Pretraga

Rolat sa džemom od kajsija

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 15 minuta
16 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Pred sam ovogodišnji odmor sam pripremila rolat sa džemom od kajsija. Htela sam da pripremim nešto na brzaka, što klinci vole i da potrošim teglicu džema od kajsija koju sam nedavno otvorila. Žao mi je bilo da se pokvari dok se mi ne vratimo.

Ubrzo sam shvatila da u toj teglici nema dovoljno džema da nafilujem rolat i da moram da otvorim novu. I, šta sad? Ili da kora bude sa oskudnim filom ili otvaranje nove teglice. Naravno otvaranje nove.

rolat sa džemom od kajsija

I cela ova uvodna priča je dovela do novog otkrića! I nakon povratka sa odmora, nakon dve nedelje, džem iz teglice koju sam pred odmor načela se nije pokvario. Sada je prošlo već tri nedelje, a on i dalje dobar! Ali ulazak u četvrtu nije izdržao.

Tako da ona priča da ukoliko proizvod nema konzervansa (pa makar i prirodnog ) ne može da se održi duže od 7 dana, ne pije više vodu. Odmah menjam rok upotreba u postu za džem od 100% voća, sada glasi do 3 nedelje.

Ono što je bitno da bi džem opstao duže je da se ispoštuje završnica kod pripreme džema. Čiste tegle u rernu na 10 minuta da se serilišu i onda u njih vruć džem. Poklopac odozgo i nama greške.

Takođe, pazi da se ne zaboraviš da kada otvoriš i počneš da konzumiraš džem, nema zahvatiš džem kašikom, oližeš je i onda sa tom kašikom ponovo u teglu. Jer onda je rok upotrebe zagarantovan na par dana.

Ceo postupak oko pripreme džema od 100% voća, pogledaj na primeru Džema od šljiva.

džem od šljiva

Rolat sa džemom od kajsija recept

Ja se rapisala o džemu, a rolat i ne pominjem. Ovo je zapravo recept moje mame i dobitna kombinacija kod ovog rolata je sadržana u broju 5.

5 jaja, 5 kašika šećera i na kraju 5 kašika brašna.  Jeli smo ga tako samog za sebe, ali je služan i za izradu kore  za čuvenu banana tortu.

Priprema rolata je skroz jednostavna! Ovog puta sam ga obogatila veganskim šlagom, ali je i bez njega zdrava poslastica ili užina.

Izborom namirnica sam dobila jednu bezglutensku verzijue. U nastavku recept.

Potrebne namirnice:

Za rolat:

  • 5 jaja
  • 5 ravnih kašika šećera
  • 5 kašika brašna (koristila pirinčano)
  • 1 kašičica ravna praška za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250g – džem od kajsije (za filovanje kore)

Veganski šlag:

  • 1 šolja indijskih oraha
  • Manja konzerva kokosovog mleka 200 ml
  • Jedna kašika soka od limuna
  • 1 kašika meda
Rolat sa džemom od kajsija 1

Postupak pripreme:

  1. Razdvoji belance od žumanca. Pa mikserom u dubljoj posudi umuti prvo belanca sa šećerom. Kada se napravi čvrst sneg od belanaca, dodaj žumanca ( ukupno vreme mućenja oko 3 minuta).
  2. Isljuči mikser pa dodaj ostale sastojke: Brašno, prašak za pecivo, ulje. Sve prvo izmešaj sa mutilicama bez uljučivanja miksera ( ručno), a onda uključi mikser i na srednju brzinu muti još 1 minut.
  3. Smesa je penasta. Izruči je u dublji pleh od šporeta, obložen papirom za pečenje. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180C, 12-15 minuta. Da kora blago porumeni. Vodi računa da ti kora ne izgori.
  4. Pečnu koru izvadi iz pleha i položi na kuhinjsku krpu ( bez skidanja papira za pečenje).Uz pomoć krpe koru urolati o ostaviti da se prohladi.
  5. Kada se kora prohladila izrolati je i polako odvojiti od nje papir za pečenje
  6. Sada sledi filovanje sa džemom po izboru. Nakon što je nafilovan ponovo ga lagano urolaj, samo sada samo koru, bez krpe.
  7. Za šlag u blender dodati indijske orahe ( prethodno namočene na 2 h) , sok od limuna i med . Ako treba i malo vode da se pokrene blender . Sve izmiksati u kremastu strukturu. Zatim dodak kokosovo mleko i sve sjedini i umutiti na nižoj brzini.
  8. Preli rolat kremom od indijskih oraha i odloži u frižider da se stegne.

Od ovog rolata kao osnove pravim laganu tortu sa bananama, a za veću tortu mi trebju dva ovakva rolata.

Mislim da se približava trenutak da vam i nju predstavim. Ovo je torta kojoj se uvek rado vraćam i nikako da mi dosadi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 5 jaja
  • 5 ravnih kašika šećera
  • 5 kašika brašna (koristila pirinčano)
  • 1 kašičica ravna praška za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250g – džem od kajsije (za filovanje kore)

Priprema

  1. Razdvoji belance od žumanca, pa mikserom u dubljoj posudi umuti prvo belanca sa šećerom. Kada se napravi čvrst sneg od belanaca, dodaj žumanca (ukupno vreme mućenja oko 3 minuta).
  2. Isljuči mikser pa dodaj ostale sastojke: brašno, prašak za pecivo, ulje. Sve prvo izmešaj sa mutilicama bez uljučivanja miksera (ručno), a onda uključi mikser i na srednju brzinu muti još 1 minut.
  3. Smesa je penasta. Izruči je u dublji pleh od šporeta, obložen papirom za pečenje. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180C, 12-15 minuta. Da kora blago porumeni. Vodi računa da ti kora ne izgori.
  4. Pečnu koru izvadi iz pleha i položi na kuhinjsku krpu (bez skidanja papira za pečenje).Uz pomoć krpe koru urolati o ostaviti da se prohladi.Kada se kora prohladila izrolati je i polako odvojiti od nje papir za pečenje.
  5. Sada sledi filovanje sa džemom po izboru. Nakon što je nafilovan rolat, ponovo ga lagano urolaj, samo sada samo koru. I ostaviti da se prohladi.

 

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski brauni sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.