Moj ovseni keks

Ovseni keks do sada nisam pripremala. Ovsene pahuljice volim da dodam u kašu, sa njima da obogatim smoothie, ali za pripremu keksa ih nisam koristila. A onda me je nedavno prijateljica zamolila za recept za ovseni keks. Kako takav recept nisam imala, krenula je avantura osmišljavanja recepta.

Odmah sam odlučila da ovo bude ovseni keks bez brašna, tako da je uz ovsene pahuljice valjalo dodati orašaste plodove. Ovog puta je izbor pao na orahe jer sam njih imala ponajviše.

Cimet obavezni sastojak. Bez cimeta za mene nema ni keksa. Zatim malo ulja, ovog puta kokosovog ulja i za kraj tečni zaslađivač da sve poveže. Kada je zaslađivač u pitanju, odlučila sam se za malteks.

Ovseni keks zaslađen malteksom

Koristite li malteks u ishrani?

Malteks je makrobiotički proizvod koji se dobija se ekstrakcijom celog zrna ječmenog slada.

To je poseban tehnološki postupak kojim su maksimalno sačuvana hranljiva svojstva zrna ječma. Po teksturi podseća na gust med. Tamne je boje sa izraženim mirisom i ukusom.

Malteks je izuzetno hranljiv. Pored ugljenih hidrata (šećera) sadrži i belančevine.

Od mineral bogat je kalijumom, fosforom , natrijumom , magnezijumom, kalcijumom i gvožđem. Od vitamina sadrži vitamine kompleksa B, E ,i provitamin vitamina A. Odličan je kod ublažavanja tegoba hroničnog bronhitisa, kašlja i otežanog disanja jer olakšava iskašljavanje.

Odličan je upravo u izradi keksa jer proizvodima produžava trajnost i svežinu, pa se može reci da je prirodni konzervans.

Malteks uvek imam u kući, ne koristim ga previš, ali ga uvek rado dodam kao zaslađivač u izradi keksa. Obožavam njegovu aromu koja me podseća na karamel.

Ovseni keks recept

I tako od par sastojaka, polazeći od onoga čime sam trenutno raspolagala u kući,  nastao je  Moj ovseni keks. Ovo je definitivno jedna zdrava, posna, veganska, varijanta domaćeg ovsenog keksa: bez brašna, jaja, rafinisanog šećera. Od svega 7 sastojaka.

Potrebni sastojci – za 10 ovsenik keksića:

  • 100g ovsenih pahuljica
  • 100 g oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike ravne kokosovog ulja
  • 1/3 šolje malteksa
  • šaka suvog grožđa
  • jedna narendana kisela jabuka

Postupak pripreme:

  1. Orahe i ovsene pahuljice usitniti u posudi za suvu obradu blendera ili multipraktiku / seckalici.
  2. U smesu dodati kašičicu cimeta, suvo grožđe i narendanu jabuku.
  3. Zatim kokosovo ulje i malteks i zamesiti testo.
  4. Testo je vlažno i lepljivo pa ga vaditi kašikom i ređati u pleh obložen papirom za pečenje
  5. Prstima oblikovati keks . Peću u zagrajanoj rerni na 200C oko 15-20 minuta .

Umest oraha možete koristiti bademe ili lešnike. Umesto suvog grožđa: brusnicu , suvu šljivu, suvu kajsiju, a umesto malteksa neki drugi tečni zaslađivač, npr. med.

RECEPTI ZA KEKS:

Ukoliko volite miris cimeta, đumbira i muskatnog oraščića preporučujem vam da pogledate i isprobate i recept za Keksiće – ginger bread.

Ovi keksići zamirišu u mojoj kuhinji sa prvim, hladnim jesenjim danima

keksici ginger bread

Moj ovseni keks

Vreme pripreme ukupno : 30 minuta
Broj porcija: 10 keksa
Vreme pečenja : 15-20 minuta

Potrebni sastojci:

  • 100g ovsenih pahuljica
  • 100 g oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike ravne kokosovog ulja
  • 1/3 šolje malteksa
  • šaka suvog grožđa
  • jedna narendana kisela jabuka

Priprema:

  1. Orahe i ovsene pahuljice usitniti u posudi za suvu obradu blendera ili multipraktiku / seckalici
  2. U smesu dodati kašičicu cimeta, suvo grožđe i narendanu jabuku.
  3. Zatim kokosovo ulje, malteks i zamesiti testo.
  4. Testo je vlažno i lepljivo pa ga vaditi kašikom i ređati u pleh obložen papirom za pečenje
  5. Prstima oblikovati keks . Peću u zagrajanoj rerni na 200C oko 15-20 minuta .

Dodatne Informacije

Umest oraha možete koristiti bademe ili lešnike. Umesto suvog grožđa: brusnicu , suvu šljivu, suvu kajsiju. A umesto malteksa neki drugi tečni zaslađivač.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Moj ovseni keks"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom