Pretraga

Integralni pirinač sa tikvicom i patlidžanom

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 15 minuta
4 porcije komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Pirinač  sa tikvicom i patlidžanom je savršen prilog  uz ribu, bareno ili grilovano povrće ili supu od mahunarki. Pripremljenog na ovaj način, koristim ga najčešće uz supu od leblebija  ili sočiva. 

Koristim ga i kao samostalni obrok ali u tom slučaju dodam  i sitno naseckane šampinjone.

pirinač sa tikvicom i patlidžanom

Da bi prilog od pirinča bio sočan, potrebno  je dovoljno tečnosti.

Količina potrebne tečnosti varira u zavisnosti od kvaliteta pirinča i količine vode iz povrća. Ako vam nakon 15 minuta kuvanja gotovo sva voda ispari, dodajte još pola čaše vode. Sačekajte da proključa, a onda sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji poklopljeno bar 15 minuta.

Kada odstoji, pirinač će upiti sav višak tečnosti, biti mekan i sočan.

Pirinač sa tikvicom i patlidžanom recept

Potrebni sastojci:

  • 1 štap praziluka
  • 1 zelena paprika, šilja
  • 1 manja tikvica
  • 1 manji patliđan
  • 1 šolja integralnog pirinča
  • 2 + 1/2 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičice mirođije
  • biber po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

  1. Plavi patlidžan oljuštiti, narezati na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Nakon toga ga narezati na kockice.
  2. Tikvice ošuštiti i narezati na kockice
  3. Pirinač dobro isprati u par voda i ostaviti potopljenog u poslednjoj vodi dok ne dođe vreme da se doda (bar 10 minuta).
  4. U šerpu sipati ulje, kada se zagreje dodati sitno seckan praziluk i papriku i propržiti par minuta.
  5. Dodati proceđen pirinač, naseckanu tikvicu, patlidžan i naliti vodom
  6. Zatim začine: so, mirođiju, biber i sve dobro izmešati.
  7. Kada proključa, kuvati na tihoj vatri 15 minuta. Nakon 15 minuta isključiti ringlu i ostaviti poklopljen još oko 15 minuta bez otvaranja poklopca.

Ukoliko u 4-tom koraku uz praziluk i papriku dodate i 200g seckanih šampinjona, dobiće te ukusan obrok sam za sebe.

HVALA VAM NA POVERENJU

Ukoliko isprobate recept za prilog od Integralnog pirinača sa tikvicom i patlidžanom, zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.

Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebooku.

Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.

SAZNAJ VIŠE

Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept Supa od leblebija uz koju je prilog od pirinač sa tikvicom i palidžanom obavezan dodatak.

Supa od leblebija

JOŠ RECEPATA SA INTEGRALNIM PIRINČEM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 1 štap praziluka
  • 1 zelena paprika, šilja
  • 1 manja tikvica
  • 1 manji patliđan
  • 1 šolja integralnog pirinča
  • 2 + 1/2 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičice mirođije
  • biber po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema

  1. Plavi patlidžan oljuštiti, narezati na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Nakon toga ga narezati na kockice.
  2. Tikvice ošuštiti i narezati na kockice.
  3. Pirinač dobro isprati u par voda i ostaviti potopljenog u poslednjoj vodi bar 10 minuta.
  4. U šerpu sipati ulj,  kada se zagreje dodati sitno seckan praziluk i papriku i propržiti par minuta. Dodati proceđen pirinač, naseckanu tikvicu, patlidžan i naliti vodom.
  5. Zatim začine: mirođiju, biber, so i sve dobro izmešati.
  6. Kada proključa, kuvati na tihoj vatri 15 minuta. Nakon 15 minuta isključiti ringlu i ostaviti poklopljeno još oko 15 minuta bez otvaranja poklopca.

Povezani recepti

Kremasta paradajz čorba - Čorba od paradajza recept Bio Prostor

Paradajz čorba sa povrćem

Ova paradajz čorba je kremasta, aromatična i punog ukusa. Sveže povrće, začini i paradajz, kao glavni sastojci paradajz čorbe, su se savršeno uklopili.

potaz od bundeve

Potaž od bundeve

U pitanju je posni potaž od bundeve sa kokosovim mlekom koji mu daje laganu, kremastu strukturu.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.