Povrtna lazanja

Priprema 20 minuta
Vreme pečenja 40 minuta
6 komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Povrtna lazanja je jelo koje tokom leta često pripremam. Za mene je lagana, u skladu sa godišnjim dobom, a opet zasitna i u isto vreme jako ukusna!

Lazanja me uvek asocira na odmor i more, koje sa nestrpljenjem očekujemo i ove godine, aroma začina je za to zaslužna.

Najčešće smo, do sada, išli na odmor u Grčku i to je uvek prilika da kupim mešavine usitnjenog suvog začinskog bilja, preporučeno za određena tradicionalna grčka jela, bogata povrćem.

Začinsko bilje pored prijatnog ukusa i mirisa koji daje jelima, veoma je bogato vitaminima i mineralima i imaju brojna lekovita svojstva. Stimulišu lučenje sokova za varenje, podstiču lakšu svarljivost jela i ublažavaju određene tegobe u organizmu.

Šta ima od začina u povrtnoj lazanji?

Origano je obavezni deo povrtne lazanje. On upravo pomaže varenju i stimuliše želudačne sokove, a efikasam je u lečenju upale disajnih organa, prehlade i glavobolje .

Majčina dušica deluje kao prirodni konzervans. Umiruje nerve i ublažava stomačne tegobe. A bosiljak se odlično slaže sa paradajzom. Pojačava varenje i apetit. Dodatno, ima umirujuće dejstvo i opušta.

Biber najpopularniji začin zastupljen u svim svetskim kuhinjama. Olakšava varenje hrane i deluje stimulativno na krvotok.

Recept – Povrtna lazanja

Potrebno:

  • 15  kora za lazanju
  • 1 srednja tikvica
  • 1 manji plavi patlidžan
  • 250g šampinjona,
  • štap praziluka (ili veća glavica crnog luka)
  • 2 srednje šargarepe
  • ½ konzerve kukuruza šećerca (može i ne mora)
  • 2  paradajza
  • ½ konzerve pelata
  • 1 kesica permezana za posipanje
Povrtna lazanja 1

Začini:

  • 2 kašičice domaćeg suvog začina
  • 1 kašičica majčine dušice,
  • 1 kašičica origana
  • ½ kašičice bosiljka
  • biber i morska so po ukusu

Za bešamel:

  • 0,5l biljnog mleka ili vode
  • 30 grama putera ili maslinovog ulja
  • 30 ga brašna

Priprema:

Fil:

  1. Praziluk isecite na kolutove. Naseckajte plavi patlidžan na kolutove, posolite i stavite ga 5-10  minuta da ostoji i pusti tečnost. A zatim ga naseckajte na kockice. Takođe na kockice naseckajte i tikvicu. I usitnite sitno šampinjone. A šargarepu narendajte na krupnije ( kao jabuku).
  2. Propržite praziluk  na maslinovom ulju par minuta dok ne omekša, a zatim dodajte naseckane šampinjone i ostaviti ih da se prodinstaju u sopstvenom soku oko 10 minuta.
  3. Nakon toga dodajte pelat i kukuruz šećerac a onda i začine.
  4. Nakon 5 minuta dodajte tikvicu i plavi patlidžan, i ostavite par minuta da se sve fino ukrčka.

Bešamel:

  1. U šerpici otopite puter, dodajte brašno, sve zajedno sjedinite i kratko upržite.
  2. Zagrejte mleko/vodu do ključanja. Kada krene da ključa dodati brašno sa puterom uz konstantno mešalje. Kuvati 3-5 minuta da se zgusne.

Filovanje kora za lazanju:

  1. Na dno tepsije ( koristim pravougaonu manju đuvečaru) dodati i razmazati malo bešamela, a zatim poređati tri kore.
  2. Preko kora dodati fil, a preko fila malo narendane šargarepe i svež paradajz isečen na kolutove. Preko toga ponovo malo bešamela. Pa drugi red kora, fil, šargarepa i preko malo bešamela. I tako dok se ne potroše sve kore i fil. Svež paradajz ređati na svaki drugi red kora.
  3. Poslednji red kora bogato preliti sa preostalim bešamelom i posuti permezanom.
  4. Peći na 200 C – 40 minuta.
Povrtna lazanja 2

PREPORUKA

Preporučujem vam da pogledate i recept za paprike punjene sa sirom i jajima, recept za još jedan lagan letnji obrok.

Paprika punjena sirom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 15 kora za lazanju
  • 1 srednja tikvica
  • 1 manji plavi patlidžan
  • 250g šampinjona,
  • štap praziluka (ili veća glavica crnog luka)
  • 2 srednje šargarepe
  • ½ konzerve kukuruza šećerca (može i ne mora)
  • 2 paradajza
  • ½ konzerve pelata
  • 1 kesica permezana za posipanje

Začini:

  • 2 kašičice domaćeg suvog začina
  • 1 kašičica majčine dušice,
  • 1 kašičica origana
  • ½ kašičice bosiljka
  • iber i morska so po ukusu

Za bešamel:

  • 0,5l biljnog mleka ili vode
  • 30 grama putera i
  • 30 ga brašna

Priprema

FIL

  1. Praziluk isecite na kolutove. Naseckajte plavi patlidžan na kolutove, posolite i stavite ga 5-10  minuta da ostoji i pusti tečnost. A zatim ga naseckajte na kockice.
  2. Takođe na kockice naseckajte tikvicu i usitnite sitno šampinjone. A šargarepu narendajte na krupnije (kao jabuku).
  3. Propržite praziluk  na maslinovom ulju par minuta dok ne omekša, a zatim dodajte naseckane šampinjone i ostaviti ih da se prodinstaju u sopstvenom soku oko 10 minuta.
  4. Nakon toga dodajte pelat i kukuruz šećerac, a onda i začine. Nakon 5 minuta dodajte tikvicu i plavi patlidžan, i ostavite par minuta da se sve fino ukrčka.
  5. U šerpici otopite puter, dodajte brašno, sve zajedno sjedinite i kratko upržite.
  6. Zagrejte mleko/vodu do ključanja. Kada krene da ključa dodati brašno sa puterom uz konstantno mešalje. Kuvati 3-5 minuta da se zgusne.

FILOVANJE

  1. Na dno tepsije (koristim pravougaonu manju đuvečaru) dodati i razmazati malo bešamela, a zatim poređati tri kore.Preko kora dodati fil, a preko fila malo  šargarepe i svež paradajz isečen na kolutove. Preko toga ponovo malo bešamela. Pa drugi red kora, fil, šargarepa i preko malo bešamela. I tako dok se ne potroše sve kore i fil. Svež paradajz ređati na svaki drugi red kora.
  2. Poslednji red kora bogato preliti sa preostalim bešamelom i posuti permezanom.
  3. Peći na 200 C – 40 minuta.

Povezani recepti

potaz od bundeve

Potaž od bundeve

U pitanju je posni potaž od bundeve sa kokosovim mlekom koji mu daje laganu, kremastu strukturu.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.