Zdrav kolač sa višnjama

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 25 minuta
16 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

U pitanju je tradicionalni kolač sa višnjama izborom namirnica prilagođen zdravijem režimu ishrane, jer svi želimo da budemo zdravi, fit, da imamo dovoljno energije i da u hrani (čitaj slatkišu) imamo bogatsvo korisnih nutrijenata.

U sastav ovog kolača sa višnjama ulazi svega 5 namirnica: jaja, brašno, šećer, puter i naravno višnje.

Uz šolju čaja ili kafe savršen desert. Kolač je mekan, vazdušast a voće mu daje potrebnu sočnost.

Isprobajte recept za zdrav kolač sa višnjama i uživajte u mirisima i ukusima detinjstva.

Zdrav kolač sa višnjama 1

Korišćene namirnice za zdrav kolač sa višnjama

U sastav kolača ulazi svega 5 namirnica: jaja, brašno, šećer, puter i višnje.

Jaja

Po mogućstvu birajte domaća jaja.

Brašno

Koristila crno brašno od spelte (tip 1100). Umesto njega možete koristiti i druga brašna po želji. Preporučujem i speltino meko brašno.

Puter

Mlečni puter ili gi-puter ( prečišćen mlečni puter) Umesto putera možete koristiti i maslinovo ulje. Umesto 30g putera stavite istu količinu maslinovog ulja ili drugog hladno ceđenog ulja po želji.

Višnje

Višnje sveže ili zaleđene. Pored višanja za ovaj kolač možete da koristite i drugo voće (maline, borovnice, jagode, kajsije…).

Ako koristite zaleđene višnje prethodno ih odledite i ocedite od viška tečnosti.

Zaslađivač

Opredelila sam se za nerafinisani šećer šećerne trske. I druge opcije zdravijih zaslađivača su prihvatljive kao med, kokosov šećer, agavin sirup, brezin šećer…

Kolač sa višnjama recept

Potrebni sastojci:

  • 4 jaja,
  • 80g šećera
  • 100 g brašna spelte tip 1100
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 30g maslaca
  • 200 g višanja

Priprema:

  1. Prvo razdvojiti žumanca od belanca. Umutiti mikserom samo belanca u čvrst sneg.
  2.  Zatim umuti posebno žumanca sa šećerom dok se ne dobije kompaktna lepljiva smesa i spojiti je sa belancima.
  3. U brašno umešati prašak za pecivo. Kako je u pitanju mekan važdušast kolač predlažem vam da prosejete brašno. U umućena jaja sa šećerom dodati prosejano brašno i rastopljen puter i sve ručno lagano umešati.
  4. U pleh obložen papirom za pečenje dodati pola smese testa, preko njega polovinu višanja iz recepta, zatim preostalo testo i po vrhu kolača preostale višnje.
  5. Peći kolač na srednjoj rešetki u zagrejanoj rerni na 200C – 25 minuta. Pekla sam kolač u kalupu za hleb 30X10 cm.

Napomena: Nemojte otvarati rernu tokom pečenja jer kolač može da vam splasne. Nakon pečenja, kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi pre sečenja.

HVALA VAM NA POVERENJU

Ukoliko isprobate recept za Zdrav kolač sa višnjama , zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.

Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebooku.

Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.

Još tradicionalnih recepata pripremljenih na zdraviji način

Domaće kiflice sa sirom od speltinog brašna.

Domaći banini keks punjen džemom

Galete od oraga i kakaa

Rolat sa džemom od kajsija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 4 jaja,
  • 80g šećera
  • 100 g brašna spelte tip 1100
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 30g maslaca
  • 200 g višanja

Priprema

  1. Prvo razdvojiti žumanca od belanca. Umutiti mikserom samo belanca u čvrst sneg.
  2.  Zatim umuti posebno žumanca sa šećerom dok se ne dobije kompaktna lepljiva smesa i spojiti je sa belancima.
  3. U brašno umešati prašak za pecivo. Kako je u pitanju mekan važdušast kolač predlažem vam da prosejete brašno. U umućena jaja sa šećerom dodati prosejano brašno i rastopljen puter i sve ručno lagano umešati.
  4. Ako koristite zaleđene višnje prethodno ih odledite i ocedite od viška tečnosti.
  5. U pleh obložen papirom za pečenje dodati pola smese testa, preko njega polovinu višanja iz recepta, zatim preostalo testo i po vrhu kolača preostale višnje. Peći kolač na srednjoj rešetki na 200C – 25 minuta.

 

Nemojte otvarati rernu tokom pečenja jer kolač može da vam splasne.

Nakon pečenja, kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi pre sečenja.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski brauni sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.