Ovsena kaša sa sezonskim voćem

Priprema 5 minuta
Vreme pečenja 3 minuta
1 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Ovsena kaša se veoma jednostavno priprema, tako da je zasitanmi hranljiv doručak spreman za ne više od 5 minuta.  Za njenu pripremu potrebne su vam ovsene pahuljice, voda ili mleko i sezonsko voće. Sve dodatno, kao orašasti plodovi, puteri od orašastih plodova, semenke, moge i ne moraju. 

5 glavnih razloga da češće jedete ovsenu kašu

  1. Pomoć u regulisanju telesne težine. Ovsene pahuljice su značajan izvor dijetnih vlakana rastvorljivih i nerastvorljivih u vodi. Kako se vlakna rastvorljiva u vodi vare, dovode do formiranja gela koji povećava  volumen želudačnog sadržaja. Tako se usporava pražnjenje želuca, pa ćete se duže osećati siti. Otuda je ovas dobro koristiti ako želite da regulišete telesnu težinu.
  2. Snižava holesterol. Ovas je i nutritivno bogata namirnica. Jedna od komponenti koju sadrži jesu beta glukani (jedna vrsta topivih vlakana ili sluzi) koji snižavaju holesterol.
  3. Beta glukan takođe povoljno utiče na snižavanje šećera u krvi.
  4. Nutritivno bogate. Ovas i ovsena kaša obiluju mineralima: magnezijum, kalijum, mangan, jod, fosfor, hlor, bakar, cink, niacin. Sto se tice vitamina, sadrži  vitamine B grupe i vitamin E.
  5. Jačanje imuniteta. Ovas, time i ovsena kaša, sadrže i veoma bitnu folnu kiselinu koja ucestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Ovsena kaša recept

Za pripremu ovsene kaše potrebno je:

  • 4 kašike ovsenih pahuljica
  • 200 ml biljnog mleka ili vode
  • 1 kašika kokosovog proteina
  • Sezonsko voće po izboru (npr.jabuka)
  • kašičica meda
  • ½  kašičice cejlonskog cimeta
  • Opciono: 1 kašika sirove granole

Priprema:

  1. Ovsene pahuljice izmešati sa biljnim mlekom i kratko prokuvati.
  2. Dodati u kašilu kokosov protein i sve izmeštati.
  3. Naseckati voće po želji, preliti ga sa kašičivom meda, posuti cimetom
  4. Ako rano krećete na posao  ili ste od onih koji ujutru nikako ne stižu  da doručkuju kući, ili prosto doručkujete malo kasnije, možete pripremiti sve u tegli i poneti sa sobom.

Takođe ovsenu kašu  možete pripremiti u tegli i veče pre, bez kuvanja pahuljica, odložiti u frižider i ujutru samo poneti sa sobom.

SAZNAJ VIŠE

Pogledaj još predloga za pripremu kaše na bazi ovsa.

kaša ovas čija seme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 4 kašike ovsenih pahuljica
  • 200 ml biljnog mleka ili vode
  • 1 kašika kokosovog proteina
  • Sezonsko voće po izboru (npr.jabuka)
  • kašičica meda
  • ½ kašičice cejlonskog cimeta
  • 1 kašika sirove granole (opciono)

Priprema

  1. Ovsene pahuljice izmešati sa biljnim mlekom ili vodom i kratko prokuvati.
  2. Dodati u  kašu kokosovog proteina i sve izmeštati.
  3. Naseckati voće po želji, preliti ga sa kašičivom meda, posuti cimetom.

Ako rano krećete na posao ili ste od onih koji ujutru nikako ne stižu da doručkuju kući, možete pripremiti ovsenu kašu u tegli i poneti sa sobom.

Povezani recepti

Mafini od ovsenog brašna

Mafini od ovsenog brašna sa borovnicama, sladak, a zdrav doručak, za početak nove radne nedelje. Može i užina, ko već kako voli.

Proso kačamak

Proso kačamak za doručak ili večeru. Lako se priprema, veoma je ukusan i lako se vari.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.