Keksići – Gingerbread

Priprema 20 minuta
Vreme pečenja 12 minuta
2 pleha keksića komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Keksići gingerbread zamirišu u mojoj kuhinji sa prvim, hladnim jesenjim danima, širi se miris cimeta, đumbira, muskatnog oraščića…

Svi u kući volimo čaj, a oni uz čaj baš idu. Dovoljni su sami za sebe, a mogu se preliti čokoladom ili premazati sa jedne strane džemom ili nekim drugim slatkim namazom i spojiti.

Ipak, pred novogodišnje praznike posebna je čarolija u pripremi keksića, tada biramo modlice u obliku jelkice, zvezde, zvončića, …

Keksići - Gingerbread 1

Novogodišnji gingerbread keksići

Mi svo uveliko u novogodišnjem raspoloženju, okitili smo jelku, prozore ukrasili pahuljicama, a sneg koji provejava je bio povod da pišemo i deda Mrazu.

Deda Mraz kada dođe sa poklonima, koje mu drugo ostaviti posluženje, nego naše gingerbread keksiće. To je razlog više da ih uvek imamo u kući, pa mešam prste u testo, sa zadovoljstvom, svako malo.

Kada damo signal deci da bi deda Mraz mogao da navrati baš večeras, dečaci pune činiju keksićima, a za irvase se ostavlja šargarepa. To toliko očarava da se radujem da klinci u ovu bajku i dalje veruju.

Keksići - Gingerbread 2

Koje brašno koristiti u izradi gingerbread keksića?

U pripremi gingerbread keksića koristim različita integralna brašna. Speltino, speltino u kombinaciji sa ražanim brašnom, speltino i heljdino.

Za pripremu keksića možete da koristite sve vrste brašna od belog do integralnog. Ja sam uvek za to deo brašna bude od celog zrna žitarice jer je ono nutritivno bogatije

Takođe, zaslađivač koristite po sopstvenoj želji. Mera za zaslađivač u receptu je 100g. Tako na primer 100g kokosovog šećera zamenite samo sa 100g malteksa ili meda ili nekog drugog zaslađivača.

Kada god imam u kući koristim kokosov šećer u izradi keksića. Kokosov šećer keksićima daje posebnu boju i aromu. Izgledaju, od tamne boje brašna i karamel boje kokosovog šećera, kao da sadrže i kakao.

Danas sam spremala novu turu gingerbread keksićekombinujući speltino i heljdino brašno, a kao zaslađivač sam koristila malteks.

Keksići zaslađeni malteksom nisu previše slatki pa su definitivno moj izbor kada želim da ih jedem spojene slatkim namazom ( džemom od šljiva ili kajsija ili sirovim  čoko – lešnik namazom).

Ovi keksići su odlični kao zamena za sve industrijske kekse. Sadrže svega tri – četiri glavna sastojka, ne sadrže nikakve aditive i konzervanse, a i pored toga mogu da stoje duže odloženi u tegli ili hermetičkoj posudi.

Keksići - Gingerbread 3

U nastavku, skroluj niže, sledi recept za mirisne novogodišnje keksiće gingerbread.

Drage moje, umešajte prste u testo i uživajte u čaroliji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 400 g brašna
  • 200g putera 200g putera
  • 80 g  meda, ili drugog tečnog zaslađivača 1 jaje
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Začini – 1 kašičica cimeta, ½ kašičice đumbira u prahu, na vrh kašičice burbon vanila, malo muskatnog oraščića .

Priprema

  1. U Brašno umešati začine i prašak za pecivo.
  2. Puter izrezati na listiće i prstima dobro sjediniti sa brašnom.
  3. Dodati malteks i zamesiti testo. Testo razvuči na papiru za pečenje. Rastanjiti ga na debljinu od 3 milimetra i modlicama vaditi oblike.
  4. Keksiće prebaciti u pleh, takođe obložen papirom za pečenje. Peći 12-15 minuta na 200C.

Testo koje vam preostane nakon vađenja oblika ponovo zamesite, razvucite oklagijom i tako dok ga potpuno ne utrošite. Odnos speltinog i ražanog  ili heljdinog brašna koje koristim je  1:1 ( 200 g speltinog i 200 g ražanog ili heljdinog). Ukoliko koristite šeće npr. kokosov, u testo dodajte i jedo jaje.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski braunis sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

Letnji Čiz kejk - cheese cake

Letnji čiz kejk

Letnji čiz kejk je zdravija, laganija varijant svima omiljenog cheese cake. Bez slatke pavlake.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.