Pretraga

Hladno ceđeno vs. nerafinisano hladno ceđeno ulje?

Facebook
Pinterest
WhatsApp

Hladno ceđeno ulje ili nerafinisano hladno ceđeno ulje? Koje izabrati?

Možda ni vama nije ni na kraj pameti da razmišljate o ovome,  dok u radnji birate koje ulje da kupite? Nije bilo ni meni, sve do skora. Zapravo, nisam ni bila svesna da razlika uopšte postoji.

Prelaskom na zdraviji režim ishrane izbor salatnog ulja ali i ulja za dinstanje i pečenjeje dobio na značaju i kada sam kupovala ulja, preorjentisala sam se na nerafinisana hladno ceđena.

Zašto ne kupujem rafinisana ulja?

O samom procesu rafinacije nisam ni znala puno. Tek toliko da se radi o industrijskoj, komercijalnoj proizvodnji ulja, čiji je cilj da se kroz razne procese prerade i prečišćavanja (upotrebom hemijskih supstanci i zagrevanjem na visokim temperaturama) iz zrna dobije maksimalna količina ulja.

Ono što sam negde pretpostavljala je da rafinisana ulja sadrže i veštačke, sintetičke antioksidanse (aditive) kojim je osnovni cilj da produže rok trajanja proizvoda.

Ova ulja su nakon obrade uglavnom bez specifičnog ukusa, mirisa i izrazito svetla. A kroz proces rafinacije gube značajno i u sadržaju hranljivih materija.

Medutim, u savremenom društu, sa dobijanjem na značaju zdravije ishrane, rafinisana ulja se mogu staviti u isti koš sa belim brašnom i belim šećerom. Otuda ne čudi trend okretanju malim proizvođačima, koji proizvode hladno ceđeno ulje/presovano ulje.

U hladno ceđenim uljima je sačuvan maksimum hranljivih materija i zdravih supstanci iz semena od kojeg je ulje i nastalo.

Šta je uopšte proces nerafinacije?

Hoćete li se iznenaditi ako vam kažem da „ nerafinisano“ kao proces proizvodnje i ne postoji? Nerafinisano je samo negacija rafinisanom.

Ovo sam zapravo saznala nedavno na jednom sajmu, gde sam imala priliku  da popričam upravo sa jednim od malih proizvođača hladno ceđenih ulja.

Ali šta sam još saznala? Saznala sam još nešto, što vodi ka dilemi iz naslova teksta.

Nerafinisano hladno ceđeno ulje vs. hladno ceđeno ulje

Za sva hladno ceđena/ presovana ulja može se reci da su nerafinisana i sve bi to bilo u redu da pravilnik zemlje u kojoj živimo (www.tehnologijahrane.com/pravilnik) tu reč ne upotrebljava i za naziv ulja koja se mogu proizvoditi i stavljati u promet.

Na moje pitanje: ”Šta to znači“? Odgovor je, da takva nerafinisana hladno ceđena ulja koja su u prometu, sadrže primese i nekog drugog hladno ceđenog ulja.

Npr. Bundevino nerafinisano hladno ceđeno ulje, sadrži hladno ceđeno ulje bundeve i recimo jeftinije hladno ceđeno ulje suncokreta iako se deklariše kao nerafinisano hladno ceđeno ulje bundeve.

A zašto primese drugog ulja (kog i u kojim količinama) ne pišu na dekleraciji? Pa zato što zakon proizvođače na to ne obavezuje.

Ono što je evidentno kod ove dve vrste ulja (pod uslovom da proizvođač proizvodi obe vrste i ističe razliku kroz naziv) jeste razlika u ceni. Skuplje pomenuto hladno ceđeno ulje bundeve i to za nekih 30% od nerafinisanog hladno ceđenog ulja bundeve.

Imate li i vi sada dilemu koja me je podstakla da se pozabavim ovom temom?

Rešenja naravno ima! Birati one proizvođače koji jasno navode da su njihova ulja od 100% sirovine. Laneno ulje 100%, hladno ceđeno i nema dileme.

Koja ulja su pogodna za pečenje i dinstanje, a koja kao dresing za salatu?

Dinstanje i pečenje

Za dinstanje i pečenje su pogodna sledeća hladno ceđena ulja:

 • maslinovo,
 • slačicino,
 • uljane repice,
 • susamovo,
 • lešnikovo,
 • bademovo,
 • kokosovo,
 • kukuruzno,
 • palmino,
 • kikiriki ulje,
 • od semenki grožđa.

Od navedenih, neka imaju višu a neka nižu tačku dimljenja. Ali su sva  pogodna da ih izlažete umereno visokim temperaturama od oko 200C.

Pogodno Hladno ceđeno ulje za salatu

Za salate su pogodna gotovo sva hladno ceđena ulja: maslinovo, suncokretovo, laneno, bundevino, orahovo, susamovo, lešnikovo, bademovo, …

hladno ceđeno ulje

 Kvalitet koji nema alternativu

Kada je u pitanju izbor hladno cedjenih ulja na našem tržištu, moja odluka je da svoje poverenje i novac poverim onim proizvođačima kod kojih kvalitet nema alternativu. Provereno znam da su takva  Ecovital hladno ceđena ulja, hladno ceđena/presovana, 100% od jedne sirovine.

Ps. Za asortiman Ecovital hladno cedjenih ulja možete posetiti njihovu online prodavnicu  www.ecovital.rs/proizvodi .  

Toplo preporučujem da ih probate, poručite online i stižu bezbedno upakovani na željenu adresu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani recepti

kokosov orah

Kokosov orah

Kokosov orah je plod kokosove palme koja raste u tropskim krajevima, pogotovo na obalama Tihog i Indijskog okeana. Ali je poznat i koristi se svuda

nar

Nar ili šipak

Nar je mediteranska biljka čija je sezona od kraja septembra pa do kraja februara. U ovom periodu, najlepši nar sa mediterana može naći i u