Galete od oraha i kakaa

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 30 minuta
45 komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Galete od oraha i sirovog kakao praha za užinu ili doručak. Kreće nova radna nedelja pa evo predloga za zdravu užinu za naše školarce i mališane.

galete-od-oraha-i-kakaa

Ja ću ih poneti na posao, a osim za užinu mogu biti i odličan doručak uz neki sirup ili namaz kao tradicionalni džem od šljiva i sveže voće.

Nova receptura za galete

Recept za galete od oraha i kakaa je nastao iz želje da napravim nutritivno bogatiju verziju tradicionalnih galeta.

Danima sam eksperimentisala i konačno došla do recepture oko koje smo se moji dečaci i ja složili, da je dobitna kombinacija. Petar je tražio da se dobro napuni posudica za užinu da ima da posluži i drugare, a i Đorđe je napunio svoju posudu za sutrašnji izlet sa vrtićem.

Recept galete od oraha i kakaa

Potrebno:

  • 3 jaja
  • 150 g nerafinisanog šećera šećerne trske
  • ½ kašičice burbon vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • 400 g brašna (200g integralno heljdino i 200 g integralno speltino)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml biljnog mleka
  • 100 ml kokosovog ulja
  • 3 pune kašike mlevenih oraha

Priprema:

  1. Šećer, vanilu, cimet i kakao izmešati. Umutiti jaja pa zatim dodati mešavinu šećera i ostalih sastojaka i mutiti još minut-dva. Kao zaslađivač sam koristila nerafinisani šećer šećerne trske a vi izaberite zaslađivač po želji.
  2. Smanjiti mikser na manju brzinu i dodati tečnost (mleko , biljno mleko ili vodu). Ja  sam ovog puta koristila filtiranu vodu.
  3. Isključiti mikser  i dodati brašno. Brašno prvo izmešati kutlačom a zatim i mikserom.
  4. Na kraju dodati 100 ml ulja kokosovog ili ulja kojim raspolažete) i 3 pune kašike mlevenih oraha  i sve dobro sjediniti. Testo treba da bude gušće a da se opet izliva u kalup, tako da se po potrebi može doliti još tečnosti.
  5. Moj aparat za galete ima 5 podeoka za podešavanje temperature i uvek podesim na četvrtu. Pre nego što ga uključim podmažem plotne  i čekam da se  zagreju, a zatim svaku turu pečem po 3 minuta.

Količina testa je dovoljna za 9 tura galeta.

PREPORUKA

Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept za posne, veganske Vafle

vafli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 3 jaja
  • 150 g nerafinisanog šećera šećerne trske
  • ½ kašičice burbon vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • 400 g brašna (200g integralno heljdino i 200 g integralno speltino)
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml biljnog mleka
  • 80 ml kokosovog ulja
  • 3 pune kašike mlevenih oraha

Priprema

  1. Šećer, vanilu, cimet i kakao izmešati.
  2. Umutiti jaja pa zatim dodati mešavinu šećera i ostalih sastojaka i mutiti još minut – dva. Kao zaslađivač sam koristila nerafinisani šećer šećerne trske, a vi izaberite zaslađivač po želji.
  3. Smanjiti mikser na manju brzinu i dodati biljno mleko (ili vodu).
  4. Isključiti mikser i dodati brašno. Brašno prvo izmešati kutlačom, a zatim i mikserom.
  5. Na kraju dodati kokoso ulje ili drugo po izboru i 3 pune kašike mlevenih oraha. Sve dobro sjediniti.
  6. Testo treba da bude gušće, a da se opet izliva u kalup, po se po potrebi može doliti još tečnosti.
  7. Moj aparat za galete ima 5 podeoka za podešavanje temperature i uvek podesim na četvrtu. Pre nego što ga uključim podmažem plotne i čekam da se zagreju, a zatim svaku turu pečem po 3 minuta.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski braunis sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

Letnji Čiz kejk - cheese cake

Letnji čiz kejk

Letnji čiz kejk je zdravija, laganija varijant svima omiljenog cheese cake. Bez slatke pavlake.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.