Hladno ceđena vs nerafinisana hladno ceđena ulja?

Možda ni vama nije ni na kraj pameti, da razmišljate o ovome,  dok u radnji birate koje ulje da kupite? Kao što to nije bilo ni meni do skora. Zapravo, nisam ni bila svesna da razlika uopšte postoji. Prelaskom na zdraviji režim ishrane, izbor salatnog ulja ali i ulja za dinstanje i pečenjeje dobio na značaju. I kada sam kupovala ulja, preorjentisala sam se na nerafinisana hladno ceđena.

 

Zašto ne kupujem rafinisana ulja?

O samom procesu rafinacije nisam ni znala puno. Tek toliko da se radi o industrijskoj, komercijalnoj proizvodnji ulja, čiji je cilj da se kroz razne procese prerade i prečišćavanja ( upotrebom i hemijskih supstanci i zagrevanjem na visokim temperaturama) iz zrna dobije maksimalna količina ulja. Ono što sam negde pretpostavljala, je da rafinisana ulja sadrže i veštačke, sintetičke antioksidanse (aditive) kojim je osnovni cilj da produže rok trajanja proizvoda. Ova ulja su nakon obrade uglavnom bez specifičnog ukusa, mirisa i svetla. A kroz proces rafinacije gube značajno i u sadržaju hranljivih materija.

Medutim, u savremenom društu, sa dobijanjem na značaju zdravije ishrane, rafinisana ulja se mogu staviti u isti koš sa belim brašnom i belim šećerom. Otuda ne čudi trend okretanju malim proizvođačima, koji proizvode hladno ceđena/presovana ulja. U njima je sačuvan maksimum hranljivih materija i zdravih supstanci, iz semena od kojeg je ulje i nastalo.

 

Šta je uopšte proces nerafinacije?

Hoćete li se iznenaditi ako vam kažem da „ nerafinisano“ kao proces proizvodnje i ne postoji? Nerafinisano je samo negacija rafinisanom.

Ovo sam zapravo saznala nedavno na jednom sajmu, gde sam imala priliku  da popričam upravo sa jednim od malih proizvođača hladno ceđenih ulja. Ali šta sam još saznala? Saznala sam još nešto, što vodi ka dilemi iz naslova teksta.

 

Nerafinisana hladno ceđena ulja vs hladno ceđena ulja

Za sva hladno ceđena/ presovana ulja može se reci da su nerafinisana. I sve bi to bilo u redu da pravilnik zemlje u kojoj živimo (www.tehnologijahrane.com/pravilnik) tu reč ne upotrebljava i za naziv ulja koja se mogu proizvoditi i stavljati u promet.

Na moje pitanje: ”Šta to znači“? Odgovor je, da takva nerafinisana hladno ceđena ulja sadrže primese i nekog drugog hladno ceđenog ulja. Npr. Bundevino nerafinisano hladno ceđeno ulje, sadrži hladno ceđeno ulje bundeve i recimo jeftinije hladno ceđeno ulje suncokreta. I ako se deklariše kao nerafinisano hladno ceđeno ulje bundeve. A zašto primese drugog ulja ( kog i u kojim količinama) ne pišu na dekleraciji? Pa zato što to zakon proizvođače na to ne obavezuje.

Ono što je evidentno kod ove dve vrste ulja ( pod uslovom da proizvođač proizvodi obe vrste i ističe razliku kroz naziv) jeste razlika u ceni. Skuplje pomenuto hladno ceđeno ulje bundeve i to za nekih 30% od nerafinisanog hladno ceđenog ulja bundeve.

Imate li i vi sada dilemu koja me je podstakla da se pozabavim ovom temom?

Rešenja naravno ima! Birati one proizvođače koji jasno navode da su njihova ulja od 100% sirovine. Laneno ulje 100%, hladno ceđeno i nema dileme.

 

Koja ulja su pogodna da ih koristite za pečenje i dinstanje, a koja kao dresing za salatu?

Za dinstanje i pečenje: maslinovo, slačicino, od uljane repice, susamovo, lešnikovo, bademovo, kokosovo, kukuruzno, palmino, kikiriki ulje, kao i od semenki grožđa. Od navedenih, neka imaju višu a neka nižu tačku dimljenja. Ali su sva  pogodna da ih izlažete umereno visokim temperaturama, od oko 200C.

Za dresinge: maslinovo, suncokretovo, laneno, bundevino, orahovo, susamovo, lešnikovo, bademovo, …

Kvalitet koji nema alternativu

Kada je u pitanju izbor hladno cedjenih ulja na našem tržištu, moja odluka je da svoje poverenje i novac poverim onim proizvođačima kod kojih KVALITET nema alternativu. A takva su upravo  Ecovital hladno ceđena ulja. Hladno presovana, 100% od jedne sirovine.

Za Ecovitalov asortiman hladno cedjenih ulja posetite njihovu on line prodavnicu  www.ecovital.rs/proizvodi . Dobra vest je da su trenutno sva ulja na POPUSTU od 15% za online porudžbine, do 10 juna.  Toplo preporučujem da ih probate i iskoristite popust. A zašto ne sad, odmah?!

 

No Replies to "Hladno ceđena vs nerafinisana hladno ceđena ulja?"

    Leave a reply

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom