ili se opredelite za testeninu po izboru.

Uživajte. Prijatno!

PREPORUKE:

Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept za još jedan zdrav posni nama. U pitanju je namaz od pečenih lešnika i sirovog kakaa – Čoko lešnik krem. Zdrava , ukusna zamena za sve kupovne kremove. Bogata lešnicima!

Čoko-lešnik krem

Crveni pikantni pesto sos sa korijanderom

Vreme pripreme: 10 min
Vreme kuvanja: -
Porcija: 4

Potrebni sastojci:

  • 1 čen belog luka
  • 1 manja teglica suvog paradajza ( oko 180 g )
  • 50 g pinjola ( sirovih) ili sirovih oraha
  • 20 g svežeg korijandera ili svežeg bosilljka ( jedna manja veza)
  • 4 kašike maslinovog ulja ( ili ulja iz teglice paradajza)
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika nutritivnog kvasca ( opciono)
  • 3 kašike vode

Priprema

  1. Orahe odmeriti, potopiti u hladnu vodu i ostaviti par sati da odstoje. Nakon toga ih isprati i staviti u blender. Ako umesto oraha koristite sirove pinjole nije potrebno namakanje.
  2. Sve preostale sastojke dodajte u blender ili procesor za hranu i miksati dok se ne sjedine.

Dodatne Informacije

Dobijeni pesto preručiti u teglicu i čuvati u frižideru do 5 dana.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Crveni pikantni pesto sos"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom