Sutlijaš od integralnog pirinča

Sutljijaš je za mene užina koja me vraća u osnovnu školu. Na samu pomisao na sutlijaš, ređaju se slike školske trepezarije, metalnih šolja i pomešan miris slatkog, toplog mleka i pirinča.

Činimi se, da je sutlijaš i medju prvim jelima koje sam sama naučila da kuvam. Činjenica da za njegovu pripremu treba svega tri sastojka je ohrabrivala. Ali da je bilo tako lako, pa i nije. Koliko mi je samo puta pokipelo mleko a pirinač se zalepio za dno šerpe i zagoreo. Sutlijaš bio previše gust ili pak redak. Samo ću da vam kažem, da je praksa ključna za savršen sutlijaš. Vremenom sam naučila koja je vrsta pirinča najbolja za sutlijaš, u kojoj šerpi da ga pripremam, koliko dugo da ga kuvam, koliko da odstoji pre serviranja.

A onda,bez valjanog razloga, ovu poslasticu sam potpuno zapostavila i dugo sutlijaš nisam pripremala. Pripremala sam jela od pirinač, u slanim varijantama, ali u ovoj slatkoj sa mlekom, nikako. Čak ni deci nisam spremala.

 

Sutlijaš ponovo na meniju

Nedavno sam rešila da vratim sutlijaš na meni i konačno da ga serviram deci. Naime na to me je navelo tokom kupovine, pakovanje pirinča, koje je bilo sa oznakom “pirinač za sutlijaš”. Moji dečaci su jeli sutlijaš u vrtiću tako da im nije bio potpuno nepoznat a i vole da jedu pirinač. Ipak, ja sam bila rešena da im ponudim zdraviju varijantu sutlijaša koju do sada nisu jeli. A to je sutlijaš integralnim pirinčem na domaćem bademovom mleku, zaslađen medom i posut cimetom.

I ovog puta sam se držala uigranog scenarija kada je priprema pirinača u pitanju, i nije bilo greške. Pravila za uspeh su sledeca:

 • Birati pirinač kratkog zrna za sutlijaš. Sada postoje i pakovanja pirinča na kojima je naglašeno da su namenski za sutlijaš;
 • Uvek namočiti pirinač tokom noći. Na ovaj način se ispira jedan deo fitinske kiseline a pirinač se nakon namakanja brže skuva;
 • Uvek kuvati u dubljoj, metalnoj šerpi koja se ne lepi pri dnu ( ovaj korak podrazumeva da poznajete posuđe koje imate);
 • Nakon što provri pirinač kuvati na niskoj temperature 15 minuta a onda ostavim poklopljeno još 30 minuta da fino nabubri i omekša

Dečaci su dali znak odobrovanja a i prazne činije govore dovoljno.

sutlijas

A zašto baš sutlijaš od integralnog pirinča

Jedan od osnovnih principa pravilne i zdrave ishrane jeste svakodnevna upotreba integralnih žitarica. Nutritivne vrednosti integralnih žitarica su neuporedivo veće od belih žita, iz kojih je praktično ostranjeno sve što je vredno. S obzirom da se u opni zrna nalaze sve hranljive materije neophodne za rast, razvoj i održavanje organizma.

Pored činjenice da su punog zrna, jako je bitno da su integralne žitarice i neoštećenog zrna. Naime, integralne žitarice imaju svoju potpunu vrednost kada su hemijski nezagađene. Bez pesticide, veštačkih đubriva i drugih hemikallija kojima se zbog prinosa tretira zrno, i koji se kao takvi sakupljaju u zrnu a onda i unose u organizam. Zato je uvek biram ne samo integralne žitarice, već i da su organskog, kontrolisanog porekla.

Integralni pirinač potiče iz Azije sa Dalekog Istoka. Pored ugljenih hidrata i belančevina , izetno je bogat mineralim i vitaminima i daje više energije. Bogat je vitaminima E i B, od mineral najviše ima kalijuma i fosfora . Takođe sadrži i kalcijum , magnezijum, mangan , gvožđe, bakar, cink, fluor, kobalt , natarijum. Siromašan je mastima a bogat šećerima.

Vrlo je važna namirnica u dijetalnoj ishrani , na primer lečenju dijareje.Takođe ima značajan doprinos u razvoju i održavanju zdravih kostiju i zuba. Spotristi i ljudi izloženi fizičkim naporima mogu ga gotovo svakodnevno unositi. A sutlijaš je jedan od načina za pripremu i konzumiranje integralnog pirinča

sutlijas

Sutlijaš od integralnog pirinča

Vreme kuvanja: 15 minuta
Broj porcija: 2
ukupno vreme pripreme : 25 minuta

Potrebni sastojci:

 • 1 šolja integralnog pirinča kratkog zrna, oko 200g
 • 500 ml biljnog mleka ( ja sam koristila domaće bademovo)
 • 2 kašičice meda,
 • Pola kašičice cimeta

Priprema:

 1. Pirinač dobro isprati i namočiti u čistu hladnu vodu tokom noći. Pred pripremu ga isprati i procediti.
 2. Na najačoj temperature u dublju otklopljenu šerpu staviti da se kuva pirinač sa bademovim mlekom ili drugim biljnim mlekom po izboru. Kada provri smanjiti temperature na najnižu, na kojoj može da ključa, poklopiti i kuvati 15minuta.
 3. Nakon 15 minuta isključiti ringlu i ostaviti poklopljen sutlijaš još oko 30 minuta ( bez dizanja poklopca) da fino nabubri, upije tečnost i omekša.
 4. Pred serviranje dodati dve kašičice meda ili drugog zaslađivača i sve dobro izmešati . Sipati u činije i posuti cimetom.
 5. Služiti toplo.

Dodatne Informacije

Umesto meda možete dodati i suvo grožđe kao zaslađivač.

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Sutlijaš od integralnog pirinča"

  Leave a reply

  Ili se prijavite sa Facebook nalogom