Galete od oraha i kakaa

Galetec od oraha i kakaa i za užinu i za doručak. Kreće nova radna nedelja pa evo predloga za zdravu  užinu za naše školarce i mališane.

Ja ću ih takođe poneti na posao, a osim za užinu mogu biti i odličan doručak uz neki sirup ili namaz kao tradicionalni džem od šljiva i sveže voće.

Recept naših baka

Kada sam prvi put pripremala galete tetka mi je pribavila recept od svoje prijateljice  i on je glasio ovako:

  • 4 jaja,
  • 200g šećera,
  • jedan vanillin šećer ,
  • 500 g brašna ,
  • jedan prašak za pecivo ,
  • 200 ml ulja i
  • 200 ml mleka.

Galete su i po ovoj recepturi bile savršeno ukusne, stim što ja nikada nisam stavljala predviđenu količinu ulja i  šećera, već dosta manje.

Nova receptura za galete

Recept za galete od oraha i kakaa je nastao iz želje da napravim nutritivno bogatija verzija tradicionalnih galeta.

, Danima sam eksperimentisala i konačno došla do recepture oko koje smo se moji dečaci i ja složili, da je dobitna kombinacija. Petar je tražio da se dobro napuni posudica za užinu da ima da posluži i drugare,  a i Đorđe je napunio svoju posudu za sutrašnji izlet sa vrtićem.

Recept galete od oraga i kakaa

Potrebno:

  • 3 jaja
  • 160 g nerafinisanog šećera šećerne trske
  • ½ kašičice burbon vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • 400 g brašna (200g integralno heljdino i 200 g integralno speltino)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml tečnosti
  • 100 ml kokosovog ulja
  • 3 pune kašike mlevenih oraha

Priprema:

  1. Šećer, vanilu, cimet i kakao izmešati. Umutiti jaja pa zatim dodati mešavinu šećera i ostalih sastojaka i mutiti još minut-dva. Kao zaslađivač sam koristila nerafinisani šećer šećerne trske a vi izaberite zaslađivač po želji.
  2. Smanjiti mikser na manju brzinu i dodati tečnost (mleko , biljno mleko ili vodu). Ja  sam ovog puta koristila filtiranu vodu.
  3. Isključiti mikser  i dodati brašno. Brašno prvo izmešati kutlačom a zatim i mikserom.
  4. Na kraju dodati 100 ml ulja kokosovog ili ulja kojim raspolažete) i 3 pune kašike mlevenih oraha  i sve dobro sjediniti. Testo treba da bude gušće a da se opet izliva u kalup, tako da se po potrebi može doliti još tečnosti.
  5. Moj aparat za galete ima 5 podeoka za podešavanje temperature i uvek podesim na četvrtu. Pre nego što ga uključim podmažem plotne  i čekam da se  zagreju, a zatim svaku turu pečem po 3 minuta.

Količina testa je dovoljna za 9 tura galeta.

Ukoliko sam se recept dopada i rešite da ga isprobate, javite kako vam je ispalo.

Ps: Ne zaboravite da slikate i da prikačite fotografije.

PREPORUKA:

Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept za posne, veganske Vafle

vafli

Galete od oraha i kakaa

Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme pečenja: 30 minuta
Porcija: 9

Potrebni sastojci:

  • 3 jaja
  • 160 g šećera
  • ½ kašičice burbon vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • 400 g brašna ( 200g integralno heljdino i 200 g integralno speltino)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml tečnosti
  • 100 ml kokosovog ulja
  • 3 pune kašike mlevenih oraha

Priprema:

  1. Šećer, vanilu, cimet i kakao izmešati. Umutiti jaja pa zatim dodati mešavinu šećera i ostalih sastojaka i mutiti još minut-dva. Kao zaslađivač sam koristila nerafinisani šećer šećerne trske a vi izaberite zaslađivač po želji.
  2. Smanjiti mikser na manju brzinu i dodati tečnost ( mleko , biljno mleko ili vodu). Ja sam ovog puta koristila filtiranu vodu. Isključiti mikser i dodati brašno
  3. Brašno prvo izmešati kutlačom a zatim i mikserom. Na kraju dodati 100 ml ulja ( kokosovog ili ulja kojim raspolažete) i 3 pune kašike mlevenih oraha i sve dobro sjediniti. Testo treba da bude gušće a da se opet izliva u kalup, tako da se po potrebi može doliti još tečnosti.

Dodatne Informacije

Moj aparat za galete ima 5 podeoka za podešavanje temperature i ja uvek podesim na 4 ti. Pre nego što ga uključim podmažem plotne i čekam da se zagreju a zatim svaku turu pečem po 3 minuta.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Galete od oraha i kakaa"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom