Proso kačamak

Proso kačamak za doručak. Lako se priprema, veoma je ukusan i lako se vari.

½ šolje prosa sam potopila sinoć, jutros sam ga isprala i stavila da se kuva u vodi. Odnos prosa i vode 1:3 ( na pola šolje prosa, polja ipo vode).

Kuva se na srednjoj temperaturi dok voda ne ukuva (oko 10 minuta) . Pred kraj posoliti i dodati komadić putera, a zatim u kuvan, vruć proso izmrviti komad feta sira ( ili drugog sira po izboru) i izmešati sa prosom.

Ovo je taman porcija doručka za mene, a može i večere, što da ne! 

Proso kačamak

Ko voli ukus klasičnog starinskog belog kačamaka ili palete, svideće mu se i proso kačamak.

Zašto je vredno da uključite proso u ishranu?

Proso potiče iz severne Indije, a danas se koristi u celom svetu. U pitanju je dijetalna žitarica, lako se vari i ima nizak glikemijski indeks.

U ishrani se koristi ošušteno zrno prosa jer mu ljuska nije svarljiva zbog velike količine celuloze. Kao i kod ostalih integralnih žitarica hranljiva, biološka vrednost prosa je izuzetno velika.

Proso sadrži: 73% ugljenih hidrata, 10% belančevina, 3% masti, 2,5% minerala. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora i magnezijuma a sadrži i gvožđe.

U 100g prosa ima oko 327 kalorija.

Lekovita svojstva proso kačamaka

Povoljno deluje kod kardiovaskularnih oboljenja, bolesti organa za varenje, grčeva u stomaku, dijareje i bolesti bubrega jer pročišćava creva. Čisti kožu i utiče na lepši ten, jača kosu i nokte…

Proso kačamak recept

Vreme pripreme ukupno:: 15 minuta
Vreme kuvanja : 10 minuta
Porcija : 1

Potrebni sastojci:

  • 1/2 šolje prosa ( 75 grama)
  • Kocka putera
  • Komad feta sira ili drugog sira
  • so po ukusu

Postupak pripreme:

  1. ½ šolje prosa potopiti veče pre. Ujutru ga isprati i staviti da se kuva u vodi. Odnos prosa i vode 1:3 ( na pola šolje prosa, polja ipo vode). Kuva se na srednjoj temperaturi dok voda ne ukuva (oko 10 minuta)
  2. Pred kraj posoliti i dodati komadić putera, a zatim u kuvan, vruć proso izmrviti komad feta sira ( ili drugog sira po izboru) i izmešati sa prosom.

Dodatne informacije:

u 100 grama prosa ima 327 kalorija. Služiti topao proso kačamak.

Nema komentara na "Proso kačamak"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom