Ražani čajni kolačići

Čajni kolačići koji se rado spremaju u BIO Prostor kuhinji!

Razloga za to ima više.  Pripremaju se brzo i jednostavno, ukusna su  i zdrava užina,  doručak ili večera. Savršeni su topli kao i hladni.  Mogu da stoje više dana i jednako su dobri kao prvog.

Inspiracija za ove kolačiće mi je  bio recept  “Engleski čajni kolačići – Scone” našeg poznatog GastroNomada. A onda sam oduzimala, dodovala, eksperimentisala sa brašnom i dodacima i tako je nastao recept za Ražane čajne kolačiće.

Preferiram da ih konzumiram uz čaj, a vi izaberite napitak po vašoj meri. Možda kafa Ili već nešto treće.

Ražani čajni kolačići recept

Potrebni sastojci:

  • 230 g ražanog brašna od celog zrna
  • 50 g kokosovog šećera
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica cejlonskog cimeta
  • ½ praška za pecivo
  • 1 šipka burbon vanile
  • 125 g putera
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 šargarepa (izrendana)
  • sok od jedne ceđene narandže ( oko 100 ml)
  • 100 g crne čokolade (izlomljene)

Priprema:

  1. U činiju umešati: brašno, prašak za pecivo, šećer, so, cimet i  vanilu pa dodati puter i sjediniti sastojke prstima.
  2. Nakon toga dodati kokosovo brašno, šargarepu i sok od narandže i umestiti varjačom testo. Za kraj dodati u smesu i 100g crne čokolade.
  3. Umesto kokosa možete dodati suvo groždje ili brusnice. U tom slučaju je potrebno povećati količinu brašna sa 230 na 250 g. Kombinacije ukusa su mnogobrojne.
  4. Vaditi kolačiće direktno iz činije i ređati na pek parir. Peći ih 20 minuta na 200C.

Od ove količine testa, dobije se 15 malih ili 12 većih kolačića.

PREPORUKA:

Preporučujem vam da pogledate i recept čoko mafine. Ovo su mafini koji svi vole, bez izuzetaka.

čoko mafini

Ražani čajni kolačići

Vreme pripreme: 10 min
Vreme p: 20 minuta
Mera za : 12 kolačića

Potrebni sastojci:

  • 230 g ražanog brašna od celog zrna
  • 50 g kokosovog šećera
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica cejlonskog cimeta
  • ½ praška za pecivo
  • 1 šipka burbon vanile
  • 125 g putera
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 šargarepa (izrendana)
  • 100 g crne čokolade (izlomljene)

Priprema:

  1. U činiju umešati: brašno, prašak za pecivo, šećer, so, cimet i vanilu pa dodati puter i sjediniti sastojke prstima.
  2. Nakon toga dodati kokosovo brašno, šargarepu i sok od narandže i umestiti varjačom testo. Za kraj dodati u smesu i 100g crne čokolade.
  3. Vaditi kolačiće direktno iz činije i ređati na pek parir. Dobije se 15 malih ili 12 većih kolačića. Peče se 20 minuta na 200C.

Dodatne Informacije

Od ove količine testa, dobije se 15 malih ili 12 većih kolačića.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Ražani čajni kolačići"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom