Letnji čiz kejk – zdravija, laganija varijanta poznatog i svima omiljenog cheese cake. Ovo je recept bez rafinisanog šećera i slatke pavlake, a brzo se i jednostavno priprema. Može?
I da ima mleveni keks kao osnovu, ali integralni mleveni keks bez šećera. Srednji sloj nema slatku pavlaku ali ima ukusni fil od niskomasnog sira i kokosa i za kraj, kao šlag na tortu, voćni preliv od svežih malina.
Recept za letnji čiz kejk
Potrebni sastojci kalup od 20cm
Kora:
- 150g mlevenog integralnog posnog keksa
- 30g kokosovog ulja (4 pune kašike)
- 50 ml biljnog mleka
Zagrejati mleko da bude vrelo, rastopiti kokosovo ulje, i dodati u keksu.
Utisnuti dobro koru od keksa u dno kalupa.
Srednji sloj:
- Jedno pakovanje Ella sira (400g)
- 3 kašike meda ili drugog tečnog zaslađivača
- 1 kašika eritritola ( može i ne mora) ili dodatna kašika meda
- 80g kokosovog brašna od odmašćenog jezgra kokosa (fino, sitno mleveno brašno)
- 30 g ribanog kokosovog brašna punomasni (klasičano kokosovo brašno)
Sve sastojke ubaciti u multipraktik i miksati da se dobije ujednačena, kompaktna smesa.
Preliv od malina:
- 400g malina (mogu i zaleđene)
- 16 urmi
- 150 ml vode
- 1 kašika agrar agrar praha – za želatinastu smesu od voća
Urme namočiti u vodi svega par minuta, zatim ih oljuštiti i izvaditi im košticu. Izmiksati ih u blender sa 50 ml vode.
U šerpu staviti sa se kuvaju sveže (ili zaleđene) maline sa dodatnih 100 ml vode. Malinama dodati pastu od urmi. Nakon 5 minuta kuvanja dodati i kašiku agrar- agrar i kuvati na laganoj vatri još 5 minuta.
Ostaviti fil od malina da se malo prohladi, a zatim ga preliti preko kore od sira odložiti u frižider da se ohladi. Najbolje je da ostoji preko noći u frižideru.
Savršena zdrava poslastica za tople letnje dane.
PREPORUČUJEM
Evo recepta za još jednu super letnju poslasticu – Sladoled od 100% voća i svega 2 sastojka.