Proso kačamak

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 10 minuta
1 porcija komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Proso kačamak za doručak. Lako se priprema, veoma je ukusan i lako se vari.

½ šolje prosa sam potopila sinoć, jutros sam ga isprala i stavila da se kuva u vodi. Odnos prosa i vode 1:3 ( na pola šolje prosa, polja ipo vode).

Kuva se na srednjoj temperaturi dok voda ne ukuva (oko 10 minuta) . Pred kraj posoliti i dodati komadić putera, a zatim u kuvan, vruć proso izmrviti komad feta sira ( ili drugog sira po izboru) i izmešati sa prosom.

Ovo je taman porcija doručka za mene, a može i večere, što da ne! 

Proso kačamak

Ko voli ukus klasičnog starinskog belog kačamaka ili palete, svideće mu se i proso kačamak.

Zašto je vredno da uključite proso u ishranu?

Proso potiče iz severne Indije, a danas se koristi u celom svetu. U pitanju je dijetalna žitarica, lako se vari i ima nizak glikemijski indeks.

U ishrani se koristi ošušteno zrno prosa jer mu ljuska nije svarljiva zbog velike količine celuloze. Kao i kod ostalih integralnih žitarica hranljiva, biološka vrednost prosa je izuzetno velika.

Proso sadrži: 73% ugljenih hidrata, 10% belančevina, 3% masti, 2,5% minerala. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora i magnezijuma a sadrži i gvožđe.

U 100g prosa ima oko 327 kalorija.

Lekovita svojstva proso kačamaka

Povoljno deluje kod kardiovaskularnih oboljenja, bolesti organa za varenje, grčeva u stomaku, dijareje i bolesti bubrega jer pročišćava creva. Čisti kožu i utiče na lepši ten, jača kosu i nokte…

One Response

  1. Meni je ovo super obrok i zaista dugo vec osecam povoljno dejstvo na organizam.Da sve bude jos savrsenije kuvam proso sa preciscenom nobel vodom sto mi dodatno ubrzava metabolizam.A proso je otkrovenje za mene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 1/2 šolje prosa
  • 1 + 1/2 šolje vode
  • 1 kašičica putera
  • komad sira
  • so po ukusu

Priprema

  1. ½ šolje prosa potopiti veče pre, ujutru ga isprati i kuvati u čistoj vodi. Odnos prosa i vode 1:3 (na pola šolje prosa, šolja ipo vode). Kuva se na srednjoj temperaturi dok voda ne ukuva (oko 10 minuta).
  2. Pred kraj posoliti i dodati komadić putera, a zatim u kuvan, vruć proso izmrviti komad feta sira ( ili drugog sira po izboru) i izmešati sa prosom.

Povezani recepti

Mafini od ovsenog brašna

Mafini od ovsenog brašna sa borovnicama, sladak, a zdrav doručak, za početak nove radne nedelje. Može i užina, ko već kako voli.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.