U pitanju je tradicionalni kolač sa višnjama izborom namirnica prilagođen zdravijem režimu ishrane, jer svi želimo da budemo zdravi, fit, da imamo dovoljno energije i da u hrani (čitaj slatkišu) imamo bogatsvo korisnih nutrijenata.
U sastav ovog kolača sa višnjama ulazi svega 5 namirnica: jaja, brašno, šećer, puter i naravno višnje.
Uz šolju čaja ili kafe savršen desert. Kolač je mekan, vazdušast a voće mu daje potrebnu sočnost.
Isprobajte recept za zdrav kolač sa višnjama i uživajte u mirisima i ukusima detinjstva.
Korišćene namirnice za zdrav kolač sa višnjama
U sastav kolača ulazi svega 5 namirnica: jaja, brašno, šećer, puter i višnje.
Jaja
Po mogućstvu birajte domaća jaja.
Brašno
Koristila crno brašno od spelte (tip 1100). Umesto njega možete koristiti i druga brašna po želji. Preporučujem i speltino meko brašno.
Puter
Mlečni puter ili gi-puter ( prečišćen mlečni puter) Umesto putera možete koristiti i maslinovo ulje. Umesto 30g putera stavite istu količinu maslinovog ulja ili drugog hladno ceđenog ulja po želji.
Višnje
Višnje sveže ili zaleđene. Pored višanja za ovaj kolač možete da koristite i drugo voće (maline, borovnice, jagode, kajsije…).
Ako koristite zaleđene višnje prethodno ih odledite i ocedite od viška tečnosti.
Zaslađivač
Opredelila sam se za nerafinisani šećer šećerne trske. I druge opcije zdravijih zaslađivača su prihvatljive kao med, kokosov šećer, agavin sirup, brezin šećer…
Kolač sa višnjama recept
Potrebni sastojci:
- 4 jaja,
- 80g šećera
- 100 g brašna spelte tip 1100
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 30g maslaca
- 200 g višanja
Priprema:
- Prvo razdvojiti žumanca od belanca. Umutiti mikserom samo belanca u čvrst sneg.
- Zatim umuti posebno žumanca sa šećerom dok se ne dobije kompaktna lepljiva smesa i spojiti je sa belancima.
- U brašno umešati prašak za pecivo. Kako je u pitanju mekan važdušast kolač predlažem vam da prosejete brašno. U umućena jaja sa šećerom dodati prosejano brašno i rastopljen puter i sve ručno lagano umešati.
- U pleh obložen papirom za pečenje dodati pola smese testa, preko njega polovinu višanja iz recepta, zatim preostalo testo i po vrhu kolača preostale višnje.
- Peći kolač na srednjoj rešetki u zagrejanoj rerni na 200C – 25 minuta. Pekla sam kolač u kalupu za hleb 30X10 cm.
Napomena: Nemojte otvarati rernu tokom pečenja jer kolač može da vam splasne. Nakon pečenja, kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi pre sečenja.
HVALA VAM NA POVERENJU
Ukoliko isprobate recept za Zdrav kolač sa višnjama , zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.
Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebooku.
Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.
Još tradicionalnih recepata pripremljenih na zdraviji način
Domaće kiflice sa sirom od speltinog brašna.