Volite li krekere sa semenkama? Ili vam možda nedostaje zamena za hleb i industrijske slane grickalice? Ako je tako, probajte ovu moju varijantu slanih krekera sa semenkama. Odlične su uz obrok, kao grickalica između obroka, uz razne nameza ili kao osnova za kreker sendviče.
Izbor semenki prilagodite svojim afinitetima. Ako nešto, od navedenog semenja ne volite, jednostavnoga izbacite kod pripreme.
Značaj semenki u ljudskoj ishrani
Semenke spadaju u integralne namirnice obzirom da su punog zrna, kao takve su korisne i značajne u ljudskoj ishrani. Mogu se koristiti u sirovom stanju, proklijati u obliku klica kao dodatak salatama, supama ili musliju ili peći. Takođe, semenke se mogu koristiti u pripremi kolača i torti, ukusnih namaza i dr. Primene su brojne.
Redovnim, svakodnevnim korišćenjem semenki deluje se povoljno protiv gojaznosti i povišenog holesterola u krvi, protiv kamena u žuči i protiv srčanih oboljenja. A blagodeti svakog semena pojedinačno su brojna.
Laneno seme
Ovde ću istaći značaj lanenog semena obzirom da dominira u mojim krekreima sa semenkama.
Laneno seme jedan je od najvećih izvora omega 3 masnih kiselina. Pripisuju mu se antikancerogena svojstva. Prirodni je razređivač krvi i preventivno deluje na pojavu kardiovaskularnih oboljenja, tromboze, visokog holesteroa i triglicerida.
Poznat je u narodi kao prirodni lek protiv zatvora. A takođe povoljno deluje protiv kamena u bubrezima, kamena u žuči i arthritisa.
Najviše se primenjuje kao dodatak hlebu i pecivima od integralnih žitarica.
Krekeri sa semenkama – recept
Potrebno:
- 1 šolja lanenih semenki
- ¼ šolje čia semena
- ¼ šolje semena suncokreta
- ¼ šolje semena golice
- ¼ šolje integralnog semena konoplje
- ¼ integralnog semena susama
- ¼ šolje maka
- 1+1/2 šolje vode
- 1/2 kašičica morske soli
Priprema:
- Pomešati lan i čija seme sa šoljom vode i ostaviti 30 minuta da nabubri;
- Nakon 30 minuta staviti smesu u mutlipraktik ili seckalicu, dodati ostale sastojke i izmiksati;
- Dobijeno lepljivo testo razvući tanko, preko plastične folije, direktno na papir za pečenje;
- Peći na 180 C oko 30-40 minuta, dok ne postane hrskavo.
Napomena: Ako želite krekere pravilnijih oblika, nakon 20 minuta od početka pečenja, nožem proći preko testa i napraviti kvadratiće povlačenjem po testu horizontalnih pa vertikalnih linija nožem.
Kada se krekeri potpuno ispeku, lakše ih je lomiti po napravljenim linijama.
PREPORUKA
Preporučujem vam da isprobate i recept za bezglutenske, posne proteinske krekere sa brašnom od leblebije. Ovi krekeri su bez glutena, delicija uz namaze i zdrava grickalica.
3 Responses
Koliko čija semenki je potrebno dodati?
Unapred hvala na odgovoru.
Koliko čija semenki treba dodati?
1/4 šolje. Moj propust, dodato. Hvala Vam na komenratu.