Energetske bombice

Energetske bombice su naša omiljena poslastica koju nosimo kada idemo na planinarenje. Ukusne su, dok je šećer iz suvog voća i svežih urmi  upravo ono što nam treba tokom ture, pružajući nam okrepljenje i dodatnu energiju.

Kada pripremam domaće  mleko od badema, pulpa koja mi ostane nakon pripreme mleka, najčešće završi upravo u ovim bombicama.

Za planinarenje pripremam jednostavnu varijantu energetskih bombica od svega 4 sastojka. Kada je za kućne prilike, onda završe i u “Cake pops” varijanti, uvaljane u narendanu čokoladu i kokosovo brašno.

Za predstojeći vikend me očekuje planinarska tura sa podmladkom na Povlen (Valjevske planine), pa eto i energetskih bombica.

Energetske bombice i planinarenje

Jako se radujem ovim turama na kojima idem zajedno sa svojim dečacima. Volim da odem i sama, za svoju dušu, ali kada smo svi zajedno, to ima posebnu draž.

To je dan koji moja deca provedu u prirodi na svežem vazduhu, ispitujući i pomerajući sopstvene granice. A ostvaren cilj i ispenjan vrh, daje im novu snagu i samopouzdanje.

Igra je uvek prisutna kako dok se pravi pauza (za njih je to „ pauza“ ) tako i tokom pešačenja. Sakupljanje štapova, sakupljanje lišća, a ako ima snega tokom zimskih meseci onda i grudvanje i pravljenje sneška belica.

Na ovim turama učimo da poštujemo grupu i pravila grupe, učimo se strpljenju, a ono još važnije je da učimo decu da poštuju i čuvaju prirodu. Da nađu i uhvate taj trenutak mira i zadovoljstva van gradske buke i gužve.

Fenomenalno je kolilko smo upoznali divnih ljudi i stekli novih prijatelja kojima se neizmerno radujemo svaki put kada se susrtetnemo na nekoj novoj akciji i sa kojima sa zadovoljstvom delimo naše bombice.

Možda se i vi pitate da li je jesen/zima pravo vreme za planinarenje?

Šta ako pada kiša ili snega, a ako bude hladno, duva vetar…? Ok, većina će se složiti da je najlepše na planini u proleće, kada je prijatno sunčano i toplo, a priroda se budi. Ali svako godišnje doba na planini ima svoju priču koju treba osetiti i doživeti.

Uz adekvatnu obuću i odeću svako vreme je pravo vreme za planinarenje i novu avanturu.

No da se vratim na energetske bombice. Đorđe ih je osvetlio, da bi bolje videli šta tu ima od namernica.

energetske bombice

Svega četiri sastojka: sirovi badem ili pulpa od badema preostala nakon izrade domaćeg mleka od badema, urme, suvo grožđe i kokosvo ulje.

Ovog puta, kod pripreme energetskih bombica posebna draž je bila što su moji dečaci učestvovali u fotografisanju istih, vidno se zabavljali i uživali.

Ako i vi želite sa da se pridružite nekoj od narednih planinarskih tura podmladka PKS Balkan, sve informacije o akcijama za podmladak možete naći na:  PKS Balkan.  

Ovo je moja topla preporuka.

Sledi recept!

Energetske bombice

Vreme pripreme: 15 min

Potrebni sastojci:

  • 200g badema ili pulpa od badema preostalog nakon izrade domaćeg bademovog mleka
  • 100g suvog groždja ili suvih brusnica
  • Šolja svežih urmi
  • 2 kašike kokosovog ulja, hladno ceđenog

Priprema:

  1. Urme očistite od koštica. Dodajte preostale sastojke i sve sjedinite u multipraktiku/ blenderu ili seckalic, čime već raspolažete.
  2. Praviti bombice koje nakon što uvaljate u kokos ili narendanu čokoladu možete odmah da konzumirate ili da ih odložite u frižider da se stegnu i ohlade.

Dodatne Informacije

Kada pravim u „Cake pops“ varijanti , dobijenu smesu stavim na 15 minuta u zamrzivač, da se stegne, a zatim vadim i pravim bombice za štapić.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Energetske bombice"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom