Zdrav kolač sa višnjama

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 25 minuta
16 komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Zdrav kolač sa višnjama sam pripremala po receptu Instagram profila @zdravi_fit_obroci kao deo igre #zajednickiobrok u organizaciji Pečat zivota. Ovo je prvi recept kojim sam se pridružila ovoj Instagram igri.   

Šta je zajednički obrok?

Kada vidim neku Instagram igricu među food blogerima obično nisam brza da se priključim i ako me mami i zvuči zanimljivo. Tako je bilo i sa ovom. Uživala sam gledajući kreacije drugih, pratila recepte i nove zadatke, sa mišlju “ima vremena da uzmem učešće”.

Zapravo prijavila sam se u osmom krugu igre jer sam mislila da je poslednji. Zašto sam to mislila? Ne znam. Ali mi je drago da sam se priključila grupi (pre svega žena) koje dele ljubav prema kuvanju i pripremi zdrave hrane.

Ovu igru je organizovala Nataša Denić koja stoji iza Instagram profila @pecatzivota

U svakom krugu igre Nataša bira Instagram profil po čijim receptima svi učesnici pripremaju jela. U ponudi je slatki i slani recept. Možete izabrati da isprobate jedan od ova dva recepta, a možete pripremiti i oba.

Izmene u receptima su moguće i poželjne ( prilagođavanje svojih navikama u ishrani), tako se dobijaju i nove ideje i novi recepti.

Imate dovoljno vremena (nedelju dana) da pribavite potrebne namirnice, pripremite jela, fotkate. Svi učesnici postavljaju slike istog dana, po dogovoru,  uz hashtag #zajednickiobrok.

Kakvih sve tu slika bude i kreacija! Dobra energija, ljubav prema kuvanju, trud oko aranžiranja i fotkanja, osećaju se u svakoj objavi.

Zdrav kolač sa višnjama 1

Ako i vi želite da budete deo ove igre, posetite profil @pecatzivota.

Kolač sa višnjama recept

U pitanju je tradicionalni kolač sa višnjama, izborom namirnica prilagođen zdravijem režimu ishrane, jer svi želimo da budemo zdravi, fit, da imamo dovoljno energije i da u hrani (čitaj slatkišu) imamo bogatsvo korisnih nutrijenata.

U sastav kolača ulazi svega 5 namirnica: jaja, brašno, šećer, puter i višnje + ½ kesice praška za pecivo.

Ja sam koristila crno brašno od spelte (tip 1100), nerafinisani šećer šećerne trske, domaća jaja.

Pored višanja za ovaj kolač možete da koristite i drugo voće u zavisnosti od sezone (maline, borovnice, jagode…).

Pekla sam kolač u kalupu za hleb 30X10 cm, u zagrejanoj rerni na 200 C – 25 minuta.

Priprema:

  1. Prvo razdvojiti žumanca od belanca. Umutiti mikserom samo belanca u čvrst sneg.
  2.  Zatim umuti posebno žumanca sa šećerom dok se ne dobije kompaktna lepljiva smesa i spojiti je sa belancima.
  3. U brašno umešati prašak za pecivo. Kako je u pitanju mekan važdušast kolač predlažem vam da prosejete brašno. U umućena jaja sa šećerom dodati prosejano brašno i rastopljen puter i sve ručno lagano umešati.
  4. Ako koristite zaleđene višnje prethodno ih odledite i ocedite od viška tečnosti.
  5. U pleh obložen papirom za pečenje dodati pola smese testa, preko njega polovinu višanja iz recepta, zatim preostalo testo i po vrhu kolača preostale višnje. Peći kolač na srednjoj rešetki na 200C – 25 minuta.

Napomena: Nemojte otvarati rernu tokom pečenja jer kolač može da vam splasne. Nakon pečenja, kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi pre sečenja.

Uz šolju čaja ili kafe savršen desert. Kolač je mekan , vazdušast a voće mu daje potrebnu sočnost.

Isprobajte recept za zdrav kolač sa višnjama i uživajte u mirisima i ukusima detinjstva.

SAZNAJ VIŠE

kifliceAko volite tradicionalne recepte, pripremljene na zdraviji način, onda vam predlažem da pogledate i recept za Domaće kiflice sa sirom od speltinog brašna.

kiflice sa sirom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 4 jaja,
  • 100g šećera
  • 100 g brašna spelte tip 1100
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 30g maslaca
  • 200 g višanja

Priprema

  1. Prvo razdvojiti žumanca od belanca. Umutiti mikserom samo belanca u čvrst sneg.
  2.  Zatim umuti posebno žumanca sa šećerom dok se ne dobije kompaktna lepljiva smesa i spojiti je sa belancima.
  3. U brašno umešati prašak za pecivo. Kako je u pitanju mekan važdušast kolač predlažem vam da prosejete brašno. U umućena jaja sa šećerom dodati prosejano brašno i rastopljen puter i sve ručno lagano umešati.
  4. Ako koristite zaleđene višnje prethodno ih odledite i ocedite od viška tečnosti.
  5. U pleh obložen papirom za pečenje dodati pola smese testa, preko njega polovinu višanja iz recepta, zatim preostalo testo i po vrhu kolača preostale višnje. Peći kolač na srednjoj rešetki na 200C – 25 minuta.

Nemojte otvarati rernu tokom pečenja jer kolač može da vam splasne.

Nakon pečenja, kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi pre sečenja.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski braunis sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

Letnji Čiz kejk - cheese cake

Letnji čiz kejk

Letnji čiz kejk je zdravija, laganija varijant svima omiljenog cheese cake. Bez slatke pavlake.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.