Ovsena kaša sa sezonskim voćem

Ovsena kaša se veoma jednostavno priprema, tako da je zdrav i zasitan doručak spreman za ne više od 5 minuta.   Za njenu pripremu potrebne su vam ovsene pahuljice, voda ili mleko i sezonsko voće. Sve dodatno kao orašasti plodovi može i ne mora. 

Nutritivno bogatstvo ovsenih pahuljica

Ovsene pahuljice su značajan izvor dijetnih vlakana rastvorljivih i nerastvorljivih u vodi.

Kako se vlakna rastvorljiva u vodi vare, dovode do formiranja gela koji povećava  volumen želudačnog sadržaja. Tako se usporava pražnjenje želuca, pa ćete se duže osećati siti. Otuda je ovas dobro koristiti ako želite da regulišete telesnu težinu.

Pored ove prednosti,  ovas je i nutritivno bogata namirnica. Jedna od komponenti koju sadrži jesu beta glukani ( jedna vrsta topivih vlakana ili sluzi) koji snižavaju holesterol. Beta glukan takođe povoljno utiče na snižavanje šećera u krvi.

Ovas obiluje mineralima: magnezijum, kalijum, mangan, jod, fosfor, hlor, bakar, cink, niacin. Sto se tice vitamina, sadrži  vitamine B grupe i vitamin E. Ovas sadrzi i veoma bitnu folnu kiselinu koja ucestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Ovsena kaša recept

Za pripremu ovsene kaše potrebno je:

  • 3 kašika ovsenih pahuljica
  • 50 ml vruće vode ili mleka
  •  kašičica meda
  • ½  kašičice cejlonskog cimeta
  • Sezonsko voće po izboru
  • Opciono: 1 kašika sirove granole

Priprema:

  1. Ovsene pahuljice preliti sa 50ml vruće vode ( ili biljnog mleka) dobro izmešati i ostaviti 3  minuta da omekšaju.
  2. Dodati kašičicu meda, cimet i sezonsko voće po izboru. Poželji i orašaste plodove i doručaak je spreman.

Ako rano krećete na posao  ili ste od onih koji ujutru nikako ne stižu  da doručkuju kući, ili prosto doručkujete malo kasnije, možete pripremiti sve u tegli i poneti sa sobom.

Takođe ovsenu kašu  možete pripremiti u tegli i veče pre, odložiti u frižider i ujutru samo poneti sa sobom.

SAZNAJ VIŠE:

Pogledaj još predloga za pripremu kaša na bazi ovsa.

kaša ovas čija seme

Ovsena kaša sa sezonskim voćem

Vreme pripreme: 5 min
Vreme kuvanja: -
Porcija: 1

Sastojci

  • 6 kašika ovsenih pahuljica
  • 2 kašike ( prethodno namočenih tokom noći i ispranih) lešnika, oraha, seme golice i suncokreta
  • 1 kašičica meda
  • ½ kašičice cejlonskog cimeta

Proprema

  1. Ovsene pahuljice preliti sa 100ml vrele vode ( ili biljnim mlekom) dobro izmešati i ostaviti 3 minuta da omekšaju
  2. Dodati orašaste plodove i semenke, med, cimet i sezonsko voće po izboru

Dodatne Informacije

Takođe ovsenu kašu možete pripremiti u tegli i veče pre, odložiti u frižider i ujutru samo poneti sa sobom.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Ovsena kaša sa sezonskim voćem"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom