Pretraga

Sirova granola

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 0 minuta
15 porcija komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Razmišljala sam dugo kako da ovu kombinaciju celog zrna orašastih plodova, semenki i suvog voća da nazovem. Sastav i način na koji je konzumiram me je asocirao na granolu, ali kako ništa nije pečeno, već je u sirovom stanju, otuda i naziv sirova granola.

Sa hladnijim danima organizam prosto traži kaloričniju, masniju hranu, pa tako je i moja potreba za orašastim plodovima povećana.

Sirova granola

Kažu da je potrebno svakodnevno pojesti onoliko orašastih plodova i semenki koliko može da stane u jednu šaku. Kod mene leti to nije slučaj, prosto moj organizam nema potrebu za tim. Ali sa dolaskom jeseni i hladnijih dana, potreba za dobrim masnoćama raste i ovo je jedan od načina da je zadovoljim.

Zamislite da svako veče punite tu šaku, zavirujući u 9 različitih teglica. Pa može i tako. Ali iz  potrebe da sve pojednostavim i uprostim,  nastala je tegla sirove granole.

Tu su srazličiti orašasti plodovi, semenke i nešto suvog voća izmešani u jednakoj srazmeri. Kada rešite da vam to bude doručak ili dodatak doručku, veče pre izdvojite u činiju 3-4 kašike sirove granole i sve zajedno namočite u hladnu vodu da odstoji tokom noći. Ujutru isperete, procedite i spremna je za konzumiranje.

Zašto namakanje, pitate se?

Razloga za namakanje sirove granole ima više.

 • Orašasti plodovi i semenke, kao i žitarice i mahunarke, su inhibitori enzima kao što je fitinska kiselina, koji vrše pritisak na organe za varenje. Upravo namakanjem se ista aktivira i potpomaže njeno ispiranje.
 • Takođe, namakanjem se aktivira proces klijanja koji oslobađa dobre enzime i povećava nivo hranljivih materija u zrnu.
 • Nakon namakanja orašasti plodovi i semenke omekšaju pa se lakše žvaću. Toliko sam puta čula da ljudi kažu kako mi je teško da izgričkaju bademe, lešnike, pogotovo oni koji imaju problema sa zubima. Ovo je način da se žvakanje olakša.

Šta je fitinska kiselina?

Evo ukratko i o tome šta je fitinska kiselina.

Fitinska kiselina (fitin) se nalazi kako u orašastim plodovima i semenkama, tako i u mahunarkama i žitaricama. Sadrži fosfor u obliku koji nije iskoristiv za ljude i koji blokira apsorpciju minerala.

Netretirana fitinska kiselina u digestivnom  traktu ne samo što onemogućava apsorpciju minerala (magnezijuma, kalcijuma, cinka i gvožđa, čineći ih neiskoristivim nego i onesposobljava probavne enzime, što može da uzrokuje smetnje kao, kao što su nadutost, stomačni bolovi, gasovi i zatvor.

Sadržaj fitinske kiseline moguće je smanjiti pravilnom pripremom namirnica. To se postiže uprvo njihovim potapanjem u vodu, a onda i kuvanjem, pečenjem, sušenjem, fermentacijom i klijanjem.

Sirova granola 1

Sirova granola recept

U tegli sirove granole Ima 9 namirnica i to:

 1. Badem
 2. Lešnik
 3. Orah
 4. Golica – Seme bundeve
 5. Seme suncokreta
 6. Seme lana
 7. Godži bobice
 8. Suvo grožđe
 9. Brusnice

U tih 9 mamirnica puno hranjivih materija, dobrih masnoća, proteina, minerala, vlakana,  neophodnih za naše sveukupno zdravlje.

O svakoj se ponaosob može dosta opširno pisati, ali to možda neki naredni put, sada ću vam samo ukratko navesti sastav hranljivih materija, za svaku od namirnica iz sastava sirove granole.

Badem

Badem u 100g ploda sadrži: 42g masti, 21g proteina, 22g ugljenih hidrata ( od čega 12 g vlakana). Značajan je izvor vitamina i minerala. Bogat je kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, manganom, cinkom i gvožđem. Vitaminima A, E i vitaminom B6.

Lešnik

Lešnik u 100 g ploda sadrži: oko 60g masti, 17g ugljenih hidrata ( od toga vlakana 11g), 15g proteina. Minerale: kalijum, kalcijum, magnezijum,forfor, mangan. Lešnici su bogati vitaminima A, B i E i folnom kiselinom. Sadrže i 6,3 mg vitamina C.

