Povrtna lazanja

Tokom leta povrtnu lazanju često pripremam. Za mene je lagana, u skladu sa godišnjim dobom, a opet zasitna, i u isto vreme jako ukusna!

Lazanja me uvek asocira na odmor i more, koje sa nestrpljenjem očekujemo, moja porodica i ja, i ove godine. Aroma začina je za to zaslužna.

Najčešće smo, do sada, išli na odmor u Grčku, i to je uvek prilika da kupim mešavine usitnjenog začinskog bilja, preporučeno za određena tradicionalna grčka jela, bogata povrćem. Začinsko bilje, pored prijatnog ukusa i mirisa koji daje jelima, veoma je bogato vitaminima i mineralima i imaju brojna lekovita svojstva. Stimulišu lučenje sokova za varenje, podstiču lakšu svarljivost jela i ublažavaju određene tegobe u organizmu.

 

Šta ima od začina u povrtnoj lazanji?

Origano je obavezni deo povrtne lazanje. On upravo pomaže varenju i stimuliše želudačne sokove, a efikasam je u lečenju upale disajnih organa, prehlade i glavobolje .

Majčina dušica deluje kao prirodni konzervans. Umiruje nerve i ublažava stomačne tegobe. A bosiljak se odlično slaže sa paradajzom. Pojačava varenje i apetit. Dodatno, ima umirujuće dejstvo i opušta.

Biber najpopularniji začin zastupljen u svim svetskim kuhinjama. Olakšava varenje hrane i deluje stimulativno na krvotok.

 

Recept – Povrtna lazanja

Potrebno:

  • 15  kora za lazanju
  • 1 srednja tikvica
  • 1 manji plavi patlidžan
  • 250g šampinjona,
  • štap praziluka ( ili veća glavica crnog luka)
  • 2 srednje šargarepe
  • ½ konzerve kukuruza ( može i ne mora)
  • 2  sveža paradajza
  • ½ konzerve pelata
  • 1 kesica permezana za posipanje

lazanja

Začini:

  • 2 kašičice domaćeg suvog začina
  • 1 kašičica majčine dušice,
  • 1 kašičica origana
  • ½ kašičice bosiljka
  • biber i morska so po ukusu

Za bešamel:

  • 0,5l biljnog mleka ili vode
  • 30 grama putera i
  • 30 ga brašna

Priprema:

Fil:

  1. Praziluk isecite na kolutove. Naseckajte plavi patlidžan na kolutove, posolite i stavite ga 5-10  minuta da ostoji i pusti tečnost. A zatim ga naseckajte na kockice. Takođe na kockice naseckajte i tikvicu. I usitnite sitno šampinjone. A šargarepu narendajte na krupnije ( kao jabuku).
  2. Propržite praziluk  na maslinovom ulju par minuta dok ne omekša, a zatim dodajte naseckane šampinjone i ostaviti ih da se prodinstaju u sopstvenom soku oko 10 minuta.
  3. Nakon toga dodajte pelat i kukuruz šećerac a onda i začine.
  4. Nakon 5 minuta dodajte tikvicu i plavi patlidžan, i ostavite par minuta da se sve fino ukrčka.

Bešamel:

  1. U šerpici otopite puter, dodajte brašno, sve zajedno sjedinite i kratko upržite.
  2. Zagrejte mleko do ključanja. Kada krene da ključa dodati brašno sa puterom iz konstantno mešalje. Kuvati 3-5 minuta da se zgusne.

Filovanje kora za lazanju:

  1. Na dno tepsije ( ja koristim pravougaonu manju đuvečaru) dodati i razmazati malo bešamela, a zatim poređati tri kore.
  2. Preko kora dodati fil, a preko fila malo narendane šargarepe i svež paradajz isečen na kolutove. Preko toga ponovo malo bešamela. Pa drugi red kora, fil, šargarepa, i preko malo bešamela. I tako dok se ne potroše sve kore i fil. Svež paradajz ređati na svaki drugi red kora.
  3. Poslednji red kora bogato preliti sa preostalim bešamelom i posuti permezanom.
  4. Peći na 200 C – 40 minuta.

lazanja

 

 

Povrtna lazanja

Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme pečenja : 40 minuta
Broj porcija : 4

Potrebni sastojci:

  • 15 kora za lazanje
  • 1 kesica permezana za posipanje
  • 1 srednja tikvica
  • 1 manji plavi patlidžan
  • 250g šampinjona,
  • štap praziluka ili veća glavica crnog luka
  • 2 srednje šargarepe
  • ½ konzerve kukuruza ( može i ne mora)
  • 2 sveža paradajza
  • ½ konzerve pelata
  • 2 kašičice domaćeg suvog začina
  • 1 kašičica majčine dušice,
  • 1 kašičica origana
  • ½ kašičice bosiljka
  • Biber i morska so po ukusu
  • Za bešamel: 0,5l biljnog mleka ( ili vode) , 30 grama putera i 30 ga brašna

Priprema:

  1. FIL:Praziluk isecite na kolutove. Naseckajte plavi patlidžan na kolutove, posolite i stavite ga 5-10 minuta da ostoji i pusti tečnost. A zatim ga naseckajte na kockice. Takođe na kockice naseckajte i tikvicu. I usitnite sitno šampinjone. A šargarepu narendajte na krupnije ( kao jabuku)
  2. Propržite praziluk na maslinovom ulju par minuta dok ne omekša, a zatim dodajte naseckane šampinjone i ostaviti ih da se prodinstaju u sopstvenom soku oko 10 minuta
  3. Nakon toga dodajte pelat i kukuruz šećerac a onda i začine.
  4. Nakon 5 minuta dodajte i tikvicu i plavi patlidžan, i ostavite par minuta da se sve fino ukrčka.
  5. BEŠAMEL: U šerpici otopite puter, dodajte brašno i sve zajedno sjedinite i kratko upržite.
  6. Zagrejte mleko do ključanja. Kada krene da ključa dodati brašno sa puterom iz konstantno mešalje kuvati 3-5 minuta da se zgusne.
  7. FILOVANJE KORA ZA LAZANJU: Na dno tepsije ( ja koristim manju đuvečaru) dodati i razmazati malo bešamela, a zatim poređati tri kore.
  8. Preko kore dodati fil, a preko fila malo narendane šargarepe i svež paradajz isečen na kolutove. Preko toga ponovo malo bešamela. Pa drugi red kora, fil šargarepa, i preko malo bešamela. I tako dok se ne potroše sve kore i fil. Svež paradajz dodavati na svaki drugi red kora.
  9. Poslednji red kora bogato preliti sa preostalim bešamelom i posuti permezanom.
  10. Peći na 200 C - 40 minuta.

Dodatne Informacije

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Povrtna lazanja"

    Leave a reply

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom