Galete od oraha i sirovog kakao praha za užinu ili doručak. Kreće nova radna nedelja pa evo predloga za zdravu užinu za naše školarce i mališane.

Ja ću ih poneti na posao, a osim za užinu mogu biti i odličan doručak uz neki sirup ili namaz kao tradicionalni džem od šljiva i sveže voće.
Nova receptura za galete
Recept za galete od oraha i kakaa je nastao iz želje da napravim nutritivno bogatiju verziju tradicionalnih galeta.
Danima sam eksperimentisala i konačno došla do recepture oko koje smo se moji dečaci i ja složili, da je dobitna kombinacija. Petar je tražio da se dobro napuni posudica za užinu da ima da posluži i drugare, a i Đorđe je napunio svoju posudu za sutrašnji izlet sa vrtićem.
Recept galete od oraha i kakaa
Potrebno:
- 3 jaja
- 150 g nerafinisanog šećera šećerne trske
- ½ kašičice burbon vanile
- 1 kašičica cimeta
- 2 kašike sirovog kakao praha
- 400 g brašna (200g integralno heljdino i 200 g integralno speltino)
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml biljnog mleka
- 100 ml kokosovog ulja
- 3 pune kašike mlevenih oraha
Priprema:
- Šećer, vanilu, cimet i kakao izmešati. Umutiti jaja pa zatim dodati mešavinu šećera i ostalih sastojaka i mutiti još minut-dva. Kao zaslađivač sam koristila nerafinisani šećer šećerne trske a vi izaberite zaslađivač po želji.
- Smanjiti mikser na manju brzinu i dodati tečnost (mleko , biljno mleko ili vodu). Ja sam ovog puta koristila filtiranu vodu.
- Isključiti mikser i dodati brašno. Brašno prvo izmešati kutlačom a zatim i mikserom.
- Na kraju dodati 100 ml ulja kokosovog ili ulja kojim raspolažete) i 3 pune kašike mlevenih oraha i sve dobro sjediniti. Testo treba da bude gušće a da se opet izliva u kalup, tako da se po potrebi može doliti još tečnosti.
- Moj aparat za galete ima 5 podeoka za podešavanje temperature i uvek podesim na četvrtu. Pre nego što ga uključim podmažem plotne i čekam da se zagreju, a zatim svaku turu pečem po 3 minuta.
Količina testa je dovoljna za 9 tura galeta.
PREPORUKA
Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept za posne, veganske Vafle