Orah

Orah u 100g oraha sadrži: Masti 65g , 15 gproteina, 14g ugljenih hidrata ( od toga 7g vlakana). Bogat je omega 3 masnim kiselinama dobrim za zdravlje srca. Od Minerala ima: Kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, mangan. Vitamine B grupe ( B1, B2, B6) i folnu kiselinu. Kao i vitamin E.

Golica

Golica predstavlja značajan izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina . Vitamin B i vitamina K takođe predstavljaju bogatstvo iz bundevinog semena. Obiluje mineralima: cinkom, manganom , magnezijumom i gvožđem.

Seme suncokreta

Deme suncokreta u 100g sadrži: 49g masti, 30g proteina, 11g ugljenih hidrata ( od toga vlakna 6g). Sunokret obiluje vitaminom E, zatim vitaminima B1 ( tiamin), B6 i B3. Značajan je izvor bakra, mangana, selena i fosfora, magnezijuma, kalcijuma i gvožđa. 

Laneno seme

laneno seme u 100g semena sadrži 42g masti, 29g ugljenih hidrata (od čega 27g vlakana),18g proteina. Lan je jedan od najboljih biljnih izvora mega 3 masnih kiselina. Od minerala sadrži: mangan, kalijum, Kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe i selen.

Od vitamina je bogato vitaminom E i vitaminima B kompleksa. Lan spada u hranu bogatu fitoestogenima pa održava ravnotežu ženskih hormona. Otuda je posebno značajan kod zdravih žena za ublažavanja simptoma u menopauzi.

Godži bobice

Godži bobice se nalaze se na samom vrhu među biljkama po količini antioksidanasa koji se bore protiv slobodnih radikala. Plodovi u sebi sadrže 18 aminokiselina, 7 vitamina i 21 mineral.

Suvo grožđe

Suvo grožđe u 100g sadrži 79 g ugljenih hidrata ( od toga 59g šećera), 3g proteina, 0,5g masti .Bogato je mineralima:natrijumom, kalijumom, fosforom, gvožđem, kalcijumom Od vitamina bogato je vitaminom C i E, kao i grupom vitamina B kompleksa ( B1, B2, B6).Šećeri koji se nalaze u grožđu direktno se razlažu u organizmu i pretvaraju u energiju .

Sušene brusnice

Sušene brusnice su izvor mnogih hranljivih, lekovitih i zaštitnih sastojaka. Sadrže visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karoten), B vitamina (B1, B2, B3), zatim minerala: kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, i vlakana.

Odlična u lečenju urinarnih problema izazvanih bakterijskim infekcijama.

Kako servirati sirovu granolu?

 1. U činiju sirove granole obično dodam jednu jabuku nasečenu na kockice, preko jabuke 1 kašičicu meda, pola kašičice cimeta i spreman doručak.
 2. Umesto jabuke možete dodati dva kivija i dobićete savršen slatko kiselkast ukus.
 3. Odlična je i sa narom, a kako je sada sezona nara ne propustite i ovu kombinaciju da isprobate.
 4. Četvrta kombinacija je kašikom proklijale heljd, jednom kruškom, kašičicom meda i cimeta.
 5. Ili možda uz tri kašike ovsenih pahuljica (prethodno namočenih 5-10 minuta u malo tople vode), kašikom meda i nekom voćkom po izboru.
Sirova granola 2

Preporuka je da sve lagano i detaljno žvaćete, kako bi na najbolji način iskoristili sve hranljive materije.

Teglicu sirove granole čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

 • Badem
 • Lešnik
 • Orah
 • Golica – Seme bundeve
 • Seme suncokreta
 • Seme lana
 • Godži bobice
 • Suvo grožđe
 • Brusnice

Po 100g od svake namirnice. Predlažem da umesto kandirane brusnice koja ima dosta šećera,  birate suvu brusnicu koja je zaslađena sokom od jabuke.

Priprema

 1. Sve sastojke pomešati i odložiti u teglu.

SERVIRANJE:

 1. Veče pre, izdvojiti 3-5 kašika sirove granole i sve sastojke namočiti zajedno, čistom , hladnom vodom i ostaviti da odstoji tokom noći.
 2. Ujutru isprati, procediti i osnova je spremna.
 3. Naseckati jednu jabuku na kockice, kašičicu meda ili drugog zaslađivača i pola kašičice cimeta.

Teglu sa sirovom granolom čuvajte zatvorenu, na tamnom i hladnom mestu.

Povezani recepti

Mafini od ovsenog brašna

Mafini od ovsenog brašna sa borovnicama, sladak, a zdrav doručak, za početak nove radne nedelje. Može i užina, ko već kako voli.

Proso kačamak

Proso kačamak za doručak ili večeru. Lako se priprema, veoma je ukusan i lako se vari.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.