Hleb od banana i bundeve

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 45 minuta
20 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Hleb od banana je savršen za doručak, ali i kao desert. Ovaj recept je posna, veganska verzija hleba od banana, vrlo jednostavna za pripremu.

Bez blendera, miksera ili multipraktika!

Sve što vam treba za pripremu ovog hleba je da odmerite sastojke, ispasirate banane i kuvanu bundevu viljuškom, pripremite čia jaje i ostaje samo da sjedinite sastojke po redosledu koji vam navodim.    

Struktura hleba kompaktna i mekana,  nije ni vlažan – ni suv.  

Recept za  hleb od banana sam dobila od svoje prijateljice Jelene @_secerlema_ pre više od godinu dana.

Rukovodeći se njenim receptom koji uključuje i proizvode životinjskog porekla (jaja, puter, jogurt …), kombinujući i zamenjujući životinjske namirnice biljnim, nastala je ova moja posna verzija hleba od banana, koji je savršen u dane posta.

Pasiranu kuvanu bundevu u receptu možete zameniti pasiranom kuvanom jabukom.

Orahe komadićima crne čokolade i uz dodatnu kašiku kako praha dobićete čokoladni banana hleb.

Hleb od banana i bundeve 1
Banana hleb sa ražanim brašnom i komadićima čokolade

Speltino brašno možete zameniti u receptu brašnom od celo zrna raži ili drugim brašnom po izboru.

Pozivam vas da posetite BIO Prostor instagram profil i pogledate IGTV kako se priprema banana hleb.

Kako napraviti hleb od banana?

Za dobar i ukusan hleb od banana dovoljno je da pribavite:

  • potrebne sastojke,
  • dve činije za mešanje (jednu za suve i jednu za vlažne sastojke)
  • viljušku za pasiranje i jednu kutlaču za mešanje, da sjedinite sastojke
  • i kalup za šečenje hleba.

Poštujte korake kod pripreme i dobićete savršen posni hleb od banana.

Potrebni sastojci:

  • 250 g brašna od celog zrna spelte
  • ½ kašičice cimeta
  • ½ kašičice muskatnog oraščića
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 50g oraha
  • 50g kokosovog ulja
  • 100 g kuvane bundeve (na pari)
  • 3 zrele banane
  • 2 kašike čia semena (za čia jaje)
  • 100 g meda
  • 3 kašike soka od limuna.
hleb od banana

Postupak pripreme:

  1. Skuvajte 100 grama bundeve na pari (10 minuta), ispasirajte je nakon kuvanja viljuškom i stavite sa strane da se prohladi.
  2. U međuvremenu dok se kuva bundeva, napravite čia jaje – 2 kašike čia semena izmešajte sa 6 kašika biljnog mleka ili vode i ostaviti da nabubri.  
  3. Uključite rernu na 180C, taman će se zagrejati dok pripemite smesu za banana hleb. Pripremite odmah i kalup za hleb, tako što će te ga  obložiti papirom za pečenje.  
  4. Odmerite i u većoj činiji izmešajte suve sastojke: brašno, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, začine cimet i muskatni oraščić i orahe.
  5. U drugoj dubljoj posudi ili dubljem tanjuru prvo ispasirajte viljuškom 3 zrele, manje banane. Bananama dodajte ispasiranu bundevu, zatim čia jaje, sok od limuna, med, rastopljeno kokosovo ulje i sve lepo sjedinite.
  6. Vlažne sastojke ubaciti u činiju sa suvim sastojcima. Bez previše mešanja sjedinite dve smese. Tek toliko izmešajte da se brašno veže za vlažne sastojke. Dobije se penasto, vazdušasto testo.
  7. Smesu prebacite u kalup za pečenje hleba. Pecite prvih 20 minuta hleb na prvoj donjoj rešetki. Zatim ga brzo prebacite na srednju rešetku i pecite još 20-25 minuta ( ukupno vreme pečenja je 45 minuta).
  8. Nakon pečenja izvadite hleb iz kalupa i stavite ga na rešetku da se ohladi.  Najbolje je da se ostavi narednih 1h da se lepo ohladi.
  9. Čuvajte ga uvijenog samo u kuhinjsku krpu. Pojesti u naredna 3-4 dana.

Prijatno i uživajte u ovom hlebu.

PREPORUKA:

Ukoliko želite da isprobate provereni recept za domaći Hleb od spelte, koji se pravi od svega 5 sastojaka i uvek uspe, preporučujem vam da pogledate recept za Hleb od spelte.

hleb od spelte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 3 zrele banane
  • 250 g brašna od celog zrna spelte
  • 50g oraha
  • 50g kokosovog ulja
  • 100 g kuvane bundeve (na pari)
  • 2 kašike čia semena (za čia jaje)
  • 100 g meda
  • 3 kašike soka od limuna
  • Začini:½ kašičice cimeta, ½ kašičice muskatnog oraščića,
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone

Priprema

  1. Skuvajte 100 grama bundeve na pari (10 minuta), ispasirajte je nakon kuvanja viljuškom i stavite sa strane da se prohladi.
  2. U međuvremenu dok se kuva bundeva, napravite čia jaje – 2 kašike čia semena izmešajte sa 6 kašika biljnog mleka ili vode i ostaviti da nabubri.
  3. Uključite rernu na 180 C, taman će se zagrejati dok pripemite smesu za banana hleb. Pripremite odmah i kalup za hleb, tako što će te ga obložiti papirom za pečenje.
  4. Odmerite u većoj činiji i izmešajte suve sastojke: brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, začine i orahe.
  5. U drugoj dubljoj posudi ili dubljem tanjiru ispasirajte viljuškom 3 zrele, manje banane. Bananama dodajte ispasiranu bundevu, zatim čia jaje, sok od limuna, med, rastopljeno kokosovo ulje i sve lepo sjedinite.
  6. Vlažne sastojke ubaciti u činiju sa suvim sastojcima. Bez previše mešanja sjedinite dve smese, tek toliko izmešajte da se brašno veže za vlažne sastojke. Dobije se penasto, vazdušasto testo.
  7. Smesu prebacite u kalup za pečenje hleba. Pecite prvih 20 minuta hleb na prvoj donjoj rešetki. Zatim ga brzo prebacite na srednju rešetku i pecite još 20-25 minuta ( ukupno vreme pečenja je 45 minuta).
  8. Nakon pečenja izvadite hleb iz kalupa i stavite ga na rešetku da se ohladi. Najbolje je da se ostavi narednih 1h da se lepo ohladi.

Čuvajte ga uvijenog samo u kuhinjsku krpu. Pojesti u naredna 3-4 dana.

Povezani recepti

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.