Prilog – pirinač sa tikvicom i patlidžanom

Pirinač  sa tikvicom i patlidžanom je savršen prilog  uz ribu, bareno ili grilovano povrće ili supu od mahunarki. Pripremljenog na ovaj način, koristim ga najčešće uz supu od leblebija  ili sočiva. 

Koristim ga i kao samostalni obrok ali u tom slučaju dodam  i sitno naseckane šampinjone.

Da bi prilog od pirinča bio sočan, potrebno  je dovoljno tečnosti.

Količina potrebne tečnosti varira u zavisnosti od kvaliteta pirinča i količine vode iz povrća. Ako vam nakon 15 minuta kuvanja gotovo sva voda ispari, dodajte još pola čaše vode. Sačekajte da proključa, a onda sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji poklopljeno bar 15 minuta.

Kada odstoji, pirinač će upiti sav višak tečnosti, biti mekan i sočan.

Pirinač sa tikvicom i patlidžanom recept

Potrebni sastojci:

  • 1 štap praziluka
  • 1 zelena paprika, šilja
  • 1 manja tikvica
  • 1 manji patliđan
  • 1 šolja integralnog pirinča
  • 2 + 1/2 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičice mirođije
  • biber po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

  1. Plavi patlidžan oljuštiti, narezati na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Nakon toga ga narezati na kockice.
  2. Tikvice ošuštiti i narezati na kockice
  3. Pirinač dobro isprati u par voda i ostaviti potopljenog u poslednjoj vodi dok ne dođe vreme da se doda (bar 10 minuta).
  4. U šerpu sipati ulje, kada se zagreje dodati sitno seckan praziluk i papriku i propržiti par minuta.
  5. Dodati proceđen pirinač, naseckanu tikvicu, patlidžan i naliti vodom
  6. Zatim začine: so, mirođiju, biber i sve dobro izmešati.
  7. Kada proključa, kuvati na tihoj vatri 15 minuta. Nakon 15 minuta isključiti ringlu i ostaviti poklopljen još oko 15 minuta bez otvaranja poklopca.

Ukoliko u 4-tom koraku uz praziluk i papriku dodate i seckane šampinjone, dobiće te ukusan obrok sam za sebe.

SAZNAJ VIŠE:

Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept Supa od leblebija uz koju je prilog od pirinač sa tikvicom i palidžanom obavezan dodatak.

Supa od leblebija

Pirinač sa tikvicom i patlidžanom

Ukupno vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja: 15 minuta
Porcija: 4

Potrebni sastojci:

  • 1 štap praziluka
  • 1 zelena paprika, šilja
  • 1 manja tikvica
  • 1 manji patliđan
  • 1 šolja integralnog pirinča
  • 2 + 1/2 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičice mirođije
  • malo bibera, po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

  1. Plavi patlidžan oljuštiti , narezati na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Nakon toga ga narezati na kockice
  2. Tikvice ošuštiti i narezati na kockice
  3. Pirinač dobro isprati u par voda i ostaviti potopljenog u poslednjoj vodi dok ne dođe vreme da se ubaci u šerpu ( bar 10 minuta).
  4. U šerpu sipati ulje , kada se zagreje dodati sitno seckan praziluk i papriku, i propržiti par minuta.
  5. Dodati proceđen pirinač, naseckanu tikvicu ,patlidžan i naliti vodom
  6. Dodati so, mirođiju i biber i sve dobro izmešati.
  7. Kada proključa, kuvati na tihoj vatri 15 minuta. Nakon 15 minuta isključiti ringlu i ostaviti poklopljen pirinač još oko 15 minuta.

Dodatne Informacije

Ukoliko u koraku 4 , uz praziluk i papriku dodate i seckane šampinjone, dobiće te kompletan obrok.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Prilog - pirinač sa tikvicom i patlidžanom"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom