Keksići – Gingerbread

Keksići gingerbread zamirišu u mojoj kuhinji sa prvim, hladnim jesenjim danima, širi se miris cimeta, đumbira, muskatnog oraščića…

Svi u kući volimo čaj, a oni uz čaj baš idu. Dovoljni su sami za sebe, a mogu se preliti čokoladom ili premazati sa jedne strane džemom ili nekim drugim slatkim namazom i spojiti.

Ipak, pred novogodišnje praznike posebna je čarolija u pripremi keksića, tada biramo modlice u obliku jelkice, zvezde, zvončića, …

Novogodišnji gingerbread keksići

Mi svo uveliko u novogodišnjem raspoloženju, okitili smo jelku, prozore ukrasili pahuljicama, a sneg koji provejava je bio povod da pišemo i deda Mrazu.

Deda Mraz kada dođe sa poklonima, koje mu drugo ostaviti posluženje, nego naše gingerbread keksiće. To je razlog više da ih uvek imamo u kući, pa mešam prste u testo, sa zadovoljstvom, svako malo.

Kada damo signal deci da bi deda Mraz mogao da navrati baš večeras, dečaci pune činiju keksićima, a za irvase se ostavlja šargarepa. To toliko očarava da se radujem da klinci u ovu bajku i dalje veruju.

Koje brašno koristiti u izradi gingerbread keksića?

U pripremi gingerbread keksića koristim različita integralna brašna. Speltino, speltino u kombinaciji sa ražanim brašnom, speltino i heljdino.

Za pripremu keksića možete da koristite sve vrste brašna od belog do integralnog. Ja sam uvek za to deo brašna bude od celog zrna žitarice jer je ono nutritivno bogatije

Takođe, zaslađivač koristite po sopstvenoj želji. Mera za zaslađivač u receptu je 100g. Tako na primer 100g kokosovog šećera zamenite samo sa 100g malteksa ili meda ili nekog drugog zaslađivača.

Kada god imam u kući koristim kokosov šećer u izradi keksića. Kokosov šećer keksićima daje posebnu boju i aromu. Izgledaju, od tamne boje brašna i karamel boje kokosovog šećera, kao da sadrže i kakao.

Danas sam spremala novu turu gingerbread keksićekombinujući speltino i heljdino brašno, a kao zaslađivač sam koristila malteks.

Keksići zaslađeni malteksom nisu previše slatki pa su definitivno moj izbor kada želim da ih jedem spojene slatkim namazom ( džemom od šljiva ili kajsija ili sirovim  čoko – lešnik namazom).

Ovi keksići su odlični kao zamena za sve industrijske kekse. Sadrže svega tri – četiri glavna sastojka, ne sadrže nikakve aditive i konzervanse, a i pored toga mogu da stoje duže odloženi u tegli ili hermetičkoj posudi.

PREPORUKA:

Preporučujem vam da pročitate i isprobate i recept za domaće kiflice sa sirom.

kiflice sa sirom

U nastavku, skroluj niže, sledi recept za mirisne novogodišnje keksiće gingerbread.

Drage moje, umešajte prste u testo i uživajte u čaroliji!

Keksići - ginger bread

Vreme pripreme: 20 min
Vreme pečenja: 12 minuta
Ukupno vreme pripreme: 45 minuta

Potrebni sastojci:

  • 400 g brašna
  • 200g putera
  • 100 g šećera ( ili drugog zaslađivača)
  • 1 jaje +1 žumance ( ukoliko koristite tečni zaslađivač , kao naprimer malteks ili med, jaja izostavitie iz recepta)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Začini – 1 kašičica cimeta, ½ kašičice đumbira u prahu, na vrh kašičice burbon vanila malo muskatnog oraščića .

Priprema:

  1. Opcija prva sa malteksom
  2. U Brašno umešati začine i prašak za pecivo
  3. Puter izrezati na listiće i prstima dobro sjediniti sa brašnom.
  4. Dodati malteks i zamesiti testo.
  5. Testo razvuči na papiru za pečenje. Rastanjiti ga na debljinu od 3 milimetra i modlicama vaditi oblike
  6. Keksiće prebaciti u pleh, takođe obložen papirom za pečenje. Peći 12-15 minuta na 200C.
  7. Opcija druga sa šećerom
  8. U Brašno umešat začine,prašak za pecivo i šećer
  9. Puter izrezati na listiće i prstima dobro sjediniti sa brašnom.
  10. Dodati jaja i zamesiti testo
  11. Testo razvuči na papiru za pečenje. Rastanjiti ga oklagijom na debljinu od 3 milimetra i modlicama vaditi oblike
  12. Keksiće prebaciti u pleh, takođe obložen papirom za pečenje. Peći 12-15 minuta na 200C.

Dodatne Informacije

Testo koje vam preostane nakon vađenja oblika ponovo zamesite, razvucite oklagijom i tako dok ga potpuno ne utrošite. Odnos speltinog i ražanog ili heljdinog brašna koje koristim je 1:1 ( 200 g speltinog i 200 g ražanog ili heljdinog). Date mere su za dva pleha keksića.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Keksići - Gingerbread"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom