Energetske bombice su naša omiljena poslastica koju nosimo kada idemo na planinarenje. Ukusne su, dok je šećer iz suvog voća i svežih urmi upravo ono što nam treba tokom ture, pružajući nam okrepljenje i dodatnu energiju.
Kada pripremam domaće mleko od badema, pulpa koja mi ostane nakon pripreme mleka, najčešće završi upravo u ovim bombicama.
Za planinarenje pripremam jednostavnu varijantu energetskih bombica od svega 4 sastojka. Kada je za kućne prilike, onda završe i u “Cake pops” varijanti, uvaljane u narendanu čokoladu i kokosovo brašno.
Za predstojeći vikend me očekuje planinarska tura sa podmladkom na Povlen (Valjevske planine), pa eto i energetskih bombica.
Energetske bombice i planinarenje
Jako se radujem ovim turama na kojima idem zajedno sa svojim dečacima. Volim da odem i sama, za svoju dušu, ali kada smo svi zajedno, to ima posebnu draž.
To je dan koji moja deca provedu u prirodi na svežem vazduhu, ispitujući i pomerajući sopstvene granice. A ostvaren cilj i ispenjan vrh, daje im novu snagu i samopouzdanje.
Igra je uvek prisutna kako dok se pravi pauza (za njih je to „ pauza“ ) tako i tokom pešačenja. Sakupljanje štapova, sakupljanje lišća, a ako ima snega tokom zimskih meseci onda i grudvanje i pravljenje sneška belica.
Na ovim turama učimo da poštujemo grupu i pravila grupe, učimo se strpljenju, a ono još važnije je da učimo decu da poštuju i čuvaju prirodu. Da nađu i uhvate taj trenutak mira i zadovoljstva van gradske buke i gužve.
Fenomenalno je kolilko smo upoznali divnih ljudi i stekli novih prijatelja kojima se neizmerno radujemo svaki put kada se susrtetnemo na nekoj novoj akciji i sa kojima sa zadovoljstvom delimo naše bombice.
Možda se i vi pitate da li je jesen/zima pravo vreme za planinarenje?
Šta ako pada kiša ili sneg, a ako bude hladno, bude duvao vetar? Ok, većina će se složiti da je najlepše na planini u proleće, kada je prijatno sunčano i toplo, a priroda se budi. Ali svako godišnje doba na planini ima svoju priču koju treba osetiti i doživeti.
Uz adekvatnu obuću i odeću svako vreme je pravo vreme za planinarenje i novu avanturu.
No, da se vratim na energetske bombice. Đorđe ih je osvetlio, da bi bolje videli šta tu ima od namernica.
Svega četiri sastojka: sirovi badem ili pulpa od badema preostala nakon izrade domaćeg mleka od badema, urme, suvo grožđe i kokosvo ulje.
Ovog puta, kod pripreme energetskih bombica posebna draž je bila što su moji dečaci učestvovali u fotografisanju istih, vidno se zabavljali i uživali.
Ako i vi želite sa da se pridružite nekoj od narednih planinarskih tura podmladka PKS Balkan, sve informacije o akcijama za podmladak možete naći na: PKS Balkan. Ovo je moja topla preporuka.
Sledi recept!