Knedle su tradicionalno jelo koje se pravi od kuvanog krompira i brašna, u Banatu poznate kao Gomboci.
U našam narodu, kada se spomenu knedle, najčešće se misli na omiljene knedle sa šljivama. Međutim u novije vreme, pune se i sa: višnjama, trešnjama, slatkom, orasima, sirom i drugim filovima.
Kažu da je ovo jelo prisutno na našim prostorima preko 100 godina, a koliko ga volimo, govori i činjenica da su dobile svoj praznični dan u Ruskom selu u blizu Kikinde. U septembru ove godine, po osmi put za redom, na festivalu će se ocenjivati ukus, finoća testa i izgled knedli.
Veliki sam ljubitelj knedli od šljiva, ali sam ih ovog puta (u nedostatku šljiva) pripremala sa lešnik kuglicama.
Za ručak ili večeru, u kući mojih roditelja, servirane su uvek knedle od šljiva, nakon čorbe od povrća, ali mogu biti i poslastica. Uz lešnik kuglice su prava poslastica i to kakva poslastica!
Knedle hrana za siromašne!?
Posebnost testa za knedle je u krompiru od kog se dominantno pravi. Postoji predanje da su knedle sa nastankom okarakterisane kao hrana za siromašne.
Naime, krompir zbog svojih bioloških vrednosti, se može jesti kao jedina hrana i da duže održi čoveka u životu. Pošto je bogat belančevinama (proteinima), mastima, ugljenim hidratima (skrobom najviše), kao i mineralnim sastojcima i vitaminima C, B1 i B2.
Ovo navodi na zaključak, da je glad, a sa druge strane i potreba čoveka da udovolji čulima, dovela kroz istoriju do lavine kreativnosti i sjajnih jela, koja su danas prisutna i cenjena u celom svetu. Među njima su i knedle.
Knedle recept
Potrebni sastojci za testo (recept je za oko 12 knedli)
- 600 g belog krompira
- 60g griza (speltinog)
- 150g brašna spelte mekog (ili drugog brašna po izboru)
- 2 jajeta
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1/3 kašičice soli
I još:
- 50 g putera
- 120 g griza od spelte
- 1 kašika kokosovog šećera
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
- Oljuštiti i obariti krompir, ocediti, propasirati i ostaviti da se potpuno ohladi.
- Kada se ohladio, dodati: jaja, ulje, so i umesiti testo. Testo treba da je mekano, malo lepljivo.
- Smesu istresti na pobrašnjenu radnu površinu , malo ga premesiti rukama i oblikovati deblju kobasicu.
- Rezati jednake komade, svaki komad razvući u obliku kvadrata i staviti po jednu lešnik kuglicu. Skupiti krajeve i formirati knedlu.
- Veću šerpu napuniti vodom. Kada voda proključa ubaciti knedle. Kuvati ih 10 minuta dok knedle ne počnu da izlaze na površinu. Gotove su kada sve isplivaju.
- Za to vreme propržite 120 g griza na 50g putera. Pred kraj dodati 1 kašiku kokosovog šećera i kašičica cimeta.
- Vaditi jednu po jednu knedlu i uvaljati je u propržene prezle.
Ukoliko nemate griz samo u receptu povećajte količinu brašna sa 150g na 200g.
Naravno pored lešnik kuglica knedle možete puniti ili bilo kojim drugim voćem ili filom.
Pogledajte recept za lešnik kuglice. Napravljene od svega 5 sastojaka.
One Response
Ja znam da je ovo fantastično. Ideja odlična. Hvala Marina!