Knedle sa lešnik kuglicama

Priprema 40 minuta
Vreme pečenja 10 minuta
12 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Knedle su tradicionalno jelo koje se pravi od kuvanog krompira i brašna, u Banatu poznate kao Gomboci.

U našam narodu, kada se spomenu knedle, najčešće se misli na omiljene knedle sa šljivama. Međutim u novije vreme,  pune se i sa: višnjama, trešnjama, slatkom, orasima, sirom i drugim filovima.

knedle

Kažu da je ovo jelo prisutno na našim prostorima preko 100 godina, a koliko ga volimo, govori i činjenica da su dobile svoj praznični dan u Ruskom selu u blizu Kikinde. U septembru ove godine, po osmi put za redom, na festivalu će se ocenjivati ukus, finoća testa i izgled knedli.

Veliki sam ljubitelj knedli od šljiva, ali sam ih ovog puta (u nedostatku šljiva) pripremala sa lešnik kuglicama.

Za ručak ili večeru, u kući mojih roditelja, servirane su uvek knedle od šljiva, nakon čorbe od povrća, ali mogu biti i poslastica. Uz lešnik kuglice su prava poslastica i to kakva poslastica!

Knedle hrana za siromašne!?

Posebnost testa za knedle je u krompiru od kog se dominantno pravi. Postoji predanje da su knedle sa nastankom okarakterisane kao hrana za siromašne.

Naime, krompir zbog svojih bioloških vrednosti, se može jesti kao jedina hrana i da duže održi čoveka u životu. Pošto je bogat belančevinama (proteinima), mastima, ugljenim hidratima (skrobom najviše), kao i mineralnim sastojcima i vitaminima C, B1 i B2.

Knedle

Ovo navodi na zaključak, da je glad, a sa druge strane i potreba čoveka da udovolji čulima, dovela kroz istoriju do lavine kreativnosti i sjajnih jela, koja su danas prisutna i cenjena u celom svetu. Među njima su i knedle.

 Knedle recept

Potrebni sastojci za testo (recept je za oko 12 knedli)

  • 600 g belog krompira
  • 60g griza (speltinog)
  • 150g brašna spelte mekog (ili drugog brašna po izboru)
  • 2 jajeta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/3 kašičice soli

I još:

  • 50 g putera
  • 120 g griza od spelte
  • 1 kašika kokosovog šećera
  • 1 kašičica cimeta

Priprema:

  1. Oljuštiti i obariti krompir, ocediti, propasirati i ostaviti da se potpuno ohladi.
  2. Kada se ohladio, dodati: jaja, ulje, so i umesiti testo. Testo treba da je mekano, malo lepljivo.
  3. Smesu istresti na pobrašnjenu radnu površinu , malo ga premesiti rukama i oblikovati deblju kobasicu.
  4. Rezati jednake komade, svaki komad razvući u obliku kvadrata i staviti po jednu lešnik kuglicu. Skupiti krajeve i formirati knedlu.
  5. Veću šerpu napuniti vodom. Kada voda proključa ubaciti knedle. Kuvati ih 10 minuta dok knedle ne počnu da izlaze na površinu. Gotove su kada sve isplivaju.
  6. Za to vreme propržite 120 g  griza na 50g putera. Pred kraj dodati 1 kašiku kokosovog šećera i kašičica cimeta.
  7. Vaditi jednu po jednu knedlu i uvaljati je u propržene prezle.

Ukoliko nemate griz samo u receptu povećajte količinu brašna sa 150g na 200g.

Naravno pored lešnik kuglica knedle možete puniti  ili bilo kojim drugim voćem ili filom.

Pogledajte recept za lešnik kuglice. Napravljene od svega 5 sastojaka.

lešnik kuglice

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 600 g belog krompira
  • 60g griza (speltinog)
  • 150g brašna spelte mekog (ili drugog brašna po izboru)
    2 jajeta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/3 kašičice soli
  • 50 g putera
  • 120 g griza od spelte
  • 1 kašika kokosovog šećera
  • 1 kašičica cimeta

Priprema

  1. Oljuštiti i obariti krompir, ocediti, propasirati i ostaviti da se potpuno ohladi.
  2. Kada se ohladio, dodati: jaja, ulje, so i umesiti testo. Testo treba da je mekano, malo lepljivo.
  3. Smesu istresti na pobrašnjenu radnu površinu, malo je premesiti rukama i oblikovati deblju kobasicu.
  4. Rezati jednake komade, svaki komad razvući u obliku kvadrata i staviti po jednu lešnik kuglicu. Skupiti krajeve i formirati knedlu.
  5. Veću šerpu napuniti vodom. Kada voda proključa ubaciti knedle. Kuvati ih 10 minuta dok knedle ne počnu da izlaze na površinu. Gotove su kada sve isplivaju.
  6. Za to vreme propržite 120 g griza na 50g putera. Pred kraj dodati 1 kašiku kokosovog šećera i kašičica cimeta.
  7. Vaditi jednu po jednu knedlu i uvaljati je u propržene prezle.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski brauni sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.